ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πως να επιβιώσεις σε ένα επαγγελματικό τοξικό περιβάλλον

Για να μη χάσεις τον εαυτό σου και να μπορέσεις να έχεις την ηρεμία σου
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Πως να επιβιώσεις σε ένα επαγγελματικό τοξικό περιβάλλον
Φωτογραφία από τον χρήστη MART PRODUCTION στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το να δίνεις 8 ώρες της ημέρας σου σε μια δουλειά όπου το περιβάλλον της είναι αβάσταχτο, είναι από τα χειρότερα που μπορείς να βιώσεις. Οι εντάσεις, οι συγκρούσεις, οι άσχημες συμπεριφορές - που πολλές φορές φτάνουν στα όρια κακοποίησης - είναι γεγονότα που σε καθημερινή βάση σε βλάπτουν ψυχικά και ρίχνουν τη διάθεση σου.

Ειδικά το να προσπαθείς να βάλεις μια τάξη και να μπλέκεσαι με όλα τα παραπάνω, μόνο κακό σου κάνει, αφού και δεν βγάζεις άκρη και χάνεις την ηρεμία σου. Και όσο ο καιρός προχωράει και εσύ μπαίνεις περισσότερο σε αυτό, η ψυχολογία σου γίνεται ακόμα πιο βαριά και γενικά φτάνεις να μην αντέχεις άλλο.

Η λύση όμως βρίσκεται μέσα σου και αρκεί να μάθεις πως να διαχειριστείς το τοξικό επαγγελματικό σου περιβάλλον και όλα θα πάνε καλύτερα. Να μην ξεχνάς ποτέ όμως, ότι το να φεύγεις από κάτι που σε κάνει δυστυχισμένη είναι η απόλυτη λύτρωση, καθώς το βασικό είναι να έχεις την ηρεμία σου και να είσαι καλά ψυχικά. Σε περίπτωση όμως που δεν μπορείς να αφήσεις την τοξική δουλειά σου, πρέπει να μάθεις να την διαχειρίζεσαι, μέχρι να φύγεις.

Βρες τα θετικά

Για να καταφέρεις να αντιμετωπίσεις ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, πρέπει να αλλάξεις την οπτική σου. Πρέπει να μάθεις να βρίσκεις τα θετικά σε κάθε περίσταση, για να εστιάσεις εκεί και να μην ασχολείσαι με τα αρνητικά. Π.χ. μπορείς να δεις τη δουλειά σου σαν κάτι παροδικό που θα σου δώσει εμπειρία και θα σε βοηθήσει να πας παρακάτω επαγγελματικά.

Βάλε όρια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το να βάλεις τα όρια σου είναι μια δύσκολη κατάσταση, ειδικά στα επαγγελματικά, καθώς πρέπει να τηρήσεις μια λεπτή ισορροπία. Για να έχεις την ψυχική σου υγεία όμως, πρέπει να το κάνεις. Το πρόβλημα με τα όρια, βρίσκεται στις πεποιθήσεις, δηλαδή κάποιος που πιστεύει ότι δεν έχει νόημα το να μιλήσει γιατί τίποτα δε θα αλλάξει και όλα θα γίνουν χειρότερα, τότε δεν πρόκειται να εκφραστεί και άρα να θέσει τα όρια του για να είναι καλύτερα. Η παθητική συμπεριφορά όμως, φέρνει μόνο αρνητικά αποτελέσματα και όσο εσύ δεν βάζεις τα όρια σου, τόσο στα πατάνε και οι άλλοι. Επομένως, για να επιβιώσεις σε ένα σάπιο περιβάλλον, πρέπει να προστατεύσεις τον εαυτό σου και να δέχεσαι μόνο όσα μπορείς να διαχειριστείς.

Μη συμμετέχεις στους τσακωμούς

Οι συγκρούσεις σε ένα τοξικό περιβάλλον είναι κάτι πολύ σύνηθες και καλώς ή κακώς, μπορείς και εσύ να βρεθείς μπλεγμένη, είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Ακόμα δηλαδή και αν υποστηρίξεις τη μια πλευρά ή αν θέλεις να αλλάξεις την άποψη κάποιου άλλου, τότε μπαίνεις και εσύ μέσα σε αυτό. Επειδή όμως όλα αυτά σε φορτίζουν και σου προκαλούν αρνητικά συναισθήματα. Επομένως, πρέπει να μάθεις να μην ασχολείσαι με τέτοιες καταστάσεις, να κάνεις αυτό που έχεις να κάνεις για τη δουλειά σου και να αφήνεις τους τρίτους που τσακώνονται να τα βρίσκουν μόνοι τους.

Έχε ένα υποστηρικτικό σύστημα έξω από το τοξικό εργασιακό περιβάλλον

Όταν φορτίζεσαι με αρνητικά συναισθήματα, πρέπει να μπορείς να τα βγάλεις από μέσα σου, για αυτό και χρειάζεσαι ανθρώπους που θα μπορείς να τους μιλήσεις και να σε στηρίξουν. Αυτοί οι άνθρωποι είναι απαραίτητοι για τη ζωή σου, γιατί σε βοηθούν να ισορροπήσεις. Αν δεν τους έχει στη ζωή σου, μπορεί να σε πιάσει κατάθλιψη και να πέσεις σε άλλες λούπες σαν διέξοδο, που θα σε βοηθήσουν προσωρινά να φύγεις από τα προβλήματα σου, όμως δε θα σου τα λύσουν ουσιαστικά.

Μη δίνεις σημασία στα κουτσομπολιά

Γενικά ο συνεχής σχολιασμός πίσω από την πλάτη των άλλων και το κουτσομπολιό σε καθημερινή βάση, είναι από τις πιο τοξικές συμπεριφορές που μπορεί να αντιμετωπίσεις. Μπορούν να επηρεάσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου και αν τα κουτσομπολιά σε αφορούν, τότε θα νιώθεις και πληγωμένη. Για αυτό θα πρέπει να μένεις έξω από όλα αύτα, να μην κάθεσαι να ακους ή να λες σχόλια, αλλά ακόμα και αν ακούσεις κάτι μην κάτσεις να δώσεις καμία σημασία. Κοίτα τη δουλειά σου και μην νοιάζεσαι για το τι λένε οι άλλοι.

Σιγουρέψου ότι δεν είσαι μέρος του προβλήματος

Αν π.χ. παραπονιέσαι όλη την ώρα ή κάνεις υποδείξεις στους άλλους, ακόμα και αν έχεις τις καλύτερες προθέσεις, δυστυχώς γίνεσαι και εσύ τοξική. Αν είσαι μέρος του προβλήματος, είναι δύσκολο το να το δεις και να το δουλέψεις, γιατί γενικά οι άνθρωποι παραδεχόμαστε δύσκολα τα κακά μας. Αν όμως θέλεις να αλλάξεις και να βρεις την ηρεμία σου, πρέπει να σιγουρευτείς ότι δεν συνεισφέρεις και εσύ στην τοξικότητα που ζεις. Και να θυμάσαι, αν έχεις αρνητικότητα, σε όποια δουλειά και να πας, θα σε ακολουθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
7 / position1: 636 / position2: 1510
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb