THINK

Τι είναι ο «τοξικός ατομικισμός» που βλάπτει τη σχέση σου

Πώς μπορείς να τον ανατρέψεις;
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
Τι είναι ο «τοξικός ατομικισμός» που βλάπτει τη σχέση σου
Photo by Julian Myles on Unsplash

Κανένα ζευγάρι δεν ξεκινά μια σχέση ή γάμο περιμένοντας να αποτύχει. Υπόσχονται να αγαπούν και να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον και να χτίζουν ένα μέλλον μαζί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, οι υποσχέσεις μπορεί να ξεθωριάσουν και οι σύντροφοι μπορεί να απομακρυνθούν. Ενώ ένας καλός καβγάς μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται μια σχέση για να ανοίξει τους δρόμους επικοινωνίας και να αντιμετωπίσει σημαντικά ζητήματα, ορισμένα ζευγάρια έχουν καταστροφικές διαφωνίες που περιλαμβάνουν θυμό και ενοχή — ή αποφεύγουν να τσακωθούν εντελώς και "βράζουν" στο ζουμί τους.

Ορισμένοι ειδικοί σχέσεων πιστεύουν ότι οι προβληματικές σχέσεις είναι συχνά το αποτέλεσμα μιας νοοτροπίας «εσύ και εγώ», αντί μιας νοοτροπίας που δίνει προτεραιότητα στο «εμείς» μιας σχέσης. Ως άνθρωποι, είμαστε φυσικά κοινωνικά όντα που έχουμε την ανάγκη να νιώθουμε συνδεδεμένοι. Αλλά όταν εστιάζουμε πολύ στον εαυτό μας χωρίς να σκεφτόμαστε πώς μπορεί να νιώθει ο σύντροφός μας για τις αποφάσεις και τις πράξεις μας, αυτή η σύνδεση χάνεται.

Πώς μπορείς να απομακρυνθείς από το «εγώ» και να επιστρέψεις στο «εμείς» στη σχέση σου;

Χρειάζεται δουλειά, αλλά το τελικό αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο: μια ανανέωση αγάπης και δέσμευσης.

Το να βάζεις τον εαυτό σου πρώτο δεν είναι πάντα το καλύτερο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο θεραπευτής γάμου και οικογένειας Terrence ("Terry") Real πιστεύει ότι η σημερινή μας κουλτούρα ευθύνεται για πολλές κατεστραμμένες σχέσεις. Σήμερα, ασχολούμαστε όλοι με την άσκηση καλής αυτοφροντίδας και να διασφαλίσουμε ότι οι δικές μας ανάγκες ικανοποιούνται, με ή χωρίς σύντροφο. Αλλά όταν εστιάζουμε στον εαυτό μας χωρίς να σκεφτόμαστε πώς η συμπεριφορά μας επηρεάζει τη σχέση μας, γίνεται αυτό που ο Real αποκαλεί «τοξικό ατομικισμό».

Αυτός ο ατομικισμός τείνει να είναι πιο επιβλαβής σε περιόδους σύγκρουσης ή άγχους. Ο Real, συγγραφέας του βιβλίου "Us: Getting Past You and Me to Form a More Loving Relationship", πιστεύει ότι τα άτομα που δεν έχουν επιλύσει τα τραυματικά σημεία της παιδικής τους ηλικίας παγιδεύονται σε αυτό που αποκαλεί νοοτροπία "Προσαρμοστικού παιδιού". Όταν αντιμετωπίζουν αναταραχή στη σχέση τους, ξαναπέφτουν στους μηχανισμούς αντιμετώπισης που έμαθαν από τους γονείς τους, όπως ο θυμός ή η αποφυγή. Είναι ένα ενστικτώδες ανθρώπινο αντανακλαστικό που μας προστατεύει από πληγές, αλλά μας κάνει επίσης να ξεχνάμε πόσο αγαπάμε τον σύντροφό μας.

Δείξε συμπόνια και κατανόηση για να ενισχύσεις τον δεσμό σου

Η θεραπεία της σχέσης σου ξεκινά με το να θυμάσαι ότι ο σύντροφός σου δεν είναι αντίπαλος, αλλά το άλλο μισό της ομάδας που έχετε δημιουργήσει μαζί. Ο ψυχοθεραπευτής Daniel Watter, Ed.D., συνιστά να κοιτάς τον σύζυγο ή τον σύντροφό σου με αυτό που αποκαλεί «πιο απαλά μάτια». Είναι ο όρος του για να αντιμετωπίζεις ένα άλλο άτομο με συμπόνια και κατανόηση.

Αν διαπιστώσεις ότι συμπεριφέρεσαι με τον ίδιο τρόπο ξανά και ξανά - αποσύρεσαι, σιωπάς, φωνάζεις - σκέψου από πού προέρχεται αυτή η αντίδραση. Είναι κάτι που έμαθες από την οικογένειά σου; Στη συνέχεια, κάνε μια συνειδητή επιλογή να αλλάξεις αυτήν την αντίδραση με έναν υποστηρικτικό τρόπου ενός «σοφού ενήλικα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
10 / position1: 420 / position2: 1155
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb