ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υπάρχουν θερμίδες που σε παχαίνουν και άλλες που σε αδυνατίζουν;

Η Δήμητρα Παπαμίχου, γνωστή διατροφολόγος απαντά σε κάθε σου απορία!
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Υπάρχουν θερμίδες που σε παχαίνουν και άλλες που σε αδυνατίζουν;
Photo by Mikhail Nilov from Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντάξει έχει λίγο σοφιστεία ο τίτλος μιας και 200 θερμίδες δεν μπορούν από μόνες τους ούτε να μας αδυνατίσουν ούτε να μας παχύνουν.

Το νόημα όμως του θέματος, είναι να καταλάβουμε πως δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες.

Υπάρχουν τροφές που το σώμα μπορεί να διαχειριστεί γρήγορα κι εύκολα με αποτέλεσμα να απορροφά όλες τις θερμίδες και τροφες που το σώμα δυσκολεύεται να επεξεργαστεί με αποτέλεσμα καποιες θερμίδες να μην απορροφώνται. Όταν για παράδειγμα τρώμε 200 θερμιδες ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και γενικότερα μη επεξεργασμένες τροφές ενα μέρος από αυτές δεν θα αφομοιωθεί από τον οργανισμό μας.

Δηλαδή θεωρητικά θα έχουμε φάει 200 θερμίδες αλλά στην πραγματικότητα θα είναι λιγότερες. Αντίθετα όσο πιο επεξεργασμένη είναι μια τροφή όπως το μπισκότο της φωτογραφίας (κι ας είναι και χωρίς ζάχαρη) τόσο πιο βιοπροσβάσιμες και βιοδιαθέσιμες είναι οι θερμίδες του. Με απλά λόγια το σώμα δεν δυσκολεύεται να τις επεξεργαστεί και τις αφομοιώνει ολες.

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να μην “κυνηγάμε” τις τροφές με τις λίγες θερμίδες αλλά αυτές που δεν είναι επεξεργασμένες! Γιατί και περισσότερο θα μας χορταίνουν και με λιγότερες θερμίδες θα μας επιβαρύνουν! Κάτι που είναι πολύ σημαντικό στην απώλεια βάρους. Και δεν συζητώ για τα οφέλη στην υγεία τη σωματική αλλά και την ψυχική!

Μια διατροφή χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα θα μας βοηθήσει να έχουμε απίστευτη ενέργεια, θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και θα μας κάνει να αισθανόμαστε ψυχολογικά πολύ καλύτερα!

Δήμητρα Παπαμίχου 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

(Nutritionist / MSc. Diet.&Nutr./PhD candidate)

Instagram

Facebook

Website

Dimitra Papamichou, Registered Nutritionist, Mediterranean Diet

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
7 / position1: 229 / position2: 1722
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb