ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Πώς περνάς το Πάσχα όταν είσαι vegan;

Τι τρως και πώς είναι τα οικογενειακά τραπέζια
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Πώς περνάς το Πάσχα όταν είσαι vegan;
Φωτογραφία από Kindel Media

Πώς περνάς το Πάσχα όταν έχεις επιλέξει να μην τρως κρέας, και γύρω σου, ειδικά εκείνη την ημέρα όλα συνωμοτούν... εναντίον σου; Ρωτήσαμε τέσσερα κορίτσια που μας κατατόπισαν σε πολλά - τους λόγους που αποφάσισαν να απέχουν από το κρέας αλλά και νόστιμες εναλλακτικές λύσεις!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς περνάς το Πάσχα όταν έχεις επιλέξει να μην τρως κρέας, και γύρω σου, ειδικά εκείνη την ημέρα όλα συνωμοτούν... εναντίον σου; Ρωτήσαμε τέσσερα κορίτσια που μας κατατόπισαν σε πολλά - τους λόγους που αποφάσισαν να απέχουν από το κρέας αλλά και νόστιμες εναλλακτικές λύσεις! 

"Δεν μου ειναι δυσάρεστο να καταναλώνουν οι υπολοιποι κρεας διότι δε το "ζηλευω". Αν η επιλογή μου ηταν μονο βάσει ιδεολογίας ισως με επηρέαζε περισσότερο", λέει η Πόπη Αντζουλάτου, γυμνάστρια. "Η αλήθεια ειναι οτι με το κρέας δεν ειχα ποτέ ιδιαίτερα καλές σχέσεις. Διαβάζοντας κάποια πράγματα και με κάποια ενημέρωση που είχα, αποφάσισα σιγα σιγά να το σταματήσω και παρατηρώ οτι μονο κακό δε μου κάνει, καθώς ειμαι απόλυτα υγιής και ασκούμαι καθημερινά." 

"Ποτέ μου δεν είχα ιδιαίτερη σχέση με το κρέας, καθώς από μικρή δεν μου άρεσε πάρα μόνο συγκεκριμένο είδος..έτσι τα τελευταία χρόνια συνειδητά πλέον και χωρίς δικαιολογίες του τύπου "πρέπει να τρώμε κρέας για την υγεία μας","είσαι γυναίκα χρειάζεσαι κόκκινο κρέας", έψαξα εναλλακτικούς τρόπους πρόσληψης αντίστοιχων θρεπτικών συστατικών και έτσι έκοψα τελείως την καταναλωση κρέατος", μας λέει η Άννα Μπολτέτσου, σεφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Για μένα όλα ξεκίνησαν όταν ξεκίνησα να προσέχω τι βάζω στο καρότσι μου, στο ψυγείο μου, επομένως και στο στομάχι μου. Είχα απογοητευτεί από τις ποσότητες ζάχαρης, αλατιού και περίεργων συστατικών σε διάφορα προϊόντα όπως π.χ κονσέρβες ή αλλαντικά", λέει η Αιμιλία Γιβροπούλου, νομικός σύμβουλος. Ακούγοντας για την vegan διατροφή δεν ένιωσα αμέσως έλξη αλλά δοκίμασα να μην καταναλώνω κρέας και γαλακτοκομικά. Η αλλαγή ήταν πολύ δύσκολη δεδομένων των συνηθειών μας στο ελληνικό οικογενειακό τραπέζι αλλά και στην έξοδο για κρασάκι, τσιπουράκι κλπ. Αργότερα είδα και κάποια ντοκιμαντερ που ομολογώ «με έπεισαν». Αποφάσισα λοιπόν να στηρίξω την απόφασή μου και να πάρω τον πλήρη έλεγχο της διατροφής μου".

"Θέλω να κόψω το κρέας" έλεγα, αλλά έμενα στα λόγια" λέει η Κέλλυ Φυντανή. "Μέχρι που το πήρα απόφαση ένα πρωί και το έκοψα μαχαίρι. Χωρίς να μου λείψει, νιώθοντας όμορφα. Ένα χρόνο μετά και μετά από 1 μόνο άρθρο που διάβασα για την παραγωγή γάλακτος -μόνο αυτό αρκούσε-, βρήκα την αφορμή να εξελιχθώ από vegetarian σε vegan. Έκτοτε μετράω 7-8 χρόνια και συνεχίζω".

Πώς είναι η μέρα του Πάσχα για κάποια που δεν τρώει κρέας;

"Μεγαλωμένη σε μια αυστηρως κρεατοφαγικη πόλη (Λιβαδειά) η μερα του Πάσχα είναι λιγο "περίεργη" όσο αφορά τις δικές μου διατροφικές συνήθειες, καθώς δέχομαι ένα είδος ρατσισμού που δεν "συμμετέχω" ενεργά στα εθιμοτυπικά και που δεν "τιμάω" την πόλη μου. Προσωπικά θεωρώ ότι οι διατροφικές συνήθειες του καθενός ειναι αποκλειστικά προσωπική επιλογή και θα έπρεπε να είναι σεβαστό από όλες τις μεριές.Οποτε ναι μεν μου είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι ειδικότερα την ημέρα του Πάσχα υπάρχει υπερκατανάλωση κρέατος,αλλά όπως θέλω να σέβονται τις δικές μου επιλογές δεν επεμβαίνω κ στις κρεατοφαγικες επιλογές των άλλων" λέει η Άννα.

Και τι να φας εκείνη τη μέρα;

"Εγώ την ημέρα του Πάσχα (όταν βρίσκομαι στην πόλη μου) συνήθως τρώω ψωμί και τζατζίκι...είναι το μόνο σίγουρο στο τραπέζι κ ίσως καμία πίτα όπως σπανακόπιτα ή με μανιτάρι και φυσικά σαλάτες που δε λείπουν ποτέ από το τραπέζι... Αλλιώς η μανιταρίτσα (vegan μαγειρίτσα), δε λείπει ποτέ από το τραπέζι του Μ.Σαββάτου" λέει η Άννα.

"Αν είμαι σε τραπέζι, καθαρά κρεατοφάγων θα καταλήξω με πατάτες φούρνου. Ευτυχώς πλέον υπάρχει κατανόηση κ έχει τύχει να είμαι σε τραπέζι με γουακαμόλε και παντζαροσαλάτα και πολλές ακόμη φυτοφαγικές απολαύσεις!" λέει η Πόπη.

"Οι μεγάλες συναντήσεις και τα μεγάλα τραπέζια είναι μια «εκδήλωση» που μου αρέσει ιδιαιτέρως από μικρή. Σε γιορτές, γενέθλια και αργίες συνηθίζαμε να οργανώνουμε ή να παρευρισκόμαστε σε τραπέζια ή να βγαίνουμε για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο" λέει η Αιμιλία.

"Καλώς ή κακώς, δεν ετοιμάζουμε οικογενειακό τραπέζι για το Πάσχα. Άρα οι επιλογές μου κυμαίνονται στα ίδια με τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Αν τύχει και βρεθώ με παρέα με ψησταριά, θα προτιμήσω ψητά λαχανικά, σαλάτες, πατάτες και αλκοόλ..." λέει η Κέλλυ.

"Το τραπέζι είναι μέρος της κουλτούρας μας και πιστεύω δικαιολογημένα. Θεωρώ ότι ένα γεύμα με πολύ κόσμο είναι κάτι ιδιαίτερο και ευχάριστο. Ακόμα και σήμερα, χαίρομαι να παρευρίσκομαι σε μεγάλα τραπέζια που εκ των πραγμάτων δεν είναι 100% vegan. Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει και με το Πάσχα. Συνήθως η πλειοψηφία καταναλώνει κρέας. Πάντα όμως υπάρχουν οι vegan μεζέδες που ενθουσιάζουν μικρούς, μεγάλους, vegan και μη vegan. Την ημέρα αυτή συνεισφέρω στο τραπέζι με vegan φαγητά που μοιράζομαι με τους υπόλοιπους (δεν παίρνω το ταπεράκι για μενα μονο) και απολαμβάνω την ώρα με τους κοντινούς μου ανθρώπους χωρίς διακρίσεις". 

Vegan ιδέες που μας προτείνουν τα κορίτσια για να δοκιμάσουμε

Πόπη: Μου αρέσει πολυ η κινόα, με κεχρί κ μπόλικο σκορδάκι! 

Άννα: Λατρεύω το χορτοφαγικό junk food όπως γύρο από μανιτάρια πλευρώτους ή plant based burger είτε χειροποίητα είτε του εμπορίου. Πλέον είναι πολύ πιο εύκολο για έναν χορτοφάγο, διότι έχουν βγει πολλά προϊόντα φυτικής βάσης.

Aιμιλία: Από τη στιγμή που έγινα vegan και μετά λάτρεψα τον αρακά. Η μαμά που πιστεύω ακόμα απορεί! Λατρεύω τα κάρι λαχανικών με ρύζι όπως επίσης και τα σουτζουκάκια διαφόρων οσπρίων. Αυτό όμως που με ξετρελαίνει είναι το χούμους – τα ξεπερνάει όλα!

Κέλλυ: Ρύζι, όσπρια, λαδερά, σαλάτες, πατάτες κ.ο.κ. Αγαπώ ό,τι σχετίζεται με το ρύζι και την πατάτα. Αγαπημένο φαγητό, Φασολάκια, γεμιστά, πατάτες και τουρλού. Α και μανιτάρια!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
17 / position1: 280 / position2: 1168
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb