ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μήπως μεγάλωσες σε ναρκισσιστικό περιβάλλον και για αυτό νιώθεις περίεργα;

Διάβασε για τα σημάδια που το αποκαλύπτουν
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Μήπως μεγάλωσες σε ναρκισσιστικό περιβάλλον και για αυτό νιώθεις περίεργα;
Φωτογραφία από τον χρήστη RODNAE Productions στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια από τις πιο συχνές διαταραχές προσωπικότητας που εμφανίζονται στον σημερινό κόσμο. Τα άτομα που πάσχουν από αυτή, χαρακτηρίζονται από μια ακραία αυτοπεποίθηση και τρέφονται από την επιβεβαιώση, την αποδοχή και την έγκριση του περιγύρου τους. Συνάπτουν επιφανειακές σχέσεις και έχουν έλλειψη ενσυναίσθησης. Θεωρούν ότι είναι καλύτεροι από όλους τους άλλους και δεν αντέχουν την κακή κριτική για το άτομο τους. 

Ένα παιδί ναρκισσιστικής οικογένειας, δεν μπορεί να ζητήσει βοήθεια από τους γονείς του και μπορεί να μην καταλάβει καν ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα, μέχρι εκείνοι να μπουν σε έναν δρόμο θεραπείας. Και μπορεί οι ναρκισσιστές να διαφέρουν μεταξύ τους και να μην μπορούν να γίνουν αντιληπτοί απευθείας, μιας και στήνουν ολόκληρες περσόνες, υπάρχουν κάποια σημάδια που θα σου αποκαλύψουν αν έχεις μεγαλώσει ή έχεις γνωρίσει ναρκισσιστές.

Γίνεσαι "χαλί να σε πατήσουν", κάνοντας πέρα τον εαυτό σου

Έχοντας περάσει την ζωή τους στην σκιά των γονιών τους, τα παιδιά των ναρκισσιστών μαθαίνουν να γίνονται πάντα χαλί για να εκπληρώνουν οι γονείς τους τις επιθυμίες τους και να ασχολούνται με τον εαυτό τους. Μεγαλώνοντας, τα παιδιά θεωρούν δεδομένο να γίνονται η σκιά των γονιών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αισθάνεσαι έντονα ανταγωνιστικά σε σχέση με τα αδέρφια σου

Οι ναρκισσιστές δεν έχουν όρια στον εαυτό τους, οπότε τείνουν να βλέπουν τους άλλους σαν επεκτάσεις του εαυτού τους. Αν λοιπόν ένα παιδί γίνεται η προβολή της δικής τους προσωπικότητας, τότε αυτό θα τραβήξει και όλη την προσοχή. Θα είναι το πιο χαϊδεμένο, αλλά και αυτό που θα πρέπει να φέρει εις πέρας όλα όσα του ζητούν οι γονείς. Έτσι, τα αδέρφια του θα νιώθουν ζήλια και θα συγκρίνονται μαζί του, ενώ οι γονείς θα του δείχνουν αδυναμία.

Μερικές φορές αισθάνεσαι πως ήσουν περισσότερο σύντροφος των γονιών σου

Αν έχεις δει τον εαυτό σου να έχει λειτουργήσει σαν συναισθηματική υποστήριξη στους γονείς σου ή γενικά έτρεχες θα να προλάβεις κακές καταστάσεις στο σπίτι, τότε μάλλον έχεις να κάνεις μα ναρκισσιστές γονείς.

Ορίζεις την αυτοεκτίμησή σου μόνο σε σχέση με όσα έχεις καταφέρει

Αρκετά παιδιά από ναρκισσιστές γονείς μαθαίνουν ότι ο μόνος τρόπος για να ανταπεξέλθουν στην πραγματικότητα που έχουν μάθει είναι το να κάνουν ακριβώς ότι και οι γονείς τους. Επομένως, αντλούν αυτοπεποίθηση και μετρούν την αξία τους μόνο μέσα από τα επιτεύγματα τους. Μεγαλώνοντας, είναι πιθανό να υιοθετήσουν συμπεριφορές όπως η εργασιομανία, γιατί μόνο έτσι μπορούν να ορίσουν τον εαυτό τους.

Δεν έχεις αίσθηση του εαυτού σου, των στόχων και των θέλω σου

Οι ναρκισσιστές έχουν κόλλημα με την μεγαλοπρέπεια, για αυτό πάντα νιώθουν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους, ακόμα και αν δεν μπορούν να το στηρίξουν με κάποιον τρόπο. Κάπως έτσι, θέλουν απλώς να πετυχαίνουν τα πάντα χωρίς να ξέρουν το γιατί. Πολλές φορές, οι ναρκισσιστές γονείς επειδή πιστεύουν ότι είναι ελίτ, αλλά δεν καταφέρνουν να ορίσουν τον εαυτό τους μέσα από τους ίδιους, καταλήγουν να ζουν μέσα από τα παιδιά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
10 / position1: 907 / position2: 1279
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb