THINK

Η ζωή της γυναίκας με τις 92 προσωπικότητες

Η βασανιστική καθημερινότητα και η ιστορία της
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Η ζωή της γυναίκας με τις 92 προσωπικότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Truddi Chase γεννήθηκε απολύτως υγιής. Ήταν ένα όμορφο, συνηθισμένο, ροδαλό μωράκι, όπως τα περισσότερα, ενώ οι γιατροί μπορούν πλέον να πουν με απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν έπασχε ποτέ από κάποιο σύνδρομο ή από κάποια ασθένεια. Ήταν δύο ετών όταν βιάστηκε με τον πιο άγριο τρόπο από τον πατριό της και τότε το προσωπικό της μαρτύριο ξεκίνησε. Ένα μαρτύριο που κράτησε 14 ολόκληρα χρόνια, μέχρι τα 16 της όταν κατάφερε να διαφύγει μακριά.

Προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί τον τεράστιο πόνο της και όλα όσα βιώσε η Truddi «έσπασε» τον εγκέφαλο της σε πολλές διαφορετικές προσωπικότητες, οι οποίες πλήθαιναν με το πέρασμα του χρόνου. Σύμφωνα με τους ψυχιάτρους, που την παρακολουθούσαν στο μεγάλο μέρος της ζωής της (πέθανε στα 74 της τον Μάρτιο του 2010), η Chase είχε αναπτύξει στο μυαλό της 92 διαφορετικές προσωπικότητες που εμφανιζόντουσαν σε σταθερή βάση μέσα από εκείνη. Ο αριθμός όσο υπερβολικός κι αν ακούγεται είναι απολύτως αληθινός και βρίσκεται καταγεγραμμένος με επιστημονικά στοιχεία σε επίσημα έγγραφα.

Όπως είχε εξομολογηθεί η ίδια σε ορισμένες τηλεοπτικές της συνεντεύξεις, αλλά και μέσα από την διάσημη αυτοβιογραφία της «When Rabbit Hawls», είχε εξαιρετική δυσκολία στο να μπορέσει να επικεντρωθεί στις φρικτές εμπειρίες που κατέστρεψαν τη ζωή της και αδυνατούσε να μιλήσει για αυτές ή ακόμα και να συνειδητοποιήσει πως αυτές ευθύνονταν για την ψυχολογική της αστάθεια. Με την μακροχρόνια θεραπεία που ακολούθησε κατάφερε να φτάσει πολύ πίσω στο παρελθόν ώστε να αντιμετωπίσει τα γεγονότα που την σημάδεψαν ανεπανόρθωτα. Όταν το 1990 η Οprah Winfrey την ρώτησε «Μπορεί τελικά η παιδική κακοποίηση να κάνει τόσο σοβαρή ζημιά στην ψυχολογία ενός ατόμου;» εκείνη απάντηση κατηγορηματικά και κοφτά «Μπορεί να κάνει και μεγαλύτερη ζημιά».

Η Chase είχε εξομολογηθεί στην Winfrey ότι η μητέρα της εγκατέλειψε τον πατέρα της όταν εκείνη ήταν μόλις 2 ετών και την πήρε μαζί της σε ένα ράντσο για να ζήσουν με τον άντρα που θα γνώριζε ως πατριό της. Απ' όσο μπορεί να ανακαλέσει η ίδια από αφηγήσεις ο πατριός της ήταν φίλος του πατέρα της και τους επισκεπτόταν συχνά στο διαμέρισμα όπου ζούσε με τους βιολογικούς της γονείς πριν η μητέρα της τον ακολουθήσει μακριά, πέρνοντας μαζί της το μικρό κοριτσάκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Truddy είχε μιλήσει για την πρώτη της ανάμνηση από τον άντρα που έγινε ο τύρρανος της για πάρα πολλά χρόνια, λέγοντας ότι θυμόταν πάντα τον τρόπο που την είχε πρωτοαγγίξει βάζοντας και το δικό της χέρι στα γeννητικά του όργανα. Το χέρι ενός παιδιού δύο ετών. Όπως εξηγεί δεν είχε καμία απολύτως ανάμνηση από τη ζωή της ή από τα σχολικά της χρόνια μέχρι τη στιγμή που άρχισε συστηματική ψυχοθεραπεία και κατάφερε να ξετυλίξει το κουβάρι των αποτρόπεων καταστάσεων που έζησε. Όταν κλήθηκε να περιγράψε την πρώτη φορά που είχε σeξουαλική επαφή με τον άντρα δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να πει πολλές λεπτομέρειες καθώς κάποια από τις άλλες προσωπικότητες της έχει διατηρήσει τις περισσότερες αναμνήσεις από εκείνη την ημέρα. «Και εδώ είναι το σημείο στο οποίο μπαίνει ο διαχωρισμός προσωπικότητας, μία απαραίτητη διαδικασία για να μπορέσω να αντέξω».

Παρόλο που η Truddy, η οποία ήταν 54 ετών την ημέρα που εμφανίστηκε στην εκπομπή της Winfrey, δεν είχε καμία απολύτως επαφή με την μητέρα της από την εφηβεία της και μετά ήταν πεπεισμένη πως εκείνη γνώριζε τα πάντα για τους αλλεπάλληλους βιασμούς αλλά δεν έκανε τίποτα στην προσπαθεία της να μείνει ασφαλής και να επιβιώσει.

«Οι πολλαπλές προσωπικότητες σε κρατούν στα συγκαλά σου ακόμα και στις πιο φρικτές συνθήκες. Καμία από εμάς (οι προσωπικότητες της) δεν είχε αναμνήσεις από τις στιγμές που είχα μείνει μόνη τους. Όταν άρχισα να θυμάμαι νόμιζα ότι θα χάσω το μυαλό μου, ήταν αβάσταχτο. Είναι πολύ πιο εύκολο να ζεις κανείς με 92 διαφορετικές προσωπικότητες να μιλούν μέσα στο κεφάλι του από ότι θα ήταν να αντιμετωπίσει την κακοποίηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
6 / position1: 1033 / position2: 2242
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb