ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά παχαίνουν τα ζυμαρικά;

Μήπως κάτι τέτοιο δεν ισχύει;
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Τελικά παχαίνουν τα ζυμαρικά;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Δήμητρα Παπαμίχου, γνωστή διατροφολόγος του Σίδνεΰ απαντά σε κάθε σου απορία! 

Τελικά παχαίνουν τα ζυμαρικά; Εννοείται πως όχι!

Παχαίνει ο τρόπος που τα τρώμε (η ποσότητα, οι σάλτσες που τα συνοδεύουμε, το πως τα μαγειρεύουμε κλπ).

Για παράδειγμα, αν βράσουμε τα ζυμαρικά μας al dente έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη απ’ ότι αν είναι παραβρασμένα που σημαίνει πως μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα! Κάτι ξέρουν οι Ιταλοί...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν τώρα είναι κι ολικής αλεσης ακόμα καλύτερα! Έχουν περισσότερες φυτικές ίνες και πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να μας χορταίνουν ακόμη περισσότερο! Λέμε λοιπόν ναι στα ζυμαρικά ολικης που μας χορταίνουν περισσότερο σε σχέση με τα λευκά ζυμαρικά γεγονος πολύ σημαντικό σε μια προσπάθεια ρυθμισης βάρους. Όσον αφορά στις θερμίδες εκείνο που χρειάζεται προσοχή είναι να μην ξεφύγουμε σε ποσότητα, κάτι που είναι πολύ εύκολο μιας και τα ζυμαρικά είναι αγαπημένη τροφή!

Ωστόσο υπάρχει τρόπος να το ελέγξουμε κι αυτος είναι να τα συνοδεύουμε πάντοτε με λαχανικά όπως σαλάτα, βραστά ή ψητά λαχανικά, λαχανικά στη σάλτσα κλπ.

Δοκίμασε να φας μια σαλάτα πριν από τη μακαρονάδα σου και δες πόσο λιγότερα μακαρόνια θα φας στη συνέχεια!

Όσον αφορά στα ζυμαρικά ολικής εννοείται πως κερδίζουν σε όλα τα επίπεδα! Όμως προσοχή στην ετικέτα! Καλό είναι όμως να αναγράφει πως είναι από 100% δημητριακά ολικης άλεσης.

Κάνουν τα μακαρόνια για όλους; Δυστυχώς όχι. Σίγουρα δεν κάνουν για οσους πάσχουν από κοιλιοκάκη αλλα κι οσους έχουν ευαισθησία στη γλουτένη (χωρις να εχουν κοιλιοκακη) ή στις φρουκτάνες.

Σ αυτή την περίπτωση καλό είναι να τα αποφεύγουμε. Πώς θα ξέρουμε αν έχουμε κάποια ευαισθησία; Είναι απλό! Με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις αίµατος ή μαθαίνοντας να ακούμε το σώμα μας, που όταν κάτι δεν του ταιριάζει μας το δείχνει αμέσως!

Δήμητρα Παπαμίχου 

(Nutritionist / MSc. Diet.&Nutr./PhD candidate)

Instagram

Facebook

Website

Dimitra Papamichou, Registered Nutritionist, Mediterranean Diet

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
14 / position1: 244 / position2: 563
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb