ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Τα λουλούδια που ανθίζουν μόνο το Πάσχα

Είναι όλα τους πανέμορφα!
Γράφει η MATINA KONTOY
Τα λουλούδια που ανθίζουν μόνο το Πάσχα
Φωτ. αρχείου / envato

Το Πάσχα συμπίπτει με την άνοιξη και συνεπώς με την εποχή της ανθοφορίας των δέντρων και των φυτών. Η άνθιση της φύσης αντιπροσωπεύει τη ζωή, την ανανέωση και την αναγέννηση, ενώ αποτελεί ένα θετικό μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Τα παρακάτω πανέμορφα φυτά, ανθίζουν όλα κοντά στο Πάσχα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πασχαλιά 


Φωτ. αρχείου / envato

Τα άνθη της έχουν μοναδική μορφή: σχηματίζουν ένα μεγάλο ολάνθιστο κλαδάκι! Το χαρακτηριστικό αυτό σχήμα της Πασχαλιάς την καθιστά ένα από τα πιο εύκολα αναγνωρίσιμα ανοιξιάτικα λουλούδια. Σύμφωνα με την παράδοση, πρώτη από όλους ξυπνούσε η Πασχαλιά, προτού σηκωθούν από το λήθαργο του χειμώνα τα υπόλοιπα βοτάνια, για να απολαύσει τον θαυμασμό των ανθρώπων και να αναγγείλει τον ερχομό της άνοιξης.

Μια μέρα όμως, σαν ο ήλιος ξύπνησε κρυμμένος πίσω από μαύρα σύννεφα, η πασχαλιά στολισμένη περίμενε το θαυμασμό και την παρέα των άλλων φυτών αλλά μάταια. Μια γενική κατήφεια επικρατούσε και τα υπόλοιπα φυτά ήταν βουβά και μαραμένα. Γύρεψε εξηγήσεις και τότε έμαθε το τραγικό μαντάτο, πως ο Χριστός πέθαvε πάνω στο σταυρό του μαρτυρίου. Όλη η φύση μοιρολογούσε κι αυτή καμάρωνε χωρίς ντροπή; Αμέσως ντύθηκε πένθιμα κι από λευκά που ήταν μέχρι τότε τα άνθη της έγιναν μοβ. Από τότε πρώτη θυμίζει στους ανθρώπους πως πλησιάζει το Πάσχα.

 

Κουτσουπιά 


Φωτ. αρχείου / envato

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το είδος της πολλές φορές μπερδεύεται με την πασχαλιά. Η κουτσουπιά ξεχωρίζει την περίοδο της άνοιξης με τα έντονα ροζ - μωβ άνθη της σε σχήμα πεταλούδας, και τα φύλλα της σε σχήμα καρδιάς. Τα υπέροχα άνθη της κουτσουπιάς ομορφαίνουν το γκρίζο τοπίο των πόλεων, ενώ είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στη μολυσμένη ατμόσφαιρα των πόλεων.

 

Παπαρούνα

Φωτ. αρχείου / envato

Τη βλέπουμε να φυτρώνει κατακόκκινη ανάμεσα σε ερείπια, σε ξερολιθιές, σε βοσκοτόπια, σε χέρσα χωράφια, αλλά και σε καλλιεργημένους αγρούς. Η παπαρούνα είναι το σύμβολο της ελληνικής υπαίθρου την άνοιξη. Ανοίγει τα πέταλά της για μία μόνο μέρα, ενώ την επόμενη τα χάνει.  Η κοινή κόκκινη παπαρούνα έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ως βότανο και προσφέρει ηρεμιστική δράση, ενώ καταπολεμά την αϋπνία και το κρυολόγημα. 
Οι μικροσκοπικοί σπόροι της παπαρούνας, οι παπαρουνόσποροι, με ιδιαίτερη γεύση, νοστιμίζουν υπέροχα ψωμιά και γλυκά.

 

Ρόδο της Ιεριχούς

Φωτ. αρχείου / envato

Το Ρόδο της Ιεριχούς είναι από τα πιο εντυπωσιακά φυτά που συναντάμε παγκοσμίως! Την περίοδο της ξηρασίας γίνεται «μπάλα» που προστατεύει τους καρπούς και μεταφέρεται με τον άνεμο. Μόλις βρέξει, η «μπάλα» ανοίγει και οι καρποί δίνουν τους νέους απογόνους.
Έτσι, έχει την ιδιότητα να μη "πεθαίνει" ποτέ, αφού μπορεί να επιβιώνει για χρόνια σε μια απολύτως ξερή κατάσταση και εν συνεχεία να ξαναζωντανεύει μέσα σε μερικές ώρες με λίγο νερό!
Το ρόδο της Ιεριχούς χρησιμοποιείται παγκοσμίως για να φέρει καλή τύχη. Λένε πως αν με το άνοιγμα του κάθε ρόδου κάνουμε μια ευχή, το ρόδο θα την πραγματοποιήσει! 

 

Νάρκισσος ή μανουσάκι

Φωτ. αρχείου / envato

Ο Νάρκισσος είναι ένα από τα πιο όμορφα λουλούδια του Πάσχα, που μάλιστα σχετίζεται στενά με τη μυθολογία και την ποίηση. Το όνομά του προέρχεται από το αρχαίο ρήμα «ναρκῶ», που σημαίνει «βρίσκομαι σε κατάσταση νάρκης». Ο Νάρκισσος ήταν ένας όμορφος νεαρός, γιος του ποτάμιου θεού Κηφισού, ο οποίος ερωτεύτηκε την ίδια του την εικόνα. Αυτοθαυμάζοντας το είδωλό του στα νερά κάποια πηγής, ο μύθος τον θέλει να παραμένει εκεί ακινητοποιημένος μέχρι που μαράζωσε.
Στην πραγματική ζωή οι Νάρκισσοι είναι λουλούδια με πανέμορφα άνθη με μακρύ βλαστό και ένα λουλούδι στην κορυφή. Τα άνθη του έχουν συνδυασμούς από έντονα χρώματα, όπως λευκό, κίτρινο και πορτοκαλί. Ο Νάρκισσος αντιπροσωπεύει την αναγέννηση της φύσης μετά τον χειμώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Style
9 / position1: 243 / position2: 1493
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb