ΥΓΕΙΑ

Η συνήθεια που καθυστερεί την εμμηνόπαυση σύμφωνα με την επιστήμη

Μέσα στα οφέλη αυτής της συνήθειας, προστίθεται και αυτό
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Η συνήθεια που καθυστερεί την εμμηνόπαυση σύμφωνα με την επιστήμη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τακτική ερωτική επαφή φαίνεται πως σχετίζεται άμεσα με την υγεία μας. Επηρεάζει ακόμη και το πότε μια γυναίκα θα μπει στην εμμηνόπαυση, όπως υποδεικνύει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Royal Society Open Science» της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε από επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 3.000 Αμερικανίδες, με μέσο όρο ηλικίας τα 45 χρόνια.

Η έρευνα βασίστηκε στα δεδομένα της μελέτης Study of Women’s Health Across the Nation, γνωστή και ως SWAN study. Τι έδειξε; Εκείνες που ήταν ερωτικά ενεργές μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα - εpωτική επαφή, στομaτικό σeξ ή αυνaνισμός - ήταν κατά 28% λιγότερο πιθανό να μπουν σε πρόωρη εμμηνόπαυση, συγκριτικά με γυναίκες που έκαναν σeξ λιγότερο από μία φορά το μήνα. (Οι γυναίκες με λιγότερο δραστήρια σeξουαλική ζωή είχαν 19% πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης.)

«Εάν μια γυναίκα δεν κάνει σeξ και έτσι δεν υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης, τότε το σώμα «επιλέγει» να μην «ασχοληθεί» με την ωορρηξία, καθώς αυτό θα ήταν άστοχο», εξηγεί η ερευνήτρια και συν - συγγραφέας της μελέτης Megan Arnot, PhD.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σχολιάζει, τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την άποψη πως η εμμηνόπαυση στον άνθρωπο εξελίχθηκε ώστε να μειώνει την αναπαραγωγική διαμάχη ανάμεσα στις γενιές των γυναικών. Και, ταυτόχρονα, να επιτρέπει στις μεγαλύτερες γυναίκες να εκτονώνουν την ενέργειά τους φροντίζοντας τα εγγόνια τους. Επιπλέον, κατά την φάση της ωορρηξίας οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες καθώς αυτό το διάστημα «πέφτει» η λειτουργία του ανοσοποιητικού.

«Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα αυτά είναι μια αρχική ένδειξη πως η έναρξη της εμμηνόπαυσης μπορεί να επηρεάζεται από την πιθανότητα μιας εγκυμοσύνης» ολοκληρώνει η Arnot.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
4 / position1: 506 / position2: 1218
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb