#KAMIAMONI THINK
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κουλτούρα του Βιασμού: Το σύστημα που κακοποιεί τις γυναίκες του κόσμου

Από που ξεκινάει, ποιες κοινωνικές έννοιες συντηρεί και ποιες είναι οι συνέπειες του
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η "Κουλτούρα του Βιασμού", είναι ένα σύστημα που θα έπρεπε να μην υπήρχε σε καμιά κοινωνία, δυστυχώς όμως μαστίζει τον πλανήτη μας και σίγουρα, δεν αφορά μόνο τις τριτοκοσμικές χώρες. Δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο που κυριαρχεί και στις αποκαλούμενες αναπτυγμένες χώρες και θύματα του είναι οι γυναίκες, οι οποίες τραυματίζονται ανεπανόρθωτα.

Είναι το σύμπλεγμα του σeξισμού, του μισογυνισμού και της τοξικής αρρενωπότητας και ορίζεται από τις βαθιά ριζωμένες πατριαρχικές νοοτροπίες, συμπεριφορές και τα στερεότυπα, ενώ η ανοχή θεσμών και ΜΜΕ, βοηθάει στον διαιωνισμό της. Σε αυτό το σύστημα η σeξουαλική κακοποίηση είναι κάτι το φυσιολογικό και προκαλείται από τα θύματα, ενώ αν κάποιο αντιδράσει κατηγορείται κιόλας. Ουσιαστικά, οι γυναίκες κατηγορούνται και εξευτελίζονται, γιατί "αξίζουν" την κακοποίηση.

Μπορεί να έφταιγε το ντύσιμο τους, η συμπεριφορά τους, κάποιο "λάθος" που μπορεί να έκαναν. Το γυναικείο σώμα μπαίνει σε καθεστώς αστυνόμευσης, όπως και η γυναικεία σeξουαλικότητα.

Δυστυχώς, μέσα από το σύστημα αυτό, συντηρείται η πατριαρχία και προάγεται η σeξουαλική παρενόχληση κατά των γυναικών, αλλά και η κατηγορία τους όταν αντιστέκονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σίγουρα κάποιοι από τους βιασμούς και τις απόπειρες βιασμών καταγγέλονται, όμως υπάρχουν αντίστοιχα και πολλοί βιασμοί και απόπειρες που δεν αναφέρονται ποτέ και τα θύματα υποφέρουν στην σιωπή τους, είτε γιατί φοβούνται να μιλήσουν, είτε γιατί ντρέπονται για ότι τους συνέβη, είτε επειδή νιώθουν αδύναμα απέναντι στον θύτη τους.

Όσον αφορά τα στατιστικά των βιασμών στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από τα δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από το 2017 μέχρι και τον Μάϊο του 2019 έγιναν 320 καταγεγραμμένοι βιασμοί, 156 απόπειρες και 360 εξιχνειάσεις υποθέσεων. Φυσικά και δεν είναι οι μόνες υποθέσεις βιασμών, αλλά είναι αυτές για τις οποίες έγιναν επίσημες καταγγελίες.

Δυστυχώς για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον επίσημο πίνακα κατάταξης της Κομισιόν για την Ισότητα των Φύλων, η χώρα μας βρίσκεται στο τέλος της λίστας, αποδεικνύοντας ότι η πατριαρχία ζει και βασιλεύει, επιτρέποντας τις κακοποιητικές συμπεριφορές κατά των γυναικών να συνεχίζονται.

Στο πλαίσιο της έρευνας μας, συνομιλήσαμε με τον Απόστολο Πελτέκη, Κλινικό Ψυχολόγο ΑΠΘ και τις δικηγόρους Μαριάννα Βασιλείου και Ερατώ Ταγαρίδη για την Κουλτούρα του Βιασμού, τους θύτες και τα θυμάτα, την προστασία, την θεραπεία και την δικαιοσύνη και μπορείς να παρακολουθήσεις λεπτομερώς τις συνεντεύξεις τους στο βίντεο που ετοιμάσαμε.

Σε περίπτωση που έχεις πέσει θύμα κακοποίησης ή κάποια γυναίκα που γνωρίζεις αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, μπορείς να καλέσεις στην Γραμμή SOS κακοποιημένων γυναικών 15900.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
6 / position1: 820 / position2: 1178
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb