ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Οι ανθισμένες ροδακινιές της Βέροιας ‑ Το παραμυθένιο σκηνικό που ξεχωρίζει παγκοσμίως!

Μία ξεχωριστή εμπειρία στον ανθισμένο κάμπο της Ημαθίας!
Γράφει η MATINA KONTOY
Οι ανθισμένες ροδακινιές της Βέροιας ‑ Το παραμυθένιο σκηνικό που ξεχωρίζει παγκοσμίως!
Φωτ: Ντίνος Βλαχόπουλος - Facebook: ΤΟΒ - Τουριστικός Όμιλος Βέροιας

Η Βέροια δε φημίζεται απλώς για τα υπέροχα ροδάκινα που παράγει, αλλά και για το εκπληκτικό θέαμα που αντικρίζει κάποιος όταν την επισκέπτεται από τις αρχές μέχρι τα τέλη του Μαρτίου. Τότε που οι ροδακινιές έχουν αυτό το υπέροχο ροζ χρώμα και όλη η Ημαθία μοσχοβολάει άνοιξη, μοιάζοντας με πίνακα ζωγραφικής!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το παραμυθένιο σκηνικό, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, θυμίζει το ιαπωνικό «χανάμι» και την παρατήρηση των ανθισμένων κερασιών στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα θεάματα της χώρας, ιδιαίτερα δημοφιλές στους Ιάπωνες αλλά και στους ξένους τουρίστες.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο στα εύφορα μέρη της Ημαθίας, στους πρόποδες του Βερμίου, βρίσκονταν οι περίφημοι «Κήποι του Μίδα». Χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες διαφόρων ποικιλιών της «περσικής μηλέας», όπως αποκαλούσαν οι αρχαίοι τα ροδάκινα, που -σύμφωνα με την παράδοση- έφτασαν στην περιοχή από την Περσία κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλέξανδρου.

Τα άνθη της ροδακινιάς, συμβολίζουν την άνοιξη, την αναγέννηση και τη γονιμότητα, ενώ αποτελούν μεγάλη έμπνευση ζωγράφων και καλλιτεχνών. Οι ροδακινιές θεωρούνται και το «δέντρο της ζωής του επίγειου παραδείσου», σύμφωνα με τις παραδόσεις της ανατολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2021 οι ανθισμένες ροδακινιές της Βέροιας «ταξίδεψαν» σε όλον τον κόσμο, μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ : «Η Ευρώπη από Ψηλά» του National Geographic, στο επεισόδιο που ήταν αφιερωμένο στην Ελλάδα, με τον αφηγητή να σχολιάζει πως ο τεράστιος ανθισμένος κάμπος της Ημαθίας : «είναι από τα καλύτερα διατηρημένα μυστικά του κόσμου».

Μπορεί το φαινόμενο της ανθοφορίας να έχει μικρή χρονική διάρκεια, αλλά προσφέρει απίστευτη ομορφιά και δυνατές συγκινήσεις στους πολλούς ντόπιους και ξένους επισκέπτες που επιζητούν μερικές στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας, περπατώντας στο ροζ «χαλί» που καλύπτει τον απέραντο κάμπο της Ημαθίας. Δεν είναι τυχαίο επίσης, πως όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια -οι ανθισμένες ροδακινιές της Βέροιας- αποτελούν αγαπημένο θέμα του φωτογραφικού φακού.

Το φαινόμενο της ανθοφορίας θα βρίσκεται στο ζενίθ μεταξύ 20 και 30 Μαρτίου, περίοδος που αξίζει να βρεθείς στην περιοχή και να θαυμάσεις το υπέροχο τοπίο αλλά και να πάρεις μέρος στις δράσεις που έχει ανακοινώσει ο Τουριστικός Οργανισμός Βέροιας (ένας τοπικός σύλλογος με πλούσια δράση των εθελοντών μελών του) για φέτος. Συγκεκριμένα :

Με βάση το πρόγραμμα εκδηλώσεων που γνωστοποιήθηκε σήμερα από τον ΤΟΒ, την Κυριακή 17 Μαρτίου, από τις 10 το πρωί και για τις επόμενες τέσσερις ώρες, θα πραγματοποιηθεί ποδηλατάδα και πεζοπορία στις ανθισμένες ροδακινιές.

Οι καθιερωμένες ετήσιες εξορμήσεις στον ροζ κάμπο με τα πόδια ή με το ποδήλατο, θα πραγματοποιηθούν, όπως κάθε χρόνο, ξεκινώντας από το πάρκο της Ελιάς, απ' όπου θα κατηφορίσουν όλοι οι επισκέπτες μαζί για τον ανθισμένο μας κάμπο. Κατά μήκος της διαδρομής της πεζοπορίας μουσικοί συνοδεύουν τους περιπατητές. Στην πεζοπορία μπορούν να πάρουν μέρος μικροί και μεγάλοι και η απόσταση της διαδρομής είναι έξι χιλιόμετρα.

Στην ποδηλατάδα μπορούν να πάρουν μέρος παιδιά ηλικίας από 13 ετών και άνω με τη συνοδεία κηδεμόνα, με την απόσταση της διαδρομής στα 17χλμ και απαραίτητο «εφόδιο» τον εξοπλισμό και το κράνος.

Την Κυριακή 24/3, ώρες 10:00 - 13:00, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά φέτος ορεινή ποδηλατάδα, με θέα τις ανθισμένες ροδακινιές.

Τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, ημέρα Καθαράς Δευτέρας, θα πραγματοποιηθεί από την ανατολή του ηλίου ο ημερήσιος φωτογραφικός διαγωνισμός «High in the Blooms! Peach Trees &Hot Air Ballons Photo Contest», με αερόστατα να πετούν πάνω από εύφορο κάμπο της Ημαθίας κατά τις ώρες 06:30 -12:00 - 14:00.

Συγκεκριμένα, δύο εντυπωσιακά αερόστατα θα αναδυθούν με την ανατολή του ήλιου και για δύο ώρες από τον ροζ ανθισμένο κάμπο της Βέροιας και στις 12 το μεσημέρι μια τεράστια ιπτάμενη κόκκινη καρδιά θα πετάξει πάνω από τα ροζ άνθη για να συναντήσει το φως του μεσημεριανού ήλιου. «Νωρίς το απόγευμα ένα αερόστατο ίπταται δέσμιο κοντά στην τεχνητή λίμνη του Αλιάκμονα, για να χαρίσει υπέροχες εικόνες και φωτογραφικές λήψεις σε όσους συμμετέχουν στη δράση» τονίζει η πρόεδρος του ΤΟΒ και καλεί τους λάτρεις της φωτογραφίας να πάρουν τις φωτογραφικές τους μηχανές και βρίσκοντας τη σωστή τοποθεσία στον κάμπο ή στα ψηλότερα σημεία της πόλης, να διεκδικήσουν υπέροχα δώρα.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλο το πρόγραμμα

Δείτε φωτογραφίες από το υπέροχο θέαμα:

Διαγωνισμός φωτογραφίας 'Ανθισμένες Ροδακινιές' 2020 - Διάκριση: Λυπηρίδου Μαρίνα

Διαγωνισμός φωτογραφίας 'Ανθισμένες Ροδακινιές' 2020 - Διάκριση: Μάνος Νίκος

Διαγωνισμός φωτογραφίας 'Ανθισμένες Ροδακινιές' 2020 - Διάκριση: Ρούζης Γιώργος

Διαγωνισμός φωτογραφίας 'Ανθισμένες Ροδακινιές' 2020 - Διάκριση: Μπαμίχας Δημήτρης

Διαγωνισμός φωτογραφίας 'Ανθισμένες Ροδακινιές' 2020 - Διάκριση: Αλέξια Βούλγαρη

Έκθεση Φωτογραφίας 'Ανθισμένες Ροδακινιές' 2019 - Διάκριση: Στέλλα Ζημαντάκου

Έκθεση Φωτογραφίας 'Ανθισμένες Ροδακινιές' 2019 - Διάκριση: Νώντας Τρομπούκης

Έκθεση Φωτογραφίας 'Ανθισμένες Ροδακινιές' 2019 - Διάκριση: Καλλίνικος Πότσης

2ος Διαγωνισμός και Έκθεση φωτογραφίας 'Ανθισμένες Ροδακινιές' 2018 - Διάκριση: Γρηγόρης Ζιάννης

2ος Διαγωνισμός και Έκθεση φωτογραφίας 'Ανθισμένες Ροδακινιές' 2018 - Διάκριση: Λάζαρος Αθανασιάδης

1ος Διαγωνισμός και Έκθεση φωτογραφίας 'Ανθισμένες Ροδακινιές' 2017 - Διάκριση: Δέσποινα Μιχαηλίδου

1o βραβείο διαγωνισμού φωτογραφίας 2017 - Διάκριση: Χρήστος Γκρίτσας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Style
26 / position1: 290 / position2: 905
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb