CELEBS

Κατερίνα Λάσπα: Το σχόλιό της για τις drag queens προκαλεί τσουνάμι αντιδράσεων

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα με πλάγιο τρόπο να επιβάλει τέτοια πρότυπα σε παιδάκια»

Δημοσίευση ΙΑΝ 01, 2023
Κατερίνα Λάσπα: Το σχόλιό της για τις drag queens προκαλεί τσουνάμι αντιδράσεων

Η τοποθέτηση της Κατερίνας Λάσπα σχετικά με τις drag queens που διαβάζουν παραμύθια σε μικρά παιδιά στη Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Η Γενική Γραμματέας Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολίασε την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σε παιδικό σταθμό, με πρωτοβουλία του «Thessaloniki Pride» και των «Οικογενειών με Ουράνιο Τόξο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το παραμύθι που διαβάστηκε στα παιδιά ήταν το «Η Drag Queen που έσωσε τα Χριστούγεννα». Η Κατερίνα Λάσπα σχολίασε την εκδήλωση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

Σε story της έγραψε: «Σήμερα Drag Queens θα διαβάσουν παραμύθια σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού της Θεσσαλονίκης. Αθλιότητα. Ο καθένας ας κάνει ό,τι θέλει στον εαυτό του. Κανένας όμως, δεν έχει το δικαίωμα με πλάγιο τρόπο να επιβάλει τέτοια πρότυπα σε παιδάκια».

Η αντίδραση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών απάντησε στο σχόλιο της Κατερίνας Λάσπα και τόνισε πως ήταν «απαράδεκτο, κακοποιητικό και ακραίο ρατσιστικό και τρανσφοβικό».

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών και γενικότερα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, διαμαρτύρεται με έντονο τρόπο και καταγγέλλει τον απαράδεκτο, κακοποιητικό και ακραίο ρατσιστικό τρανσφοβικό λόγο της Γεν. Γραμματέως Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Λάσπα.

Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 25 Δεκεμβρίου, ανήμερα των Χριστουγέννων, οι οργανώσεις: Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης & Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, ανακοίνωσαν δημόσια μία εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν κατά την οποία Drag Queens διάβασαν χριστουγεννιάτικα παραμύθια σε παιδιά, σε παιδικό σταθμό σε περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Το event -όπως ήταν αναμενόμενο- πήρε μεγάλη δημοσιότητα, προκαλώντας ένα παραλήρημα μίσους κυρίως από ακροδεξιές ομάδες, με αποτέλεσμα οι οργανώσεις να αλλάξουν την τοποθεσία της εκδήλωσης, προκειμένου να προστατέψουν τόσο τα παιδιά και τους γονείς που είχαν δηλώσει συμμετοχή, όσο και γενικότερα τα πρόσωπα που θα βρίσκονταν στο χώρο.

Με λύπη μας διαβάσαμε ότι ρατσιστικά παραληρήματα δεν υπήρξαν όμως μόνο από την ακροδεξιά, αλλά και από στελέχη πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματέας Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Κατερίνα Λάσπα, σχολίασε δημόσια με σκαιό, μισαλλόδοξο λόγο μίσους στη βάση της έκφρασης και ταυτότητας φύλου, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram, χαρακτηρίζοντας ως "αθλιότητα" τόσο την εορταστική εκπαιδευτικού περιεχομένου δράση, όσο και τις Drag Queens. "Ο καθένας ας κάνει ό, τι θέλει στον εαυτό του. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα με πλάγιο τρόπο να επιβάλει τέτοια πρότυπα σε παιδάκια"».

Αντιδράσεις προκάλεσε και στο εσωκομματικό πεδίο

Αντιδράσεις προκάλεσε και στο εσωκομματικό πεδίο η ανάρτηση της Κατερίνας Λάσπα για την εκδήλωση με τις drag queens σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό στην Θεσσαλονίκη, με αρκετά στελέχη να διαχωρίζουν τη θέση τους δημόσια και άλλα να ζητούν τη διαγραφή της κ. Λάσπα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αναπληρωτή γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Γιάννη Βήκα. Σε ανάρτηση του, κρατά αποστάσεις λέγοντας ότι «η ομοφοβία και η τρανσφοβία καταγγέλλονται απερίφραστα από το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά, όχι στο όνομά μου οι δηλώσεις της κ. Λάσπα». Επιπλέον, τόνισε ότι «όταν, δε, ο κακοποιητικός λόγος προέρχεται από στελέχη του κόμματος, δεν εκφράζονται σε καμία περίπτωση οι αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, για τις οποίες τόσο αγώνα κάνουμε, ώστε να διαλυθούν τα στερεότυπα και οι διακρίσεις στις κοινωνίες μας. Σε αυτήν την περίπτωση η διαδικασία που ακολουθείται είναι μια χωρίς αστερίσκους».

Σημειώνεται, ότι από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, υπήρξε θεσμική εκπροσώπηση. Παρούσα στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν η Βάσια Μάδεση, αναπληρώτρια γραμματέας ισότητας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Επιπλέον, στην εκδήλωση ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης.

H ανάρτησή της Βάσιας Μάδεση:

Η Άννα Παπαδοπούλου, τομεάρχης ανθρωπίνων δικαιώματων του ΠΑΣΟΚ σε δημόσια ανάρτηση της σχολιάζει μεταξύ άλλων, ότι «Οποιοδήποτε μέλος διαφωνεί με τη θέση της παράταξης, τα όργανα του κόμματος είναι τα αρμόδια να κρίνουν τις πράξεις του.»

Η ανάρτηση της Άννας Παπαδοπούλου:

[ΠΗΓΗ]
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
18 / position1: 175 / position2: 619
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb