ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Πώς θα φροντίσεις τα φυτά σου μετά το καλοκαίρι

Με μερικές απλές αλλαγές στη φροντίδα τους, θα συνεχίσουν να ομορφαίνουν το μπαλκόνι σου για πολύ καιρό ακόμη!
Γράφει η MATINA KONTOY
Πώς θα φροντίσεις τα φυτά σου μετά το καλοκαίρι
Φωτ. αρχείου / envato

Οι καύσωνες του φετινού καλοκαιριού επηρέασαν τα περισσότερα φυτά στους κήπους και τα μπαλκόνια, αφήνοντάς τα αφυδατωμένα αλλά και με ξεραμένα και εξασθενημένα φύλλα. Μην ανησυχείς όμως, γιατί σου έχουμε τη λύση για να περιποιηθείς τα αγαπημένα σου φυτά και να τα προετοιμάσεις για το φθινόπωρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σωστό πότισμα

Το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες, τον ζεστό αέρα και την έντονη ηλιακή ακτινοβολία, δημιουργεί ξήρανση σε πολλά φυτά. Έτσι, για να ζωντανέψουν ξανά, είναι σημαντικό να δώσεις έμφαση στην ενυδάτωσή τους. Φρόντισε ποτίζεις το κάθε σου φυτό ανάλογα με τις ανάγκες του και μην ξεχνάς το χρυσό κανόνα: το περισσότερο πότισμα δε σημαίνει ότι θα βοηθήσει πολύ τα φυτά σου!

Επίσης, αν παρατηρήσεις ότι το χώμα που βρίσκεται στη γλάστρα ενός φυτού στεγνώνει πολύ γρήγορα, μπορείς να προσθέσεις χαλίκια, για να ενισχύσεις την υγρασία. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσεις ένα υγρό μικροκλίμα για το φυτό σου, που θα του παρέχει υγρασία και θα το βοηθήσει να ανακάμψει πιο γρήγορα. Ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει ότι το φυτό σου είναι πιθανότατα αφυδατωμένο και χρειάζεται επιπλέον νερό, είναι ότι το χώμα απομακρύνεται εύκολα από τα πλαϊνά της γλάστρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χρησιμοποίησε σωστά το λίπασμα

Αν και το λίπασμα είναι «φίλος» των φυτών, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καλό είναι να το αποφύγεις αν έχεις στο σπίτι σου ένα φυτό που έχει αρχίσει να ξεραίνεται ή να χάνει τα φύλλα του, αυτή την περίοδο. Διότι προσθέτοντας αρκετό λίπασμα σε αυτό και δη άζωτο, μπορεί να το κάνεις - άθελά σου - να ξεραθεί εντελώς. Γενικά, όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές και το φυτό βρίσκεται σε «λειτουργία επιβίωσης», δεν ψάχνει για επιπλέον θρεπτικά συστατικά και δεν είναι έτοιμο να τα χρησιμοποιήσει, καθώς η χρήση τους ενδέχεται να το πλήξει περαιτέρω. Εάν όμως νιώθεις πως ο καιρός πλέον έχει δροσίσει, τότε ήρθε η ώρα να δώσεις στα φυτά σου την αγαπημένη τους «τροφή», που δεν είναι άλλη από το σωστό λίπασμα.

Αφαίρεσε τα ξεραμένα φύλλα

Η πρώτη σκέψη που κάνεις, όταν βλέπεις τα φύλλα ενός φυτού να έχουν ξεραθεί, είναι να τα αφαιρέσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχεις υπομονή, σε ό, τι αφορά στο κλάδεμα των φθαρμένων φύλλων. Γιατί; Διότι είναι σύνηθες φαινόμενο να ξεραίνονται και να κιτρινίζουν τα φύλλα των φυτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως είναι πραγματικά «άρρωστα».

Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιθανό να ανακάμψουν, όταν οι καιρικές συνθήκες επιστρέψουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή όταν η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει, όπως συμβαίνει την περίοδο που διανύουμε. Όπως μπορείς να διαπιστώσεις, λοιπόν, τώρα είναι η καλύτερη εποχή για να κόψεις τα φύλλα και τους μίσχους των φυτών σου, που δείχνουν να έχουν χάσει το χρώμα και τη ζωντάνια τους. Επίσης, διάβασε αυτό, για να μάθεις πώς να επαναφέρεις ένα φυτό που έχει ξεραθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Style
7 / position1: 82 / position2: 945
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb