ΟΜΟΡΦΙΑ

Το ιδανικό γυναικείο σώμα ανά τους αιώνες

Σε ποιον αιώνα θεωρήθηκε τέλειος ο δικός σου σωματότυπος;
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
Το ιδανικό γυναικείο σώμα ανά τους αιώνες
Pink Collage

Οι αντιλήψεις γύρω από την ομορφιά και τους σωματότυπους όχι μόνο διαφέρουν ανάλογα με τον πολιτισμό, αλλά έχουν εξελιχθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της ιστορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθουν οι τύποι σωματος που θεωρηθηκαν "ιδανικοι" σε κάθε ιστορικη περιοδο.

Αρχαία Αίγυπτος (περ. 1292 – 1069 π.Χ.)

Στην Αρχαία Αίγυπτο οι γυναίκες ήταν ελεύθερες και ανεξάρτητες. Το πιο ελκυστικό σώμα ήταν τότε αυτό με στενούς ώμους, ψηλό κορμό, συμμετρικά χαρακτηριστικά και γενικώς αδύνατο.

Αρχαία Ελλάδα (περίπου 500 – 300 π.Χ.)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Αρχαία Ελλάδα η γυναίκα έπρεπε να είναι πληθωρική, με καμπύλες και λευκό δέρμα. Λάτρευαν την ανδρική μορφή, φτάνοντας στο σημείο να διακηρύσσουν ότι τα γυναικεία σώματα ήταν «παραμορφωμένες» εκδοχές του αντρικού. Σε αυτή τη χρονική περίοδο, οι άνδρες αντιμετώπιζαν πολύ υψηλότερο επίπεδο ομορφιάς και τελειότητας από τις γυναίκες.

Δυναστεία των Χαν (περίπου 206 π.Χ. - 220 μ.Χ.)

Τα μικρά πόδια είναι μια πτυχή της κινεζικής ομορφιάς που συνεχίζεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν, η κινεζική κουλτούρα ευνοούσε τις αδύνατες γυναίκες με μακριά μαύρα μαλλιά, λευκά δόντια και κόκκινα χείλη, αλλά και χλωμό βλέμμα και μεγάλα μάτια.

Ιταλική Αναγέννηση (περίπου 1400 - 1700 μ.Χ.)

Κατά τη διάρκεια της ιταλικής Αναγέννησης, ήταν καθήκον της συζύγου να αντικατοπτρίζει την κατάσταση του συζύγου της, τόσο στη συμπεριφορά όσο και στην εξωτερική εμφάνιση. Ένα παχουλό σώμα, ανοιχτόχρωμα μαλλιά και ροδαλό δέρμα θεωρούνταν ως οι ανώτερες ενδείξεις ομορφιάς.

Βικτωριανή Αγγλία (περίπου 1837 – 1901 μ.Χ.)

Η εποχή του κορσέ. Σε αυτή τη χρονική περίοδο, οι γυναίκες έσφιγγαν τη μέση τους με στενά εσώρουχα για να δώσουν την αντίληψη της επιθυμητής φιγούρας κλεψύδρας. Αυτή η χρονική περίοδος διήρκεσε κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Βασίλισσας Βικτώριας, η οποία θεωρείται από πολλούς ως μια από τις πιο σημαίνουσες προσωπικότητες της εποχής.

Roaring Twenties (περίπου δεκαετία του 1920)

Η ομορφιά της δεκαετίας του 1920 είχε μια ανδρόγυνη εμφάνιση για τις γυναίκες. Φορούσαν σουτιέν που ίσιωνε το στήθος τους και φορούσαν ρούχα που τους έδιναν μια εμφάνιση χωρίς καμπύλες. Οι γυναίκες μάλιστα κόντευαν τα μαλλιά τους, αφήνοντας πίσω τους τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι τα μακριά μαλλιά σήμαιναν ομορφιά και επιθυμία.

Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ (περίπου δεκαετίες 1930 – 1950)

Η τάση της αγορίστικης σιλουέτας δεν κράτησε για πολύ. Μετά από μια δεκαετία η φιγούρα της κλεψύδρας επέστρεψε. Το κλασικό παράδειγμα αυτού του ιδανικού γυναικείου σώματος είναι η Marilyn Monroe, το Χρυσό Κορίτσι του Χόλιγουντ.

Swinging Sixties (περίπου δεκαετία του 1960)

Το «Swinging London», ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ακμάζουσα μόδα και την πολιτιστική σκηνή του Λονδίνου τη δεκαετία του 1960, επηρέασε το γυναικείο ντύσιμο και το στυλ στην Αμερική την ίδια περίοδο. Οι γυναίκες τότε "έπρεπε" να είναι ψηλές, αδύνατες με μακριά πόδια και εφηβική διάπλαση.

Η περίοδος των supermodel (περίπου τη δεκαετία του 1980 και μετά)

Τα βίντεο προπόνησης ήταν στη μόδα τότε, ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να είναι αδύνατες, αλλά και σε φόρμα. Αυτή η εποχή είδε επίσης μια έξαρση της ανορεξίας, η οποία από ορισμένους ειδικούς πιστεύεται ότι προκαλείται από μια διαδεδομένη εμμονή με την άσκηση και τις μεγάλες πασαρέλες μόδας.

Το σώμα της ηρωίνης (δεκαετία του 1990)

Το διάσημο σώμα αυτής της χρονικής περιόδου ήταν μια γυναίκα που φαινόταν αδύνατη, αδύναμη και παραμελημένη, σαν χρήστρια ναρκωτικών. Το μοντέλο Kate Moss ήταν η ηρωίδα αυτής της απαίσιας για την υγεία δεκαετίας, αφού ήταν αποστεωμένη και αδύνατη.

ΔΕΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Ομορφιά
23 / position1: 248 / position2: 580
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb