THINK

Γυναίκες εξομολογούνται το πως είναι να κάνεις έκτρωση

Μια εμπειρία που τις άλλαξε, τις έκανε να δουν με άλλον τρόπο τον εαυτό τους και να δυναμώσουν
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Γυναίκες εξομολογούνται το πως είναι να κάνεις έκτρωση
Φωτογραφία από τον χρήστη Viktoria Slowikowska στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν από περίπου έναν μήνα, ψηφίστηκε νόμος στο Τέξας, ο οποίος απαγορεύει την άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, καταπατώντας ξεκάθαρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και μάλιστα υποβαθμίζοντας τη θέση της γυναίκας μέσα στη σύγχρονη κοινωνία.

Φυσικά και το να κάνει κάποια έκτρωση δεν είναι μια απλή διαδικασία, αφού και το σώμα, αλλά και η ψυχή της θα υποστούν τις συνέπειες, ασχέτως του αν η ίδια θέλει ή όχι να το κάνει. Σε καμία περίπτωση όμως, κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει σε κανέναν άλλον το τι θέλει να κάνει με το σώμα του. Πόσο μάλλον, σε μια γυναίκα η οποία, όχι μόνο θα γεννησεί, αλλά θα έχει και ένα παιδί να αναθρέψει, μια υποχρέωση που είναι παντοτινή δέσμευση.

Γυναίκες που επέλεξαν την έκτρωση, η κάθε μια για τους δικούς της λόγους, αποφάσισαν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους δημόσια και να περιγράψουν τι ακριβώς σημαίνει για την ζωή τους αυτή η διαδικασία.

Lola

Η ίδια αναφέρει ότι η πρώτη της επίσκεψη στον γυναικολόγο ήταν για να κάνει έκτρωση, σε ηλικία 16 ετών. Όπως λέει, δε θεωρεί καν σeξ την πράξη που έκανε, καθώς δεν βιώσε ούτε οpγασμό ούτε τίποτα. Αφού έκανε τεστ εγκυμοσύνης και της είπαν ότι ήταν έγκυος, έπαθε σοκ. Μάλιστα, ήταν ερωτευμένη με το άτομο που την άφησε έγκυο, ο οποίος ήταν μεγαλύτερος της και της έδινε σημασία μόνο όταν εκείνος ήθελε ή όταν μεθούσε. Σε κάποια φάση, η Lola είχε διακόψει την επικοινωνία μαζί του, αλλά μετά από τρεις μήνες, όταν εκείνος επικοινώνησε μαζί της, η ίδια υπέκυψε, βρέθηκαν και τρεις εβδομάδες μετά ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκείνος όταν έμαθε το νέο της ζήτησε να μην πει τίποτα σε κανέναν και επειδή ήταν μικρή, αθώα και φοβισμένη τον άκουσε. Δεν ήθελε να τον μπλέξει, ούτε να κρίνουν την ίδια, αλλά είχε ανάγκη από υποστήριξη. Όταν εκείνη καθόταν στην καρέκλα του γυναικολόγου, εκείνος ήταν στο πάρκινγκ του ιατρείου και την περιμένε να τελειώσει και την ώρα που έκλαιγε κατά την διάρκεια της επέμβασης, ο άλλος θεωρούσε ότι με τα λεφτά που έδωσε μπορούσε να σβήσει τις ευθύνες και τις ενοχές.

Η Lola αναφέρει ότι συνέχισε τη ζωή της με αυτό το βαρός, και μετά από καιρό το είπε στους φίλους της και πλέον δεν ντρέπεται για αυτό. Δεν είναι πια το φοβισμένο εκείνο κορίτσι και αν της συνέβαινε κάτι αντίστοιχο σήμερα, θα το μοιραζόταν με την μητέρα και τις φίλες της. Εκείνες θα την υποστήριζαν και αυτό θα την έκανε να νιώσει καλά. Το ότι τότε δεν είχε κανέναν στον πλευρό της, την έκανε να στεναχωρηθεί ακόμα πιο πολύ.

Skylar

Με τον άντρα της παντρεύτηκαν το 2010 και ξεκίνησαν αμέσως προσπάθειες για μωράκι. Μετά από τρία χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών, αποφάσισαν να δοκιμάσουν την εξωσωματική. Αφού αυτή πέτυχε, δυστυχώς 9 εβδομάδες μετά το ζευγάρι ανακάλυψε ότι το έμβρυο δεν είχε σφυγμό. Αφού προσπάθησαν να ξεπεράσουν το γεγονός, οι δυο τους έκαναν ξανά εξωσωματική.

Αυτήν τη φορά, η ίδια είδε αίμα την δέκατη εβδομάδα, ενώ την δωδέκατη που πήγε στον γιατρό, έμαθε ότι κάτι στο έμβρυο δεν εξελισσόταν σωστά. Αφού έκανε τις απαραίτητες εξετάσεις, ενημερώθηκε ότι τα σημεία κάτω από τη μέση του δεν αναπτύσσονταν σωστά ή δεν μεγάλωναν καθόλου. Οι γιατροί της είπαν είτε ότι θα το απέβαλλε, είτε ότι το μωρό μετά τη γέννηση του, δε θα ζούσε. Επομένως, έπρεπε να κάνει έκτρωση. Η Skyler έγειν χίλια κομμάτια, ενώ αισθανόταν και εξαντλημένη.

Όμως το ζευγάρι αποφάσισε να κάνει και τρίτη προσπάθεια, χωρίς όμως να μπορέσει να αποκτήσει παιδί. Τελικά, όπως λέει η Skyler, εκείνη και ο άντρας της συνειδητοποίησαν ότι την οικογένεια δεν την ολοκληρώνει μόνο η εγκυμοσύνη. Το 2016, υιοθέτησαν δυο υπέροχα μωράκια, αποκτώντας τα παιδιά που ήθελαν πάντα.

Ella

Στα 26 της, πέρασε μια βραδιά με έναν φίλο της και λίγο αργότερα έκανε τεστ εγκυμοσύνης που βγήκε θετικό. Όπως λέει, σοκαρίστηκε και η έκτρωση κόστιζε πολλά για την τσέπη της. Έκανε αίτηση για δάνειο, για να μπορέσει να ξεπληρώσει τους γιατρούς και έκλεισε άμεσα ραντεβού. Δυο μέρες πριν την επέμβαση, ενημερώθηκε από την κλινική ότι το ραντεβού της θα έπρεπε να αλλάξει ημερομηνία, όμως εκείνη δεν μπορούσε να περιμένει. Αποφάσισε να πάρει φαρμακευτική αγωγή, βέβαια οι γιατροί την προειδοποίησαν για τους πόνους.

Στην αρχή, όλα ήταν φυσιολογικά. Ο πόνος έμοιαζε με εκείνον της περιόδου, όμως λίγο αργότερα χειροτέρεψε και η Ella αναγκάστηκε να ξαπλώσει για να μην λιποθυμήσει, ενώ αιμορραγούσε πολύ. Η αιμορραγία κράτησε περίπου τρεις μήνες και ο γιατρός της είπε ότι το καθέ σώμα αντιδρά διαφορετικά. Έχασε πολλά κιλά και ξόδεψε ένα σωρό χρήματα σε σερβιέτες και δεν μπορούσε να κάνει σeξ.

Η ιστορία αυτή την έκανε όπως λέει πιο δυνατή. Την έκανε να ενδιαφερθεί περισσότερο για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και κατάφερε να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της σαν μέσο για να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους. Αν ποτέ της κάνει κόρη, θα της εξηγήσει όσα πρέπει αναλυτικά. Χάρη σε αυτήν την εμπειρία, έγινε πιο δυνατή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
11 / position1: 695 / position2: 1556
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb