CELEB STYLE

Το σκάνδαλο που οδήγησε την Marilyn Monroe να φορέσει το πιο διάσημο φόρεμα της καριέρας της

Φόρεμα που λάτρεψαν τόσο η Marilyn Monroe όσο και η Madonna
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΙΑΝ 04, 2023
Το σκάνδαλο που οδήγησε την Marilyn Monroe να φορέσει το πιο διάσημο φόρεμα της καριέρας της

Το 1953, ο κόσμος έριξε την πρώτη του ματιά σε αυτό που θα γινόταν ίσως το πιο διάσημο ρούχο, όταν η Marilyn Monroe φόρεσε ένα ζεστό ροζ φόρεμα μέχρι το πάτωμα στην κομβική μουσική σεκάνς στην ταινία Gentlemen Prefer Blondes

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εμβληματικό ροζ μεταξωτό φόρεμα φορέθηκε σε ένα κομβικό σημείο στην καριέρα της Monroe και έχει γίνει σχεδόν συνώνυμο με τη θρυλική ηθοποιό. Στη συνέχεια, τρεις δεκαετίες μετά από εκείνο το ντεμπούτο, μια άλλη διάσημη ξανθιά φόρεσε ένα αντίγραφο της ροζ τουαλέτας ως φόρο τιμής στο είδωλό της. Μια από τις πιο εμβληματικές εμφανίσεις της Madonna από την καριέρα της είναι επίσης ένα ροζ φόρεμα, στο μουσικό βίντεο για την επιτυχία της το 1985 «Material Girl».

Σήμερα το συγκεκριμένο είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα φορέματα στην ιστορία της μόδας και της ποπ κουλτούρας.… Αλλά μπορεί να μην είστε εξοικειωμένοι με τον δημιουργό του, τον ενδυματολόγο William Travilla.

Μπορεί επίσης να μην γνωρίζετε ότι το ροζ φόρεμα ήταν στην πραγματικότητα μια αντικατάσταση της τελευταίας στιγμής που προοριζόταν να απομακρύνει τη Monroe από ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της καριέρας της. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο William "Billy" Travilla, επαγγελματικά γνωστός ως Travilla ήταν ένας Αμερικανός σχεδιαστής κοστουμιών γνωστός για τη δουλειά του στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Γεννημένος στις 22 Μαρτίου 1920 στο Λος Άντζελες, ο Travilla άρχισε να ενδιαφέρεται για τη μόδα σε νεαρή ηλικία και ως έφηβος γράφτηκε στο Chouinard Art Institute στο Λος Άντζελες. Μέχρι τα 16 του, ο Travilla άρχισε να συχνάζει σε μπουρλέσκ κλαμπ και άρχισε να πουλάει σκίτσα με μολύβι με σχέδια και ιδέες κοστουμιών του σε showgirls.

Μετά από χρόνια δουλειάς σε ταινίες B, ο Travilla κέρδισε ένα Όσκαρ το 1949 για την Καλύτερη Κοστούμια για το Errol Flynn swashbuckler Adventures of Don Juan.

Το έτος μετά τη νίκη του με Όσκαρ, ο Travilla έγινε designer στην Twentieth Century Fox, πράγμα που σήμαινε ότι θα ξεκινούσε να σχεδιάζει κοστούμια για τον επί χρόνια φίλο του, μια ανερχόμενη ηθοποιό που ονομαζόταν Marilyn Monroe.

Η πρώτη τους συνεργασία επί της οθόνης ήρθε όταν ο Travilla δημιούργησε τα κοστούμια για το Don't Bother to Knock (1952) του Roy Ward Baker, το οποίο ακολούθησε ο Travilla που δημιούργησε κοστούμια για μια άλλη ταινία της Monroe, το Monkey Business του Howard Hawks (1952) και άλλα πολλά κοστούμια!

Η τρίτη τους συνεργασία στο Gentlemen Prefer Blondes (1953), θα εκτόξευε τη Monroe οδήγησε στο πιο διάσημο ροζ φόρεμα στην κινηματογραφική ιστορία. Όταν ξεκίνησε η παραγωγή αυτού του νέου μιούζικαλ ο Travilla γνώριζε ήδη από κοντά τι ταίριαζε καλύτερα στην ηθοποιό. Και η Monroe συμφώνησε!

Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη που προβλήθηκε δεκαετίες μετά την κυκλοφορία της ταινίας, ο Travilla θυμήθηκε τι ζητήθηκε για τη σκηνή: «Η ιδέα τότε ήταν ότι το στούντιο την έκανε την πιο σέξι, πιο συναρπαστική, σχεδόν γυμνή κυρία στην οθόνη».

Το αρχικό σχέδιο της Travilla για τη σκηνή ήταν κάτι περισσότερο από ένα γυμνό ύφασμα και ένα διχτυωτό φόρεμα, το οποίο έφτανε μέχρι το στήθος (με αστραφτερά κοσμήματα στρατηγικά τοποθετημένα σε όλα τα σωστά σημεία), καθώς και μακριά μαύρα γάντια και έναν τόνο από στρας βραχιόλια. Ήταν συγκλονιστικό: στην πραγματικότητα, το εντυπωσιακό κοστούμι κόστιζε κοντά στα 4.000 δολάρια το 1953. Το στούντιο το λάτρεψε και η Monroe έκανε αρκετές δοκιμές γκαρνταρόμπας στην ολοκληρωμένη εμφάνιση. Η σκηνή ήταν έτοιμη για τα γυρίσματα. Και μετά όλα άλλαξαν! 

Τον Μάρτιο του 1952, η δημοσιογράφος της United Press Aline Mosby αποκάλυψε την είδηση ότι η Monroe είχε ποζάρει για γυμνές φωτογραφίες το 1949, και μέχρι το 1952, τουλάχιστον μία από αυτές τις εικόνες συμπεριλήφθηκε σε ένα ημερολόγιο και θα μπορούσε να βρεθεί σε κουρεία, γκαράζ και καταστήματα υλικού σε όλες τις ΗΠΑ. Μια από τις εικόνες από την ίδια φωτογράφιση εμφανιζόταν μέσα στο πρώτο τεύχος του περιοδικού Playboy τον Δεκέμβριο του 1953.

Η Monroe βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκανδάλου και ο Darryl F. Zanuck, τότε επικεφαλής στούντιο της Twentieth Century Fox, την προέτρεψε να αρνηθεί την ιστορία. Αν και η Monroe έχει ιστορικά περιοριστεί σε ένα στερεότυπο «χαζή ξανθιά», κάθε άλλο παρά ήταν. Σε αυτήν και σε άλλες περιπτώσεις καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της, αποδείχθηκε εξαιρετικά έξυπνη στο χειρισμό του εαυτού της και των δικών της PR. Η Monroe αγνόησε τη συμβουλή του στούντιο και αντ' αυτού συμφώνησε σε μια αποκλειστική συνέντευξη με τον Mosby, στην οποία εξήγησε ότι είχε συμφωνήσει να ποζάρει για αυτές τις φωτογραφίες του 1949, που τραβήχτηκαν από τον φωτογράφο Tom Kelley από το Χόλιγουντ, για έναν απλό λόγο: τη φτώχεια.

«Ήμουν φτωχή, και χρειαζόμουν τα χρήματα. Γιατί να το αρνηθώ;» είπε στη συνέντευξη. «Εξάλλου, δεν ντρέπομαι γι' αυτό, δεν έχω κάνει τίποτα κακό! Ο Tom δεν πίστευε ότι θα με αναγνώριζε κανείς. Τα μαλλιά μου ήταν μακριά τότε. Αλλά όταν βγήκε η φωτογραφία, όλοι με γνώριζαν… Δε θα το έκανα ποτέ αν ήξερα ότι τα πράγματα θα συνέβαιναν τόσο γρήγορα στο Χόλιγουντ για μένα».

Η Monroe άλλαξε μια πτυχή της ιστορίας της. Ορισμένοι λογαριασμοί εξηγούν ότι χρειαζόταν τα χρήματα – πληρώθηκε 50 $ για τη δίωρη φωτογράφηση– για να πληρώσει το αυτοκίνητό της, αλλά σε εκείνη τη συνέντευξη είπε ότι τα χρειαζόταν για το ενοίκιό της, μια εξήγηση που αναμφίβολα συνειδητοποίησε ότι θα την κέρδιζε περισσότερη συμπάθεια.

Η στρατηγική της Monroe να αψηφά τις συμβουλές του στούντιο λειτούργησε, κέρδισε τη συμπάθεια του κοινού και αυξάνοντας το ενδιαφέρον για τις ταινίες της. Καθώς η αντίληψη του κοινού άλλαξε, η θέση της Monroe στο Χόλιγουντ ως γνωστού ονόματος εκτοξεύτηκε στα ύψη και το κοινό συρρέει στους κινηματογράφους.

Παρά τη νέα δημοτικότητα της Monroe, ο Zanuck έλαβε έκτακτη εντολή στον Travilla. Το στούντιο δεν ήθελε να διακινδυνεύσει να εμφανιστούν οι γυμνές φωτογραφίες της Monroe σε σχέση με την επόμενη μεγάλη κυκλοφορία τους. «Με πήραν τηλέφωνο και φώναζαν "Πέταξε το διχτυωτό φόρεμα, πρέπει να τη ντύσουμε, μπορεί να χάσουμε λεφτά!", θυμήθηκε. «Έφτιαξα λοιπόν ένα πολύ καλυμμένο φόρεμα, το διάσημο ροζ φόρεμα με μεγάλο φιόγκο στην πλάτη».

Μόλις δύο μέρες μέχρι να ξεκινήσουν τα γυρίσματα στη σκηνή «Diamonds Are A Girl's Best Friend», ο Travilla δημιούργησε το ροζ peau d'ange (μεταφρασμένο ως «δέρμα αγγέλου», αυτό το υφασμάτινο φινίρισμα δίνει μια απαλή, κέρινη εμφάνιση) μετάξι σε μια βάση από τσόχα για να δώσει στο ύφασμα κάποιο σχήμα. «Οποιοδήποτε άλλο κορίτσι θα έμοιαζε σαν να φοράει χαρτόνι, αλλά στην οθόνη ορκίζομαι ότι θα νόμιζες ότι η Marilyn είχε ένα χλωμό, λεπτό κομμάτι μετάξι. Το σώμα της ήταν τόσο υπέροχο!»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Style
17 / position1: 569 / position2: 1001
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb