ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι είναι το inbox anxiety και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις

Πώς να ανακτήσεις τον έλεγχο του μυαλού και του email σου
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Τι είναι το inbox anxiety και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις
Photo by SHVETS production from Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για πολλούς, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι ένα ουσιαστικό μέρος του τρόπου με τον οποίο επικοινωνούν στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή. Αλλά για κάποιους, είναι πηγή άγχους. 

Συχνά η δουλειά μας βασίζεται κανείς στο email τόσο πολύ που η συνεχής ανανέωση των εισερχομένων του όλες τις ώρες της ημέρας (και τη νύχτα) μπορεί γρήγορα να γίνει μια συνήθεια που κόβει κάποιος δύσκολα και η πίεση να απαντά κανείς στα email το συντομότερο δυνατό είναι αδιάκοπη.

Στο βιβλίο της, το 2016, "Unsubscribe: How to Kill Email Anxiety, Avoid Distractions, and Get Real Work Done", η συγγραφέας Jocelyn K. Glei περιγράφει το email ως έναν κινούμενο στόχο που ποτέ δεν ολοκληρώνεται πραγματικά, ο οποίος μπορεί να πυροδοτήσει αυτό που ονομάζεται άγχος εισερχομένων ή αλλιώς inbox anxiety ή ακόμη και εμμονή!

«Ενώ το παρακολουθείς, έχεις την ψεύτικη αίσθηση ότι προχωράς προς έναν στόχο, αλλά τη στιγμή που κοιτάς μακριά, ο στόχος μετατοπίζεται πιο μακριά καθώς έρχονται περισσότερα μηνύματα», εξηγεί στο βιβλίο της. Σύμφωνα με ειδικούς στην παραγωγικότητα και την ψυχική υγεία, ορισμένα πρακτικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό οργανωτικών hacks που θα βοηθήσουν στον εξορθολογισμό της διαδικασίας διαχείρισης email, καθώς και στρατηγικές για τον καθορισμό ορίων και τη σωστή πρόσβαση κατά την κατάδυση στα εισερχόμενά σας. 

Ρυθμιστε και τηρηστε τις ωρες διαθεσιμοτητας

«Αν απαντάμε συνεχώς σε email, ανεξάρτητα από την ώρα, θέτουμε μια προσδοκία στους άλλους πως είμαστε πάντα εκεί!», λέει η Tanya Dalton, ειδικός στην παραγωγικότητα και συγγραφέας του The Joy of Missing Out. «Χωρίς να το εννοούμε, επικοινωνούμε με τους άλλους ότι είμαστε πάντα διαθέσιμοι». Για το λόγο αυτό, συνιστά να ορίσετε αυστηρές ώρες διαθεσιμότητας για τον εαυτό σας και να τις τηρείτε. Επιπλέον, προτείνει επίσης να επικοινωνείτε αυτές τις φορές στο υποσέλιδο του email σας ή ως αυτόματη απάντηση για να ενημερώσετε όλους.

Παρτε βαθιες ανασες

Πριν καν δείτε τα εισερχόμενά σας κάθε μέρα, η Wendy Suzuki, Ph.D., νευροεπιστήμονας και καθηγήτρια νευρωνικής επιστήμης και ψυχολογίας στο Κέντρο Νευρωνικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, συνιστά να εξασκείτε ένα απλό μοτίβο αναπνοής.

Να πώς: Εισπνεύστε αργά για τέσσερις χρόνους. Κρατήστε για τέσσερις χρόνους. Εκπνεύστε πλήρως για τέσσερις χρόνους και, τέλος, κρατήστε την αναπνοή για τέσσερις χρόνους. Η Suzuki εξηγεί ότι αυτό το απλό μοτίβο αναπνοής λειτουργεί επειδή ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο είναι το μέρος του νευρικού συστήματος που έχει σχεδιαστεί για να σας φέρει σε χαλαρή κατάσταση, καθιστώντας σας πιο έτοιμους να αντιμετωπίσετε τα email. Μοιάζει με τις αναπνοές στη γιόγκα!

Stand Up & Move

Εκτός από τη βαθιά αναπνοή, τα διαλείμματα για να σηκωθούν και να κινηθούν μπορούν επίσης να είναι χρήσιμα. «Η κίνηση του σώματός σας είναι ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους για να μειώσετε αμέσως τα επίπεδα άγχους σας επειδή δίνετε στον εγκέφαλό σας αυτό που μου αρέσει να ονομάζω ένα νευροχημικό αφρόλουτρο με νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η νοραδρεναλίνη που λειτουργούν τόσο στη μείωση των δυσάρεστων συναισθημάτων όπως το άγχος και αυξήστε την κατάσταση της θετικής διάθεσης όπως η ενέργεια», λέει η Suzuki. Έτσι, κάθε φορά που νιώθετε το άγχος στα εισερχόμενα να έρχεται, σηκωθείτε και κάντε μια σύντομη βόλτα, τεντώστε λίγο ή χορέψτε - ό,τι είναι καλό.

Ρυθμιστε τις ώρες check-in email

Το να ελέγχετε με εμμονή το email σας όλη την ημέρα δεν βοηθάει στο άγχος των εισερχομένων. Αν μη τι άλλο, το κάνει χειρότερο. Η συνεχής ανανέωση διατηρεί τα επίπεδα κορτιζόλης μας (γνωστή και ως ορμόνη του στρες) σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που μπορεί να βλάψει τη λήψη αποφάσεων και την ορθολογική σκέψη μας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
3 / position1: 478 / position2: 2248
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb