
Ο Γιώργος Μαυρίδης αποκάλυψε για πρώτη φορά τη δύσκολη παιδική του ηλικία, η οποία σημαδεύτηκε από τον εθισμό του πατέρα του στα vαρκωτικά και τη βiα που υπήρχε στο οικογενειακό του περιβάλλον.
Ο παρουσιαστής μίλησε στο «Bewell podcast» και αναφέρθηκε στη ζωή του στην Καλαμαριά, τη φυλάκιση του πατέρα του λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων, τις απόπειρες αυτoκτovίας που έκανε, αλλά και την τρομοκρατία που βίωσε ως παιδί.
Ο πατέρας του όπως είπε, είχε εμμονές με τη σεξουαλικότητα του Γιώργου Μαυρίδη και τον κακoπoιoύσε ψυχολογικά για χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος μίλησε και για τη συγχώρεση ως πράξη λύτρωσης για τον ίδιο, τονίζοντας ότι πλέον αισθάνεται καλά και ότι κατάφερε να ξεφύγει από ένα μοτίβο που φαινόταν προδιαγεγραμμένο.
«Ο πατέρας μου ήταν εκείνος που δημιούργησε τα προβλήματα στην οικογένεια και κυρίως σε εμένα. Δεν ήθελα ποτέ κάποιος να πει ότι ήταν "κακός άνθρωπος". Πρώτον, γιατί δε βρίσκεται πια στη ζωή και δεύτερον, γιατί ξέρω ότι ήταν άρρωστος. Όσοι κάνουν χρήση vαρκωτικώv για πολλά χρόνια, χάνουν τη διαύγεια και τη λογική τους. Η ασθένειά τους μεταδίδεται στους γύρω τους, ανάλογα με την πνευματική τους κατάσταση», εξήγησε.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Γνωρίζω καλά το θέμα, γιατί το έζησα μέσα στο σπίτι μου. Μεγαλώνοντας, προσπαθούσα να εξηγήσω στους φίλους μου τι σημαίνει αυτό το "τέλος", γιατί εγώ το είχα δει. Δεν είσαι ο εαυτός σου. Δε μιλάς εσύ. Γι' αυτό δε θέλω κανείς να πει ότι ήταν "πολύ κακός". Αυτό που θέλω να κρατήσετε είναι ότι μπορώ να το συζητάω, επειδή είμαι καλά. Το εννοώ. Έχω φτάσει σε ένα σημείο που θεωρώ ότι τα κατάφερα. Δεν έγινα αυτό που ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο να γίνω».
Τα παιδικά χρόνια στην Καλαμαριά και η φυλάκιση του πατέρα του
Ο Γιώργος Μαυρίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμαριά και όπως αναφέρει, προερχόταν από μια φτωχή οικογένεια προσφύγων, Ποντίων και Κωνσταντινουπολιτών. «Ήταν μια περίεργη εποχή για τη χώρα. Ο πατέρας μου, που ήταν δηλωμένος κομμουνιστής, φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια της Χούντας. Το 1970 μπήκε πρώτη φορά στη φυλακή. Όταν βγήκε, ήταν άλλος άνθρωπος. Η μητέρα μου είχε παντρευτεί έναν άνθρωπο και απέκτησε δίπλα της κάποιον εντελώς διαφορετικό. Τότε δε χώριζες εύκολα. Ήταν ήδη έγκυος στην αδελφή μου και στήριξε την κατάσταση. Όμως όταν βγήκε από τη φυλακή, ήταν πιο άγριος και επιθετικός. Η μητέρα μου, άσχετη με όλα αυτά, προσπαθούσε να καταλάβει τι πρέπει να κάνει», εξήγησε.
Συνέχισε αποκαλύπτοντας ότι γεννήθηκε μετά την αποφυλάκιση του πατέρα του, ενώ εκείνος επέστρεψε ξανά στη φυλακή. «Η μητέρα μου βρισκόταν σε ακραία ψυχική κατάσταση. Έμεινε έγκυος σε μένα και στην αρχή δεν ήθελε να με κρατήσει. Τελικά, αποφάσισε να το κάνει. Ο πατέρας μου ξαναμπήκε φυλακή και τα προβλήματα δε σταμάτησαν ποτέ. Όλα αυτά τα απορροφούσε η μητέρα μου, μέχρι που τα πράγματα έγιναν τόσο βαριά που άρχισαν να επηρεάζουν και τα παιδιά», ανέφερε.
«Νόμιζα ότι έτσι ήταν όλοι οι μπαμπάδες»
Σοκαριστικές ήταν και οι μνήμες που μοιράστηκε για τα όσα έζησε στο σπίτι του. Μάλιστα, περιέγραψε μια στιγμή, όταν ο πατέρας του προσπάθησε να αυτoκτovήσει, ενώ εκείνος ήταν κλειδωμένος στο διπλανό δωμάτιο με την αδερφή του. «Θυμάμαι να είμαι κλειδωμένος με την αδερφή μου σε ένα δωμάτιο, ενώ ο πατέρας μου επιχειρούσε να αυτoκτovήσει με χάπια. Απ' έξω υπήρχαν αστυνομία και πυροσβεστική, κι εκείνος απειλούσε ότι θα με σκοτώσει. Θυμάμαι να παίζω με τα κουτάκια από τα χάπια. Ήμουν μεταξύ 5 και 10 ετών. Πηγαίναμε επισκεπτήριο στις φυλακές και η γιαγιά μου μου έλεγε ότι ο μπαμπάς μου δουλεύει σε ξενοδοχείο, δε μου έλεγαν την αλήθεια. Όταν βγήκε για τελευταία φορά από τη φυλακή, είχε κάνει αποτοξίνωση, κάτι που του στοίχισε σε εγκεφαλικό και νοητικό επίπεδο. Ήταν πραγματικά άρρωστος», δήλωσε.
Οι εμπειρίες του όπως είπε, τον έκαναν να πιστεύει ότι όλοι οι μπαμπάδες ήταν ίδιοι. «Μεγαλώνοντας, νόμιζα ότι όλοι οι πατεράδες ήταν έτσι, απόντες και τρομακτικοί. Όταν ήταν παρών, υπήρχαν απειλές, ξύλο, φωνές και καταστρoφή αντικειμένων. Νόμιζα ότι ο "μπαμπούλας" ήταν ο μπαμπάς μου», σημείωσε.
Η εμμονή με τη σεξουαλικότητά του και η κακoπoίηση
Ο Γιώργος Μαυρίδης περιέγραψε στη συνέχεια, πώς μετά την τελευταία αποφυλάκιση του πατέρα του, έγινε ο κύριος αποδέκτης της ψυχικής του διαταραχής και βίωσε ψυχολογική κακoπoίηση με επίκεντρο μια εμμονή γύρω από τη σεξουαλικότητά του. Ο πατέρας του τον κατηγορούσε ότι θα γίνει γκέι, τον εξευτέλιζε και τον τρομοκρατούσε για χρόνια.
«Όταν αποφυλακίστηκε για τελευταία φορά, η αρρώστια του επικεντρώθηκε πάνω μου. Είχε μια υστερική εμμονή ότι θα γίνω γκέι. Έλεγε ότι φταίνε όλοι οι γκέι, ότι μιλούσα σαν "γυναικούλα" και μου ζητούσε να αλλάξω τη φωνή μου. Για δύο-τρία χρόνια με ξενυχτούσε λέγοντάς μου ότι θα γίνω γκέι, με καλούσε να βγω στο μπαλκόνι με φουστάνια και με σταματούσε την τελευταία στιγμή. Άλλαζα τη φωνή μου, κι όταν μιλούσα κανονικά, μου έλεγε "τι σου έχω πει;"», περιέγραψε.
Παράλληλα, η μητέρα του παρέμενε παγιδευμένη σε έναν κύκλο φόβου και κακoπoίησης, ανήμπορη να αντιδράσει, ενώ η βiα στο σπίτι συνεχιζόταν ανεξέλεγκτα. «Ήθελε να χωρίσει αλλά υπήρχε τρόμος. Ακόμα κι όταν ερχόταν η αστυνομία, η απάντηση ήταν "είναι ο άντρας σας". Αυτό συνεχίστηκε για χρόνια. Θυμάμαι να ξυπνάω και να βλέπω σπασμένα πολύφωτα και αίματα. Μια φορά πήγαμε στην Καλλικράτεια και εκεί άρχισε να πίνει. Όταν έπινε, γινόταν πολύ επιθετικός και συνέχιζε την εμμονή του με τον θείο μου, επειδή βοηθούσε τη μάνα μου όταν δούλευε πρωί στο μανάβικο και βράδυ έραβε με τη μηχανή για να μας μεγαλώσει», είπε.
Η συγχώρεση
Τέλος, ο Γιώργος Μαυρίδης εξήγησε πως αποφάσισε να συγχωρέσει τον πατέρα του όχι για εκείνον, αλλά για να μπορέσει ο ίδιος να προχωρήσει και να είναι καλά με τον εαυτό του. Τόνισε ότι η στάση της μητέρας του, που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, υπήρξε καθοριστική για τον ίδιο και τον ενέπνευσε να μετατρέψει τον πόνο σε δύναμη και προσωπική εξέλιξη.
«Η συγχώρεση έγινε για να είμαι εγώ καλά. Αυτό με βοήθησε. Η μητέρα μου δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα. Νομίζω αυτό ήταν το μεγαλύτερο καλό που μου έκανε. Αντλήστε δύναμη από το κακό που υπάρχει γύρω σας και χρησιμοποιήστε το για να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι», κατέληξε συγκινημένος.