ΜΟΔΑ

Vivienne Westwood: 4 εμβληματικές στιγμές μόδας της καριέρας της

Μια ματιά στις top στιγμές της τεράστιας σχεδιάστριας μόδας & ακτιβίστριας!
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
Vivienne Westwood: 4 εμβληματικές στιγμές μόδας της καριέρας της
Pink Illustration

Η βιομηχανία της μόδας έχει συγκλονιστεί από την είδηση του θανάτου της εμβληματικής σχεδιάστριας Dame Vivienne Westwood σε ηλικία 81 ετών σήμερα. Καθώς ο κόσμος αποτίει φόρο τιμής στην αείμνηστη «Βασίλισσα της βρετανικής μόδας», ρίχνουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο εμβληματικές στιγμές στην επί έξι δεκαετίας καριέρας της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

SEX, πανκ και κορσέδες

Η Westwood ξεκίνησε την αυτοκρατορία της μόδας σε μια μπουτίκ του Λονδίνου, που δημιούργησε μαζί με τον τότε αγαπημένο της και διευθυντή των Sex Pistols, Malcolm McLaren. Αρχικά ονομαζόταν "Let It Rock", το μαγαζί πέρασε από πολλές περιόδους αλλαγής επωνυμίας πριν γίνει "SEX" από το 1974 έως το 1976, μετά από δίωξη βάσει του νόμου για τις άσεμνες εκδόσεις του 1959 για τις συλλογές ρούχων με προκλητικά συνθήματα.

Το "SEX" ήταν ένας κόμβος για την πανκ σκηνή του Λονδίνου, δημιουργώντας ακόμη περισσότερες σκληροπυρηνικές εικόνες στα ρούχα τους, όπως ένα λευκό μπλουζάκι που απεικόνιζε τον Ιησού Χριστό στο σταυρό, ένα πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ Β', μια σβάστικα και τη λέξη "καταστρέφω".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κορσές έγινε μια χαρακτηριστική σιλουέτα για τη Westwood κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνεχίζοντας μέχρι το τέλος της καριέρας της.

Επανέφερε τον κορσέ ως πηγή ενδυνάμωσης για τις γυναίκες, μετατρέποντας το στυλ και σε πανωφόρια. Η ηθοποιός του Baywatch, Pamela Anderson φόρεσε έναν από τους κορσέδες της Westwood στα Australian Music Awards το 1994.

Υποδέχτηκε τον Αξιωματικό του Άριστου Βρετανικού Τάγματος χωρίς... εσώρουχα

Το 1996, είκοσι χρόνια μετά την έναρξη της καριέρας της στη βρετανική πανκ σκηνή της δεκαετίας του '70, η Westwood δέχτηκε τον Αξιωματικό του Άριστου Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (OBE) από την αείμνηστη Βασίλισσα Ελισάβετ Β' στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για «υπηρεσία στη μόδα». Το fashion icon φόρεσε ένα κοστούμι φούστας με διάφανο καλσόν, αποκαλύπτοντας ότι είχε φύγει χωρίς τα εσώρουχά της όταν στροβιλίστηκε για τους φωτογράφους. «Ήθελα να δείξω το ντύσιμό μου στροβιλίζοντας τη φούστα. Δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι, καθώς οι φωτογράφοι ήταν σχεδόν γονατιστοί, το αποτέλεσμα θα ήταν πιο λαμπερό από όσο περίμενα!». είπε τότε η Westwood.

"Χρειάζεσαι καρδιά και κεφάλι για να έχεις όραμα"

Το τεράστιο καπέλο του Pharrell Williams και η εποχή των Buffalo Girls

Ο μουσικός Pharrell Williams έκανε τα κεφάλια να γυρίσουν και προκάλεσε φρενίτιδα στα social media όταν φόρεσε ένα αρχειακό κομμάτι του Westwood στα 56α Ετήσια Βραβεία Grammy το 2014. Ο Williams φόρεσε το καπέλο Buffalo της Westwood, ένα κομμάτι από το σόου της για το Φθινόπωρο/Χειμώνα 1982/1983 που δημιούργησε με τον McLaren.

Αργότερα, ο παραγωγός έβαλε το καπέλο σε δημοπρασία στο eBay για να συγκεντρώσει κεφάλαια για την εκπαιδευτική φιλανθρωπική οργάνωση παιδιών From One Hand to Another, όπου πουλήθηκε για πάνω από 69.000 NZ $.

Το καπέλο σχεδιάστηκε για την εμβληματική συλλογή Buffalo Girls (Nostalgia of Mud) της Westwood και του McLaren, η οποία παρουσίαζε ρούχα σε γήινους τόνους και δέρμα προβάτου με σουτιέν που φοριούνται ως εξωτερικά ενδύματα, εμπνευσμένα από «Περουβιανές που φορούν καπέλα μπόουλερ και φούστες, χορεύοντας με τα μωρά τους δεμένα στην πλάτη τους». Αντλούσε έμπνευση από πολλές εξειδικευμένες πηγές κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80, δημιουργώντας τη συλλογή Witches του 1983/1984 μετά τη συνάντησή της με τον καλλιτέχνη Keith Haring και αναφέροντας την "gay subculture" ως έμπνευση για τη συλλογή αθλητικών ενδυμάτων της υψηλής μόδας Hypnos, η οποία περιελάμβανε πληγές έρπητα ως μακιγιάζ.

Μίμηση Thatcher

H Westwood εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του τεύχους Απριλίου 1989 του βρετανικού περιοδικού Tatler ντυμένη ως η τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Margaret Thatcher. Ένας ένθερμος ακτιβιστής, ο Westwood συζήτησε αργότερα το εξώφυλλο το 2012, μετά την κυκλοφορία της βιογραφικής ταινίας της Thatcher, The Iron Lady, επικρίνοντας τις κινήσεις καριέρας της αείμνηστης πολιτικού και χαρακτηρίζοντάς την «υποκρίτρια».

«Πριν από χρόνια, όταν ήταν στην εξουσία, υποδύθηκα τη Margaret Thatcher… το κοστούμι που φορούσα είχε παραγγελθεί από τη Margaret Thatcher από το Aquascutum, αλλά εκείνη το είχε ακυρώσει στη συνέχεια», είπε η Westwood

«Η Margaret Thatcher ήταν υποκρίτρια… Αυτό το εξώφυλλο για το Tatler ανατινάχθηκε σε διαφημιστικές πινακίδες κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου – ακόμα κι εγώ έπρεπε να κοιτάξω δύο φορές για να πιστέψω ότι ήμουν εγώ. Μια εβδομάδα αργότερα, η συντάκτρια του Tatler Emma Soames απολύθηκε. Ποτέ δεν ρώτησα την Έμμα αν υπήρχε κάποια σχέση.

«Η Margaret Thatcher πήρε το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας και χρησιμοποίησε τα χρήματα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις. Αν ήμουν πραγματικά η Margaret Thatcher, θα είχα χρησιμοποιήσει αυτόν τον πλούτο για να μειώσω το μέγεθος των τάξεων στο σχολείο.

«Η εκπαίδευση είναι αυτό που θα μπορούσε πραγματικά να εμπλουτίσει τη χώρα μας και σίγουρα όλοι αυτοί οι επιπλέον δάσκαλοι θα βοηθούσαν στην κυκλοφορία του χρήματος και του πλούτου. Χρειάζεσαι καρδιά και κεφάλι για να έχεις όραμα και γι' αυτό την αποκαλώ υποκριτή: δεν νοιάστηκε και χρησιμοποίησε την ιδιότητά της ως γυναίκα για να προσποιηθεί ότι το έκανε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Style
15 / position1: 179 / position2: 888
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb