ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Πώς να φτιάξεις σπιτικό gel αλόης από τη γλάστρα σου

Ένα θαυματουργό φυτό που πρέπει να έχουμε όλοι!
Γράφει η MATINA KONTOY
Πώς να φτιάξεις σπιτικό gel αλόης από τη γλάστρα σου
Photo by AtlasComposer (www.envato.com)

Η αλόη είναι ένα φυτό που κάνει θαύματα σε ό,τι αφορά την περιποίηση του δέρματος από το να επουλώσει ένα έγκαυμα, μέχρι το να ενυδατώσει την ξηρή επιδερμίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς φτιάξεις το δικό σου gel κατευθείαν από τη γλάστρα σου;

Υλικά:

  • Ώριμο φυτό αλόης με παχιά φύλλα
  • Ψαλίδι ή κοφτερό μαχαίρι
  • Επιφάνεια κοπής
  • Καθαρό και αποστειρωμένο δοχείο με καπάκι

 

Διαδικασία:

1) Διάλεξε ένα μεγάλο και υγιές στην όψη φύλλο όσο πιο κοντά στο έδαφος γίνεται. Αυτά τα φύλλα είναι τα πιο παλιά και έχουν περισσότερα ωφέλιμα συστατικά από τα νεότερα φύλλα, που είναι πιο ψηλά στο φυτό. Αν το φυτό σου δεν έχει τέτοια φύλλα ίσως δεν είναι τόσο ώριμο για να το κόψεις. Αυτό το δεδομένο θα σε βοηθήσει και στην επιλογή φυτού από το φυτώριο.

Photo by Olivier_Le_Moal (www.envato.com)

2) Χρησιμοποίησε ένα κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι για να κόψεις το φύλλο όσο το δυνατόν πιο κοντά στη ρίζα γίνεται. Μόλις κόψεις το φύλλο θα διαρρεύσει ένα καφεκίτρινο ή πρασινοκίτρινο υγρό. Απέφυγε να το αγγίξεις. Άφησε το φύλλο όρθιο για λίγα λεπτά να φύγει όλο αυτό το υγρό. Το υγρό που εκκρίνεται αμέσως μόλις κοπεί η πράσινη επιφάνεια του φύλλου, περιέχει αλοΐνη. Η αλοΐνη είναι μια ουσία που πέρα από την πικρή της γεύση, έχει έντονη ερεθιστική και καθαρτική δράση.

  • Θα πρέπει να κάνεις τη διαδικασία μέσα σε δύο ώρες το πολύ από την ώρα που θα κόψεις το φύλλο από το φυτό ώστε να αποφύγεις την οξείδωση του, με κίνδυνο να χαθούν τα ευεργετικά συστατικά του.

Photo by rthanuthattaphong (www.envato.com)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


3) Τοποθέτησε το φύλλο σε μια επίπεδη επιφάνεια. Αφαίρεσε τη μία πλευρά του σκληρού δέρματος του φύλλου αλόης. Με ένα κουτάλι ξύσε απαλά το gel που έμεινε πάνω στη σάρκα. Πρόσεξε να μην ξύσεις και τμήματα από το εσωτερικό φλοιό του φύλλου. Δεν τα χρειάζεσαι επειδή περιέχουν αλοΐνη.

4) Συγκέντρωσε το gel της αλόης σε ένα καθαρό (και αποστειρωμένο κατά προτίμηση) δοχείο ή βάζο. Είναι έτοιμο για να το χρησιμοποιήσεις όπως επιθυμείς.

  •  Σε περιπτώσεις όπου δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όλο, μπορείς να βάλεις το gel σε ένα βάζο και να το διατηρήσεις στο ψυγείο για 7-10 ημέρες. Απλώς λάβε υπόψη ότι η αλόη χάνει τις ιδιότητές της ελαφρώς με την πάροδο του χρόνου, οπότε είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσεις μέσα σε μια εβδομάδα περίπου.

Photo by sommai (www.envato.com)

  •  Μια καλή ιδέα για να διατηρήσεις το gel αλόης είναι να βάλεις το χυμό μέσα σε παγοθήκες και να το καταψύξεις. Έτσι θα χρησιμοποιείς κάθε φορά μόνο τη μικρή ποσότητα που χρειάζεσαι και επιπλέον θα διατηρηθεί για περισσότερο καιρό, ίσως και παραπάνω από 1 χρόνο.

  • Μπορείς να πάρεις ολόκληρα τα φύλλα της αφού τα κόψεις από τη γλάστρα, και να τα βάλεις σε αεροστεγές γυάλινο βάζο στην κατάψυξη. Θα διατηρηθούν για περίπου έξι μήνες. Για να τα χρησιμοποιήσεις, θα πρέπει να τα αφήσεις να ξεκουραστούν σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες πριν επιχειρήσεις να μαζέψεις το gel.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Style
4 / position1: 416 / position2: 2116
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb