ΥΓΕΙΑ

Γυναικεία ακράτεια: Όσα πρέπει να ξέρεις

Είναι ένα πρόβλημα συχνότερο από όσο θα πίστευες και δεν πρέπει να θεωρείται ταμπού
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Γυναικεία ακράτεια: Όσα πρέπει να ξέρεις
Φωτογραφία από τον χρήστη Elle Hughes στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόβλημα της γυναικείας ακράτειας ούρων, είναι μια πάθηση που είναι πολύ συχνή και επιδεινώνεται όσο περνούν τα χρόνια. Μάλιστα, έχει διπλάσιο ποσοστό εμφάνισης σε σχέσγ με τους άντρες τους, ενώ σπάνια μια γυναίκα με αυτό το θέμα θα φτάσει στον γιατρό, ώστε να αντιμετωπίσει εγκαίρως το πρόβλημα.

Αυτό, έχει σαν συνέπεια η γυναικεία ακράτεια να υποεκτιμάται από τους γιατρούς, ενώ παράλληλα πιθανολογείται ότι 1 στις 3 γυναίκες άνω των 60 αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Ποιες είναι όμως οι αιτίες που το προκαλούν;

  • Καταστάσεις όπου αυξάνεται η πίεση στην κοιλιά, όπως π.χ. στην εγκυμοσύνη ή λόγω του τοκετού, του φτερνίσματος ή του έντονου βήχα, της έντονης άσκησης ή λόγω παχυσαρκίας. Επίσης μπορεί να εμφανίστεί σε γυναίκες μια εβδομάδα πριν την περίοδο τους, όπου μπορεί να «χαθεί» μια μικρή ποσότητα ούρων.
  • Επίσης, διάφορα νευρολογικά νοσήματα μπορούν να προκαλέσουν την γυναικεία ακράτεια, όπως το Αλτζχάιμερ, το Πάρκινσον, το εγκεφαλικό επεισόδιο ή και η κάκωση της ουροδόχου κύστης. Στις παραπάνω περιπτώσεις, η ασθενείς μπορεί να νιώσει ένα ξαφνικό αίσθημα ούρησης και τελικά να «χάσει» μεγάλες ποσότητες ούρων.
  • Ψυχολογικά προβλήματα όπως το άγχος, η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη, η νοητική υστέρηση συνδέονται με την ακράτεια των ούρων.
  • Τέλος το γρήγορο «γέμισμα» της ουροδόχου κύστης λόγω υπερβολικής λήψης υγρών ή μιας ανατομικής βλάβης της ουροδόχου κύστης οδηγούν σε ακράτεια.

Υπάρχει όμως θεραπεία για την γυναικεία ακράτεια και αν ναι, μπορεί να λυθεί οριστικά το πρόβλημα;

Η θεραπεία της ακράτειας μπορεί γίνει είτε χειρουργικά, είτε χωρίς επέμβαση. Ο γιατρός θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα πρώτα χωρίς κάποια επεμβατική θεραπεία, ενώ αν δεν μπορέσει να το λύσει έτσι, θα προχωρήσει σε εγχείρηση.

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτής της πάθησης, καθώς και ασκήσεις που βοηθούν στην ενδυνάμωση των πυελικών μυών και μάλιστα, αυτές είναι οι πιο κοινές θεραπείες με πολύ καλά αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με τις χειρουργικές επεμβάσεις, η πιο συνηθισμένη θεραπεία της ακράτειας σήμερα είναι η χρήση πλέγματος. Πρόκειται για ένα μικρό δίχτυ ή ταινία, το οποίο τοποθετείται ακριβώς κάτω από την ουρήθρα. Η συγκεκριμένη επέμβαση υπερέχει σε σχέση με παλαιότερες χειρουργικές επεμβάσεις στο ότι γίνεται με 3 πολύ μικρές τομές και διαρκεί μόλις 15 με 30 λεπτά. Το πλέγμα δίνει οριστική λύση στο 85% των ασθενών. 

Το πρόβλημα της γυναικείας ακράτειας είναι πολύ συνηθισμένο και εμφανίζεται σε πολλές γυναίκες, όμως είναι θεραπεύσιμο και δε θα πρέπει να σε ανησυχεί. Το βασικό είναι να αποδεχτείς το πρόβλημα, αν εμφανιστεί και να μιλήσεις στον γιατρό σου άμεσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
4 / position1: 1548 / position2: 2010
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb