ΥΓΕΙΑ

Η δουλειά του σερβιτόρου έχει περισσότερο άγχος από εκείνη του νευροχειρουργού

Τι έδειξε η έρευνα
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ
Η δουλειά του σερβιτόρου έχει περισσότερο άγχος από εκείνη του νευροχειρουργού
Photo by Bimo Luki on Unsplash

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δουλειά την σερβιτόρου είναι μια πολύ αγχωτική και απαιτητική δουλειά. Μιλάω από προσωπική πείρα. Οι περισσότεροι από εσάς ίσως το κάνατε κάποια στιγμή της ζωής σας και μάλλον θα συμφωνείτε. Οι ώρες είναι πολλές και πολλές φορές νυχτερινές. Η αμοιβή δεν είναι ανάλογη με την δουλειά, με την ορθοστασία να προκαλεί αρκετά προβλήματα. Και εκτός αυτού, θα πρέπει κατά καιρούς να αντιμετωπίσεις αγενείς πελάτες, που δεν είναι με τίποτα ευχαριστημένοι.

Κάποιοι τα έχουν ξεσπάσει σε σερβιτόρους ή σε σερβιτόρες. Αλλά να διαβάσουν παρακάτω θα το μετανιώσουν. Καθώς το άγχος που περνούν όλοι όσοι κάνουν αυτή τη δουλειά είναι τεράστιο. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε μάλιστα πως οι απαιτητικές δουλειές που δεν προσφέρουν κανέναν απολύτως έλεγχο στους εργαζόμενους, είναι από τις πιο επιζήμιες για την ψυχική και την σωματική υγεία. Όπως μια δωδεκάωρη βάρδια σε εστιατόριο το Σαββατοκύριακο.

Η έρευνα έγινε από το Southend medical University της πόλης Guangzhou στην Κίνα και σε αυτήν συμμετείχαν 138.700 άνθρωποι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που απέσπασαν, χώρισαν τις εργασίες σε τέσσερις κατηγορίες, που βασίζονται στον έλεγχο και στο πόσο ψυχολογικά απαιτητικές είναι.

Χειρωνακτικές εργασίες, με λιγότερες απαιτήσεις και λιγότερο έλεγχο ονομάστηκαν «παθητικές». Δουλειές με υψηλό έλεγχο όπως αυτή του αρχιτέκτονα και των επιστημόνων ονομάστηκαν «Χαμηλού στρες», ενώ δουλειές με υψηλό έλεγχο και απαιτήσεις, όπως των δασκάλων και των γιατρών, ονομάστηκαν «Ενεργητικές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τέταρτη κατηγορία εργασιών είναι εκείνες του «Υψηλού στρες», με πολλές απαιτήσεις αλλά με πολύ μικρό έλεγχο. Όπως δηλαδή αυτή του σερβιτόρου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι σερβιτόροι έχουν 22% μεγαλύτερη πιθανότητα εγκεφαλικού, από εκείνους που η δουλειά τους ανήκει στην κατηγορία «χαμηλού στρες».

Η έρευνα εξηγεί πως οι αρχιτέκτονες ή οι επιστήμονες μπορεί να θεωρούνται εκείνοι που θα ανεβάσουν πρώτοι πίεση, αλλά το στρες στην δουλειά είναι άμεσα συνυφασμένο με το αν κάποιος αισθάνεται πως έχει τον έλεγχο ή η δουλειά του θεωρείται σεβαστή.

Ο ψυχισμός του νευροχειρουργού μπορεί να είναι στραγγισμένος στο τέλος της ημέρας, αλλά οι επιστήμονες στοιχηματίζουν πως νιώθει πολύ καλύτερα από μια σερβιτόρα που έχει φαγητό σε όλα της τα ρούχα και στο τέλος της βραδιάς δεν παίρνει καθόλου φιλοδώρημα. Για αυτόν τον λόγο, όπως λένε, η δουλειά του νευροχειρουργού, έχει λιγότερες πιθανότητες εγκεφαλικού από εκείνη του σερβιτόρου.

Εκτός από τις ανθυγιεινές συνθήκες, οι επιστήμονες παρατήρησαν πως οι σερβιτόροι μπορεί να αναγκαστούν να πιούν ή να καπνίσουν, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην καρδιά τους. Πρόκειται σίγουρα για μια έρευνα που θα πρέπει να μας κάνουν να το σκεφτούμε σοβαρά την επόμενη φορά που θα μας έρθει να ξεσπάσουμε στον σερβιτόρο που απλά άργησε ή έκανε ένα μικρό λάθος στην παραγγελία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
6 / position1: 453 / position2: 1502
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb