ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Λίλη Ζουμπούλη: Μια ματιά στον γεμάτο τέχνη κόσμο της

Μια νεαρή και πολλά υποσχόμενη φωτογράφος, που αγαπά και εκφράζεται μέσα από εικόνες, λέξεις και ήχους
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Λίλη Ζουμπούλη: Μια ματιά στον γεμάτο τέχνη κόσμο της
Photo via archive/Lily Zoumpouli

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Λίλη Ζουμπούλη είναι φωτογράφος, κάνει σκίτσα, γράφει ποιήματα, γυρνάει βίντεο και αν έκανε κάποια άλλη δουλειά, θα ήθελε να σχετίζεται με τη φύση και τα ζώα. Μας διηγείται πως αποφάσισε να ασχοληθεί με τις Τέχνες, τι είναι αυτό που αγαπά περισσότερο σε αυτές και τι δεν αντέχει, αλλά δίνει και τις συμβουλές της σε κάθε άτομο που θέλει να ακολουθήσει τα όνειρα του. Διάβασε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη της παρακάτω και γνώρισε τον σουρεαλιστικό της κόσμο.

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τη φωτογραφία;

Από νεαρή ηλικία με ενδιαφέραν παντα τα καλλιτεχνικά, όπως η ζωγραφική, οι ταινίες, η μουσική κλπ.

Η φωτογραφία ξεκίνησε σαν χόμπι με φίλους, όταν ήμουν 13 χρονών και εν τέλει στα 15 ξεκινησα σεμινάρια στη σχολή της Stereosis, στη Θεσσαλονίκη, όπου μου έδωσαν πολλά ερεθίσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τότε ακόμα, λόγω σχολείου δεν είχα τόσον χρόνο, ούτε ήταν κάτι που έβλεπα σοβαρά. Τελικά, συνέχισα να ασχολούμαι όπως ξεκίνησα, φωτογραφίζοντας καταστάσεις και στιγμές με φίλους. Αυτό στην πορεία, διαβάζοντας και παρατηρώντας και έργα άλλων φωτογράφων, με οδήγησε στο να καταλάβω οτι με εξέφραζε πολύ το αύτοβιογραφικο ντοκιμαντέρ, με μια πιο καλλιτεχνική και συμβολική προσέγγιση. Μια μίξη της καθημερινότητας με την φαντασία.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lily Lilac (@lily_zoumpouli)

Εκτός όμως από αυτήν την Τέχνη, έχουμε δει και σχέδια σου. Πως σου προέκυψε και αυτή η μορφή έκφρασης;

Σχεδίαζα σκίτσα και έγγραφα επίσης ποιήματα και ιστορίες από μικρή ηλικία.

Αγαπώ πολύ το σκίτσο και την ζωγραφική. Όπως κάθε μορφή τέχνης, είναι και αυτό μια δίοδος στην ανθρώπινη ψυχολογία, κάτι που πάντα με συνέπαιρνε. Οι εσωτερικοί κόσμοι που βιώνουμε, που μπορούν να είναι τόσο προσωπικοί, όσο και ταυτόχρονα να εκφράζουν με πολλούς τρόπους το συλλογικό υποσυνείδητο. Θα ήθελα να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στη ζωγραφική και να την εξερευνήσω ακόμη παραπάνω, ίσως και να την παντρέψω με την φωτογραφία, όπου ήδη, όποτε επεξεργάζομαι μια εικόνα, νιώθω εκείνη τη στιγμή ότι είναι ενός είδους μοντέρνας ζωγραφικής κατά κάποιο τρόπο, αλλά θα ήθελα να πειραματιστώ ακόμη περισσότερο σε αυτό το κομμάτι.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lily Lilac Art (@lilyzoumpouli)

Τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο στη φωτογραφία και τι είναι αυτό που δεν αντέχεις καθόλου;

Μου αρέσει η σύνδεση και η ενέργεια που δημιουργείται μέσα μου και έξω μου εκείνη τη στιγμή, προσωπικά και σε συνδυασμό με το άτομο που φωτογραφίζεται.

Το πως μια εικόνα αφήνει χώρο στον καθένα να κάνει προβολή και εσωτερική ενδοσκόπηση συνειδητά ή μη, δίνοντας την δυνατότητα να δημιουργηθούν πολλές παράλληλες πραγματικότητες, διεισδύοντας σε συναισθηματικούς και εγκεφαλικούς κόσμους του ανθρώπινου ψυχισμού. Πολλές φορές, η φωτογραφία είναι μια ψυχοθεραπευτική διεργασία και για τον φωτογράφο και για το άτομο που φωτογραφίζεται. Η ευαλωτότητα που μας φέρνει πιο κοντά στον εαυτό μας.

Κάτι που δεν μ’αρέσει ειναι το πως η φωτογραφία και η Τέχνη γενικότερα,  έχει εμπορευματοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό πλέον, που από την μια δίνει ευκαιρίες σε πολλούς να έχουν κάποιο κέρδος από την δουλειά τους -πολλές φορές δυστυχώς αρκετά μειωμένο, ειδικά στην Ελλάδα - αλλά παράλληλα, με κόστος το ότι χάνει ως ενα σημείο απο την αξία της. Το marketing και η επιχειρηματικότητα είναι ιδιότητες έξω από την καλλιτεχνική φύση, αλλά η κοινωνική πορεία που έχουμε πάρει ιδίως όσων αφορά τα social media οριακά, σε εξαναγκάζει αν θέλεις να κάνεις κάτι με το έργο σου να μπεις σε τριπάκια που σε απομακρύνουν απο μια υγιή προσέγγιση και προς τον εαυτό σου και προς την δουλειά σου.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lily Lilac (@lily_zoumpouli)

Ποια είναι η πιο περίεργη δουλειά που σου έχουν ζητήσει να αναλάβεις;

Ίσως μια όχι περίεργη για μένα δουλειά, αλλά ενδιαφέρουσα εμπειρία που είχα πρόσφατα, ήταν όταν δούλεψα σε ένα project για ανερχόμενα lgbtqi+ εσώρουχα που σχεδιάζει ένας φίλος. Υπήρχε μια ομάδα από performers απο το εξωτερικό οι οποίοι σαν μέρος της δουλειάς τους έβαζαν κεριά αναμμένα στα οπίσθια τους. Ήταν πολύ ενδιαφέρον να τους βλέπεις να έχουν πολυ επαγγελματισμό στην προσέγγιση τους και ταυτόχρονα πολυ απελευθερωτικ'ό ύφος. Απαξιώνοντας κάθε κοινωνικό στίγμα ντροπής που ούτως ή άλλως δεν θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει.

Αν δεν ασχολούσουν με όλα αυτά, τι δουλειά πιστεύεις ότι μπορεί να έκανες;

Αν δεν ασχολούμουν με την φωτογραφία και το βίντεο που και τώρα δεν είναι το κύριο μέσο βιοπορισμού μου, θα ήθελα να κάνω κάτι που να σχετίζεται με την φύση ή τα ζώα σε διαδραστικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, θα μου άρεσε να εξερευνήσω περισσότερο τον τομέα του κινηματογράφου ή της μουσικής, μιας και έχω πειραματιστεί και με τα δυο σε διάφορα slide shows και βίντεο projects που έχω κάνει.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lily Lilac (@lily_zoumpouli)

Τι έχεις να συμβουλεύεις σε κάθε κορίτσι που αποφασίζει να ακολουθήσει τα όνειρα του;

Η συμβουλή μου θα ήταν να βρει ο καθένας την δικιά του προσωπική προσέγγιση σε αυτό που θα ήθελε να κάνει χωρίς να συγκρίνεται ή να περιορίζεται απο τους ρυθμούς αυτού που ονομάζουμε κοινωνική νόρμα, πλέον. Να ξεκαθαρίσει αν αυτό που θεωρεί όνειρο του και ο τρόπος ζωης που θα συμβαδίζει με αυτό, είναι όντως δικό του και όχι επηρεασμένο από αυτό που θεωρεί ότι θα έπρεπε να κάνει ή να γίνει για να το αποκτήσει. Και τέλος, να είναι προετοιμασμένος ότι μπορεί η ιδέα που είχε για το τι θέλει να χρειάζεται να την διαμορφώσει ξανά και ξανά για να ταιριάζει σε κάτι που όντως θα τον εκφράζει και θα τον κάνει χαρούμενο στην καθημερινότητα του.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lily Lilac (@lily_zoumpouli)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
12 / position1: 552 / position2: 842
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb