BETTER LIFE

Στα πόσα λάθη «καίγεται» μια σχέση;

Κάθε λάθος που κάνεις μπορεί να χρησιμεύσει ως μάθημα ζωής αλλά...
Νικόλας Ουρανός
Στα πόσα λάθη «καίγεται» μια σχέση;
Photo by Nycolle Suabya from Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε λάθος που κάνεις μπορεί να χρησιμεύσει ως μάθημα ζωής, ειδικά στις προσωπικές σχέσεις. Μπορεί να νομίζετε ότι με αυτό απλά προσπαθώ να δικαιολογήσω όλα τα προσωπικά λάθη και τις αποτυχίες, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.

Αν δεν μάθουμε να αποδεχόμαστε τον αντίκτυπο των λαθών μας, αλλά και να κατανοήσουμε τον εαυτό μας όταν τα έκανε, όχι δικαιολογώντας, αλλά ερμηνεύοντας τα κίνητρα και τη γνώση που είχαμε τότε, δεν θα μπορέσουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτά μια πολύτιμη παρακαταθήκη σοφίας. Και λέγοντας πως πρέπει να τα αγκαλιάσουμε, δεν εννοώ πως έχουμε το ελεύθερο να τα ξανακάνουμε. Η γενική αρχή είναι πάντα, άλλωστε, η εξής: "Αν είναι να κάνεις κάποιο λάθος, φρόντισε πάντα να είναι καινούριο".

Κάθε λάθος είναι μια ευκαιρία για την κατάκτηση νέας γνώσης, ακόμα κι αν περνά μέσα από δυσάρεστες ή επώδυνες διαδικασίες αυτή η μάθηση.

Τα περισσότερα λάθη σε μια ρομαντική σχέση αφορούν στην επικοινωνία. Τείνουμε να περιστρεφόμαστε γύρω από δύο άκρα: είτε να κρατάμε μούτρα είτε να τσακωνόμαστε ξανά και ξανά. Η "λάθος" προσέγγιση έχει να κάνει με την ποιότητα της επικοινωνίας μας. Τις περισσότερες φορές, παίρνουμε τα πράγματα πολύ προσωπικά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις είμαστε τόσο κατακλυσμένοι από το θυμό που μπορεί να ξεστομίσουμε πράγματα για τα οποία θα μετανιώσουμε ή θα ντρεπόμαστε αργότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κανείς δεν ξυπνάει το πρωί με στόχο να πληγώσει τον άλλον (εξαιρούνται βέβαια οι τοξικές σχέσεις που έχουν ως συστατικό τους τη λεκτική και σωματική βία). Αν το σκεφτούμε αυτό την επόμενη φορά που θα τσακωθούμε με τον σύντροφό μας, θα έχουμε καταφέρει να ξεγυμνώσουμε τον πραγματικό λόγο τσακωμού και να εστιάσουμε σε αυτόν.

Αν αποδεχτούμε, όμως, πως κάθε φορά ο άλλος κάνει το καλύτερο που μπορεί με βάση τις συγκεκριμένες δυνατότητές του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, τότε μπορούμε να αποστασιοποιηθούμε από το ψυχικό πάθος και να τα δούμε όλα λίγο πιο ουδέτερα.

Νικόλας Ουρανός, PCC
Professional Certified Life & Relationship Coach by International Coaching Federation
Βραβευμένος συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα και Ξαφνικά Τώρα, Ομιλητής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
4 / position1: 714 / position2: 1329
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb