ΥΓΕΙΑ

Οι θρομβώσεις είναι πιο πιθανές στους ψηλότερους ανθρώπους

Τι αναφέρει σχετική έρευνα
Από το NEWSROOM
Οι θρομβώσεις είναι πιο πιθανές στους ψηλότερους ανθρώπους
@everydayhealth.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι θρόμβοι του αίματος μπορεί να εξελιχθούν σε μια κατάσταση που θα βάλει σε κίνδυνο τη ζωή. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε θρόμβωση, ενώ είναι πιθανό να υπάρξει και κάποιος χωρίς προφανή αίτια.

Ένας από τους παράγοντες είναι το ύψος. Σύμφωνα με έρευνα, αν κάποιος είναι ψηλότερος από ένα συγκεκριμένο όριο, τότε έχει περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει θρόμβωση.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να δουν αν υπάρχει σχέση μεταξύ ύψους και πιθανότητας εμφάνισης θρόμβων, με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2017 στο επιστημονικό περιοδικό Circulation: Cardiovascular Genetics. Στην έρευνα μελετήθηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια Σουηδοί (σε ζεύγη αδελφών) και το αποτέλεσμα έδειξε πως το ύψος συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής. Είναι ένας τύπος θρόμβωσης που ξεκινά συνήθως στις φλέβες των ποδιών.

Άνδρες άνω του 1,88μ., έδειξαν ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης. Εκείνοι με ύψος 1,60μ. έχουν 65% μειωμένο κίνδυνο, ενώ εκείνοι με ύψος μεταξύ 1,75μ. και 1,85μ., έχουν 30% μειωμένο κίνδυνο φλεβικού θρομβοεμβολισμού.

Η μελέτη εξέτασε και γυναίκες που είχαν τουλάχιστον μια εγκυμοσύνη και τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με εκείνα των ανδρών. Γυναίκες πάνω από 1,82μ. έχουν αυξημένο κίνδυνο φλεβικού θρομβοεμβολισμού. Γυναίκες με ύψος 1,52μ. έχουν 60% μειωμένο κίνδυνο, ενώ γυναίκες με ύψος μεταξύ 1,70μ. και 1,75μ., είχαν 30% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης φλεβικού θρομβοεμβολισμού σε σύγκριση με τις γυναίκες 1,82μ. και πάνω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με δεδομένο ότι η μελέτη εξέτασε ζεύγη αδελφών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ύψος είναι ανεξάρτητος παράγοντας φλεβικής θρομβοεμβολής, αφού η «η χρήση ζευγαριών αδελφών μειώνει την πιθανότητα το οικογενειακό ιστορικό να δικαιολογεί τα αποτελέσματα». Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή δρ. Bengt Zöller, η σχέση μεταξύ του ύψους και του κινδύνου θρόμβωσης μπορεί να εξηγηθεί με τη βαρύτητα.

«Θα μπορούσε απλώς να συμβαίνει ότι επειδή τα ψηλότερα άτομα έχουν μακρύτερες φλέβες στα πόδια, υπάρχει μεγαλύτερη επιφάνεια όπου μπορεί να προκύψουν προβλήματα. Υπάρχει επίσης μεγαλύτερη βαρυτική πίεση στις φλέβες των ποδιών των ψηλότερων ατόμων που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιβράδυνσης της ροής του αίματος ή προσωρινής διακοπής της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
4 / position1: 401 / position2: 1511
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb