ENTERTAINMENT

Η ιστορία της Anna Wintour που δε γνωρίζαμε

Η αντιπαλότητά της με την Tina Brown
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Η ιστορία της Anna Wintour που δε γνωρίζαμε
collage

Anna Wintour - Ενα όνομα που είναι συνώνυμο με την υψηλή μόδα, τις πρώτες σειρές, τα εξώφυλλα περιοδικών που ξεκινούν συνομιλίες και…τα ίδια μαλλιά!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ πάντα τη συνδέαμε με τα ανώτερα κλιμάκια της κοινωνίας των icons, θα μπορούσε να συγχωρεθεί κανείς να πιστεύει ότι ήταν η επικεφαλής στη Vogue από τη γέννησή της.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, υπήρξε καιρός πριν γίνει μια από τις πιο σεβαστές προσωπικότητες της μόδας και να ανεβεί στην κορυφή. Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η Anna Wintour παρέμεινε πολύ συγκεντρωμενη και απόμακρη, προσφέροντας στο κοινό μόνο ψίχουλα γύρω από την ορμή της και την έμπνευσή της να γίνει η καλύτερη από τις καλύτερες.

Υπήρχε όμως μια γυναίκα πoυ ήταν ανταγωνίστριά της και ήταν ίσως το μεγαλύτερο κίνητρό της για να πετύχει. Αυτή η γυναίκα ήταν η μακροχρόνια, πολυδιαφημισμένη «αντίπαλός» της – η Tina Brown.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να καταλάβουμε πραγματικά πώς αυτές οι γυναίκες ηταν αντίπαλες (τουλάχιστον στα χαρτιά) καθώς ανέβαιναν στην ιεραρχία στις αίθουσες του Condé Nast, πρέπει να επιστρέψουμε στην αρχή της ιστορίας τους.Δυο γυναίκες με μαγκιά και άγρια όρεξη να πετύχουν, που έτρεχαν μαζί τους καθώς γρήγορα έγιναν οι αγαπημένες της βιομηχανίας των μέσων ενημέρωσης.

Αφού μεγάλωσε στο Λονδίνο τη δεκαετία του '60, η Anna μετακόμισε στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του '80 με ένα όνειρο να ενταχθεί στις τάξεις της μοντέρνας ελίτ.

Έπιασε δουλειά ως junior fashion editor στο Harper's Bazaar και έτσι ξεκίνησε την καριέρα της στον κόσμο των περιοδικών καθώς εξελισσόταν με μεγάλη ταχύτητα. Στα λίγα χρόνια που ακολούθησαν δουλεψε σε μια σειρά από διαφορετικές εκδόσεις, όπως το Savvy και το New York Magazine - οι εμπειρίες της εδώ έθεσαν τα θεμέλια για την εργασιακή ηθική και την ικανότητα να δημιουργεί έσοδα όπως κανείς άλλος πριν από αυτήν.

Αφού μεγάλωσε στο Λονδίνο τη δεκαετία του '60, η Anna μετακόμισε στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του '80 με ένα όνειρο να ενταχθεί στις τάξεις της μοντέρνας ελίτ.

Το 1983 η Anna είχε κερδίσει τόση αναγνώριση στη βιομηχανία που ήταν μονόδρομος η επόμενη της θέση. Ο μακροχρόνιος διευθυντής σύνταξης του Condé Nast, Alex Liberman, αναβαθμισε την Anna στο ρόλο της δημιουργικής διευθύντριας στην αμερικανική Vogue, ξεκινώντας έτσι τη λαμπρή καριέρα της εργαζόμενης στη διάσημη παγκόσμια εταιρεία πολυμέσων.

Μόλις δύο χρόνια αργότερα ανέλαβε τη θέση της ως αρχισυντάκτρια της βρετανικής Vogue, όπου άρχισε να φέρνει επανάσταση στον τρόπο παραγωγής και προώθησης των περιοδικών.

«Υπάρχει ένα νέο είδος γυναίκας εκεί έξω», είπε εκείνη την εποχή στο London Evening Standard. «Ενδιαφέρεται για τις επιχειρήσεις και τα χρήματα. Δεν έχει πια χρόνο να ψωνίσει. Θέλει να μάθει τι και γιατί, πού και πώς.»

Το 1987 η Anna επέστρεψε στη Νέα Υόρκη για να διευθύνει το περιοδικό House & Garden πριν πάρει γρήγορα τον ρόλο της αρχισυντάκτριας στην αμερικανική Vogue.

Τον ρόλο, όπως φαίνεται, ήταν σχεδόν γραφτό να έχει. Την ίδια στιγμή, τη δεκαετία του '80, ο κόσμος των ΜΜΕ αναταράσσονταν από ένα ακόμα ταλέντο με ιδέες και όρεξη!

Μεγαλωμένη στο Μπάκιγχαμσάιρ από πατέρα παραγωγό ταινιών και μητέρα δημοσιογράφων, η Tina είχε κάπως μια πολύ καλή βάση και οι πόρτες άνοιγαν εύκολα στη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης. Δείχνοντας πραγματικό ταλέντο στο γράψιμο σε νεαρή ηλικία, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πριν ξεκινήσει την καριέρα της συνεισφέροντας στους Sunday Times.

 Την ίδια στιγμή, τη δεκαετία του '80, ο κόσμος των ΜΜΕ αναταράσσονταν από ένα ακόμα ταλέντο με ιδέες και όρεξη!

Το 1979 έγινε συντάκτρια του Tatler που πυροδότησε την αρχή της καριέρας της με την Condé Nast. Όπως και η Anna, οι άνθρωποι στην κορυφή της αλυσίδας των εκδόσεων άρχισαν να παρατηρούν το ταλέντο της και την έφεραν στη Νέα Υόρκη όπου ανέλαβε το ρόλο της συντάκτριας στο Vanity Fair το 1983.

Δεν ήταν μυστικό ότι με την Tina στο τιμόνι του Vanity Fair το αναγνωστικό κοινό διπλασιάστηκε και το ενδιαφέρον για το περιοδικό αυξανόταν κάθε εβδομάδα χάρη στις ανατρεπτικές εκδοτικές επιλογές της.

Ήταν λοιπόν, δύο ισχυροί σταθμοί στην κορυφή του παιχνιδιού τους με όλους να παρακολουθούν για να δουν τι θα κάνουν στη συνέχεια. Η Αnna ξεσηκώνει και φέρνει την επανάσταση στο editorial μόδας μέσω της αμερικανικής Vogue και η Tina γίνεται το επικεντρο όλων των hot things του Χόλιγουντ ενώ ανεβαίνει στο Vanity Fair.

Θα μπορούσαν να τα πηγαίνουν καλά - γιατί η καθε μία είχε το δικό της "παιχνίδι", αλλά ήταν γνωστό πως αντιπαθιόντουσαν - ήταν γνωστό το γεγονός ότι σε ένα συγκεκριμένο σημείο αυτές οι έξυπνες, φιλόδοξες γυναίκες αντιμετώπισαν η μία την άλλη με θα λέγαμε με καχυποψία, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά για τη λεγόμενη αντιπαλότητα που ακολουθούσε κάθε τους κίνηση μέσα στις αίθουσες του Condé Nast.

Καθώς ο διευθυντής σύνταξης Alex Liberman έμελλε να αποσυρθεί από τη θητεία του, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Anna και την Tina με τις εικασίες να πληθαίνουν για το ποια γυναίκα θα γινόταν ο τελικός διάδοχός του. Συνάδελφοι υπάλληλοι θυμούνται ότι οι δύο γυναίκες ήταν φιλικές μεταξύ τους, αλλά απόμακρες.

Όταν κυκλοφόρησε η δεκαετία του '90, ήταν ξεκάθαρο ότι η Anna είχε γίνει η πρώτη θέση στην ανάληψη περισσότερων ευθυνών στο Condé Nast. Το 1992 η Tina εγκατέλειψε το Vanity Fair και μετακόμισε στο ρόλο της συντάκτριας στο The New Yorker πριν φύγει από το Condé Nast εντελώς το 1998. Το 2013 η Anna έγινε παγκόσμια καλλιτεχνική διευθύντρια όλων των τίτλων του περιοδικού Condé Nast και το 2020 προήχθη σε παγκόσμια chief content officer.

Το 2019, ο συγγραφέας Thomas Mair κυκλοφόρησε το All That Glitters: Anna Wintour, Tina Brown και το Rivalry Inside America's Richest Media Empire, μια αφήγηση που μας έκανε γνωστά κάποια πράγματα που δε γνωρίζαμε.

«Καθώς επρεπε να παλέψουν για την κορυφή μιας ανδροκρατούμενης βιομηχανίας που οδηγείται από απληστία και προδοσία, βρίσκουν νέα μονοπάτια για να αλλάξουν τον κόσμο γύρω τους – η Tina, μέσα από τη διασταύρωση υψηλής κουλτούρας και διασημότητας, και η Anna με ένα ένστικτο για την υψηλή μόδα και τα αναδυόμενα ταλέντα», έγραφε. 

Ίσως σε μια προσπάθεια να καταπνίξουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον «ανταγωνισμό» τους, τόσο η Tina όσο και η Anna εμφανίστηκαν μαζί στη διάσκεψη Women in the World το 2019.

Είτε υπήρξε ποτέ έντονος ανταγωνισμός εκεί είτε όχι, είναι ασφαλές να πούμε ότι και οι δύο προσγειώθηκαν ακριβώς εκεί που έπρεπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Entertainment
22 / position1: 170 / position2: 719
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb