ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

«Neraw»: Το project που θα σε κάνει να αγαπήσεις τα φυτά και την κεραμική

Το εγχείρημα που ξεκίνησε μόλις τον Νοέμβριο του ‘23, έχει ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον του plant community
Γράφει η MATINA KONTOY
Δημοσίευση ΙΑΝ 25, 2024
«Neraw»: Το project που θα σε κάνει να αγαπήσεις τα φυτά και την κεραμική

Το Neraw (neraw=νερό+raw= η “ωμή” ομορφιά της φύσης), το εγχείρημα δύο νέων ανθρώπων, του Κωνσταντίνου και του Γιώργου, που μετρά μόλις λίγους μήνες ζωής, συνδυάζει τις μεγάλες τους αγάπες, τα φυτά και την κεραμική. Πώς; Θα το μάθουμε παρακάτω!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η έμπνευσή μας ξεκίνησε από την ανάγκη μας να έχουμε στον προσωπικό μας χώρο ένα κομμάτι από τη φύση και τα τοπία που συναντάμε στα ταξίδια μας. Αυτό σε πρώτο στάδιο ήταν η συλλογή φυτών σπάνιων και μη και έπειτα η σύνθεση υδρόβιων φυτών, πέτρας και ξύλου μέσα σε ενυδρεία. Ουσιαστικά στόχος μας από την αρχή ήταν η μεταφορά ενός τοπίου από τα βουνά, σε μικρότερη κλίμακα μέσα στο σπίτι. Έτσι κάθε φορά που νιώθεις πίεση από τους ρυθμούς της ζωής στην πόλη, να έχεις μια μικρογραφία -που κοιτώντας την- να μπορείς να ταξιδέψεις».

@neraw.gr new pot design. #pottery #handmadeceramics #potssyndrome #pot #ceramics #ceramicsofinstagram #ceramiccoating #ceramicstudio #ceramicart ♬ Hearing Damage - Thom Yorke

Ο Κωνσταντίνος έβαλε σε κάθε δημιούργημα όλη του την αγάπη και τις γνώσεις για τα φυτά και ο Γιώργος το ταλέντο, τη φαντασία και την τεχνοτροπία του επάνω στο design και την κεραμική.

«Το «Neraw» ξεκίνησε από την ανάγκη μας να διακοσμήσουμε τον χώρο μας με πράγματα που δε βρίσκεις στο εμπόριο. Μιας και το φυτεμένο κεραμικό, που υφίσταται σαν ζωντανός οργανισμός, δεν είναι μια πολύ διαδεδομένη ιδέα στην Ελλάδα, ήταν η ιδανική ευκαιρία να προωθήσουμε μια επιχείρηση που ξεχωρίζει από την υπόλοιπη αγορά και κινείται περισσότερα ανάμεσα στα όρια τέχνης και φύσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αντικείμενα που δημιουργούν δεν είναι απλώς γλάστρες ή κασπώ στα οποία τοποθετείς ένα φυτό. Το Neraw δεν είναι ακόμη ένα ιντερνετικό κατάστημα πώλησης φυτών. Είναι ολόκληρη τέχνη, δουλεμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Πρώτα επιλέγουν φυτά από συλλέκτες και μικρές φάρμες σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική που είναι ανθεκτικά και δε χρειάζονται διαρκή φροντίδα, όπως είναι τα παχύφυτα και οι κάκτοι και μετά διαμορφώνουν με ιδιαίτερη προσοχή τη σύνθεση στο χώμα στο οποίο θα τοποθετηθούν. Αν είσαι από εκείνους που δυσκολεύονται να κρατήσουν ζωντανά τα φυτά τους, μην ανησυχείς, γιατί αυτά που θα βρεις στο "Neraw" δε χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση, ούτε καν μεταφύτευση για τουλάχιστον δύο χρόνια!

«Μετά από την πολυετή εμπειρία μας στο plant parenting μάθαμε ότι τα πολύ απαιτητικά τροπικά φυτά θέλουν συγκεκριμένες θερμοκρασίες, υγρασίες, χώματα κτλ. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε με το Neraw είναι μια care - free φυτο - εμπειρία. Γι’ αυτό και σ’ εμάς θα βρεις επιλογές φυτών που είναι ιδιαίτερα, αρχιτεκτονικά σε σχήμα και πολύ ανθεκτικά. Αυτά δηλαδή που στη φύση θα τα δεις να ζουν σφηνωμένα σε βράχους χωρίς νερό για μέρες έως και μήνες ή έχουν διογκωμένους κορμούς που μέσα τους αποθηκεύουν νερό, οπότε δε χρειάζονται συχνό πότισμα. Είμαστε περήφανοι για τα μείγματα χωμάτων που δημιουργούμε ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε φυτού, όπως και τα ανωστρώματά μας που περιλαμβάνουν: άμμο, ηφαιστειακές πέτρες, βότσαλα, λευκό μάρμαρο ή οποιοδήποτε υλικό που ενισχύει την αισθητική του φυτού και του κεραμικού», μας λέει ο Κωνσταντίνος.

@neraw.gr EXOTIC CERAMICS & SEDUCTIVE PLANTS #pottery #handmadeceramics #ceramics #ceramicsoftiktok #ceramicstudio #ceramicsandpottery #stoneware #plants #plantsoftiktok #sacculents ♬ original sound - NERAW

Την τελευταία λέξη την έχει ο Γιώργος, όταν δημιουργεί μικρά έργα τέχνης από πηλό, στα οποία θα τοποθετηθούν τα φυτά. «Η έμπνευσή μου ξεκινάει από τα τοπία στις πεζοπορίες στα βουνά, τα ποτάμια και τις λίμνες. Είμαι αρκετά παρατηρητικός σαν άνθρωπος, όποτε όλες αυτές οι εικόνες από τη φύση έχουν γράψει μέσα μου και είναι η αφετηρία για κάθε δημιουργία μου. Δίνω μεγάλη σημασία στις υφές και στα υλικά που υπάρχουν στη φύση και πώς αυτή τα συνθέτει με έναν μοναδικό τρόπο. Έτσι και εγώ δημιουργώ πάντα αυθόρμητα και ταξιδεύοντας στις εικόνες και τα σχήματα που έχω δει, με στόχο τα υλικά και την αίσθηση που θέλω να είναι ανάλογη με αυτή που έχεις όταν αγγίζεις έναν βράχο».

@neraw.gr Haworthia potted in black iron Ceramic with ashes from Messinian Greek olive trees. #ceramicart #ceramicstudio #ceramiccoating #ceramicsofinstagram #ceramics #pot #cacti #plant #haworthia #variegatedplants #rareplants ♬ All I Need - Daniel Avery

Τα κεραμικά τους, τραβούν την προσοχή, διότι μοιάζουν σαν μια φυσική συνέχεια ενός άγριου τοπίου, ή σαν να έχουν ξεπηδήσει από το μέλλον ή ακόμα και από μακρινούς αρχαίους πολιτισμούς. Δε θα ήταν υπερβολή να τα χαρακτηρίσουμε μικρά έργα τέχνης, τα οποία είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους και εντελώς handmade, καθιστώντας τα υπέροχη ιδέα για δώρο, είτε είναι έμπειρος με τα φυτά είτε όχι.

Πού μπορείς να τα βρεις

Οι δύο εμπνευστές του Neraw ταξιδεύουν συχνά σε βουνά, καταρράκτες, λίμνες της Ελλάδας για να συλλέξουν έμπνευση και εικόνες, ο Γιώργος βρίσκεται καθημερινά σε ένα στούντιο και φτιάχνει τα κεραμικά και αυτό καθιστά αδύνατο ένα φυσικό κατάστημα. Γι’ αυτό και προς το παρόν όλες τις δημιουργίες μπορείς να τις βρεις διαδικτυακά στο https://www.neraw.gr/collections/all?sort_by=created-descending

Στην ιστοσελίδα, δίπλα σε κάθε δημιουργία μπορείς να διαβάσεις τα πάντα για την προέλευση του φυτού, τις ανάγκες του, τον τρόπο φροντίδας (πόσο νερό χρειάζεται, πόσο φως, πόση ζέστη ή πόσο κρύο αντέχει κτλ), αλλά και το υλικό του κεραμικού και να μάθετε τι προτερήματα προσφέρει στη συγκεκριμένη σύνθεση.

Επιπλέον, μέσω της ιστορσελίδας, προσφέρεται και μία ακόμη υπηρεσία. Με το landscape design μπορείς να αποκτήσεις συνθέσεις με βάση το νερό (waterscaping= υδατοτοπία) και την πέτρα (stone scaping= βραχόκηποι), σαν μικρά κομμάτια φύσης σε εσωτερικούς χώρους.

«Κάποιες μέρες της εβδομάδας θα μας βρείτε στο Yfi ceramics. Ένα εργαστήριο κεραμικής στα Πετράλωνα που χρησιμοποιούμε τον χώρο του για να κατασκευάζουμε τις δημιουργίες μας. Η ομάδα του Yfi ceramics ήταν δίπλα μας από τα πρώτα βήματα και στηρίζουν την κάθε τρελή ιδέα μας».

«Δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξει ένας χώρος που θα μπορεί ο κόσμος να επισκέπτεται αλλά τον φαντάζονται εντελώς διαφορετικό από αυτά που ξέρουμε, περισσότερο σαν ένα στούντιο που θα μας ταξιδεύει σε βουνά, καταρράκτες και κοιλάδες. «Ιδανικά θα θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που να στεγάζει τα φυτά και τα κεραμικά μας σε συνδυασμό με καταρράκτες που θα τρέχουν από τους τοίχους και καταπράσινα γυάλινα θερμοκήπια. Ένα στούντιο κεραμικών που μέσα σε αυτό θα υπάρχει ένα ζωντανό κομμάτι από τη φύση, φυτά και υλικά για όλες τις κατασκευές μας. Στόχος μας είναι και τα workshops ώστε να μεταφέρουμε τις γνώσεις μας και να συναντήσουμε κόσμο που έχει την ίδια ανάγκη με εμάς. Να έχει ένα κομμάτι φύσης στον χώρο του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Style
10 / position1: 2535 / position2: 3073
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb