ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6+1 ψυχολογικά tips για ήρεμα Χριστούγεννα!

Εφάρμοσέ τα φέτος για να περάσεις υπέροχα!
Γράφει η MATINA KONTOY
6+1 ψυχολογικά tips για ήρεμα Χριστούγεννα!
Φωτ. αρχείου / pexels

Λίγες μέρες απομένουν μέχρι τα Χριστούγεννα… Είτε έχεις μπει στο πνεύμα των γιορτών είτε δε σου αρέσουν και πολύ αυτά, σου βρήκαμε τις καλύτερες ιδέες για το πως θα περάσεις την περίοδο αυτή όσο πιο όμορφα και ωφέλιμα γίνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξέχνα την τελειομανία

Όλοι θέλουμε να στολίσουμε το τέλειο δέντρο, να ψήσουμε τα πιο νόστιμα μελομακάρονα, να παρουσιάσουμε ένα ολόκληρο τραπέζι από σπιτικές λιχουδιές. Όμως όλα αυτά είναι full time δουλειά που, και να την κάνεις, κάποιος θα βρεθεί να σχολιάσει αρνητικά. Γι’ αυτό, αυτά τα Χριστούγεννα βάλε πρώτα όρια στον εαυτό σου κατεβάζοντας ελαφρώς τις προσδοκίες σου για τον ίδιο σου τον εαυτό. Μπορεί να μην καταφέρεις να βρεις τα τέλεια δώρα για τους αγαπημένους σου, ή να προλάβεις να τα έχεις όλα φτιαγμένα από τα χεράκια σου στο εορταστικό τραπέζι… Δεν πειράζει, ας συμβάλλουν όλοι με ένα πιάτο δικής τους έμπνευσης. Κι αν δεν πέτυχαν τα μελομακάρονα; Οι περισσότεροι φούρνοι τα φτιάχνουν πεντανόστιμα!

 

Μην παραμελήσεις την αγαπημένη σου ρουτίνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σίγουρα το διάλειμμα που μας προσφέρουν οι γιορτές από την καθημερινότητα είναι κι ένα από τα μεγάλα τους ατού. Όμως υπάρχουν κι εκείνες οι ρουτίνες που μας δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας και μας γειώνουν. Αυτές τις ρουτίνες σου, λοιπόν, μην τις θυσιάσεις στον βωμό των Χριστουγέννων. Είτε μιλάμε για τον πρωινό σου καφέ ενώ όλοι ακόμα κοιμούνται, είτε για την καθημερινή σου γυμναστική, είτε το να κοιμάσαι νωρίς. Η διατήρηση έστω και ενός μέρους της ρουτίνας σου λειτουργεί κατευναστικά στο νευρικό σου σύστημα και θα σε βοηθήσει να παραμείνεις ήρεμη όταν το στρες της εποχής σου χτυπήσει την πόρτα.

 

Κάνε δώρο και στον εαυτό σου

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και αναλογίσου τι θα ήθελες να … σου κάνεις δώρο! Ναι, τα δώρα δεν είναι μόνο για τους άλλους, άλλωστε κι ο εαυτός μας αξίζει ένα καλό δώρο;

 

Έλα πιο κοντά με τους ανθρώπους που αγαπάς

Μην κλείνεσαι και μην αποφεύγεις να βρεθείς με κόσμο. Μπορεί να μην πολυ - πιστεύεις και να μη σου αρέσει και τόσο όλη αυτή η λάμψη των γιορτών, είναι όμως μία καλή ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με άτομα που για διάφορους λόγους χαθήκατε. Με αφορμή τις γιορτές, δοκίμασε να επικοινωνήσεις ξανά με όσους αγαπάς και εκτιμάς την παρέα τους.

 

Στήριξε άτομα που έχουν την ανάγκη σου

Μήπως έχεις φίλους που δε νιώθουν και τόσο καλά επειδή είτε δεν είναι καλά, είτε χώρισαν αυτές τις μέρες, είτε δεν έχουν οικονομική άνεση και νιώθουν ακόμα πιο άσχημα; Ήρθε η ώρα να βρεθείς μαζί τους και να τους βοηθήσεις να «ανέβουν» ψυχολογικά, έτσι ώστε μαζί με εκείνους να νιώσεις και εσύ τη χαρά της προσφοράς.

 

Απόφυγε τις έντονες συζητήσεις

Κάπου εδώ δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το καλύτερο και, ταυτόχρονα, το χειρότερο πράγμα των Χριστουγέννων: τον χρόνο που περνάμε με την οικογένειά μας. Ωραία τα εορταστικά τραπέζια και οι ανταλλαγές των δώρων αλλά φτάνει ένα άτοπο σχόλιο για να ανάψει η φλόγα του καυγά. Αντιστάσου όσο μπορείς στην επιθυμία να απαντήσεις ειρωνικά σε εκείνον τον θείο που ζει σε μιαν άλλη εποχή και αν χρειάζεσαι βοήθεια στο τι ακριβώς να πεις για να αποφύγεις καταστάσεις που θα σε φέρουν σε δύσκολη θέση, διάβασε αυτό και αυτό.

 

 

Θέσε όρια!

Σίγουρα γνωρίζεις εκείνο τον αστικό μύθο που λέει ότι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς πρέπει να βγεις, να πας σε κάποιο τέλειο πάρτυ με πολύ κόσμο, με άψογα ρούχα, να πιεις πολύ, να φιλήσεις έναν άγνωστο και να περάσεις τέλεια, για να περάσεις μια τέλεια χρονιά; Ε, αυτό, είναι μόνο ένας μύθος!  Γιατί μια “τέλεια” χρονιά έχουν, τελικά, οι άνθρωποι που φροντίζουν την ψυχική τους υγεία, θέτουν τους δικούς τους κανόνες, τα δικά τους όρια και σέβονται τις ανάγκες τους πρώτα. Γι’ αυτό αν νιώσεις κούραση από όλες τις εορταστικές απαιτήσεις, διεκδίκησε την ηρεμία σου, μείνε σπίτι όσο χρόνο χρειάζεσαι, και καλωσόρισε τη νέα χρονιά με όποιον τρόπο εσύ επιθυμείς!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
14 / position1: 43 / position2: 817
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb