ENTERTAINMENT

6 αληθινές ιστορίες πίσω από διάσημα ροκ τραγούδια

Μουσικές που αγαπάμε αλλά δε ξέραμε την ιστορία πίσω από τη δημιουργία τους
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
6 αληθινές ιστορίες πίσω από διάσημα ροκ τραγούδια
E-Daily Illustration

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συχνά, οι θαυμαστές των διάσημων καλλιτεχνών τείνουν να πλάθουν ιστορίες για το τι ενέπνευσε τον εκάστοτε μουσικό να γράψει ένα τραγούδι.

Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές καμία από τις ιστορίες που δημιουργούνται δεν ισχύει. Υπάρχουν, όμως, φορές που οι διάσημοι καλλιτέχνες έχουν γράψει κάποιο κομμάτι όταν βίωναν κάτι πολύ έντονο σε συγκεκριμένη περίοδο της ζωής τους ή αναφέρονται μέσα από τους στίχους τους σε κάποιο σπουδαίο γεγονός ή, τέλος, προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική τους κάποιο σημαντικό κοινωνικό μήνυμα.

RockOn.fm

Παρακάτω συγκεντρώσαμε 6 διάσημα ροκ τραγούδια και την ιστορία πίσω από αυτά.

"Purple haze" από τον Jimi Hendrix

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν δίκιο να υποθέτουν ότι το εμβληματικό κομμάτι του Jimi Hendrix "Purple Haze" αφορά το LSD, το τραγούδι έχει ένα μάλλον πιο ενδιαφέρον υπόβαθρο. Σύμφωνα με το Oddballdaily, ο Jimi εμπνεύστηκε από ένα περίεργο άρθρο εφημερίδας το οποίο έγραφε για μια σερβιτόρα που είχε εμμονή με έναν από τους τακτικούς πελάτες στο καφέ που δούλευε. Όπως λέει η ιστορία, η διαταραγμένη γυναίκα μια μέρα αποφάσισε να ρίξει λίγο LSD στην κούπα καφέ του άντρα και να τον οδηγήσει στο διαμέρισμά της, όπου τον κράτησε αιχμάλωτο για μέρες. Ο Hendrix αποφάσισε να επικεντρωθεί στον άτυχο άνδρα, χρησιμοποιώντας μουσική για να πει την ιστορία από τη δική του οπτική γωνία.

"Shine on you crazy diamond" των Pink Floyd

Ένα από τα κορυφαία κλασικά ροκ τραγούδια, ένα αληθινό αριστούργημα, το κομμάτι των Pink Floyd του 1975 "Shine On You Crazy Diamond" είναι αφιερωμένο στον αρχικό τραγουδιστή του συγκροτήματος, Syd Barrett, ο οποίος άρχισε να χάνει το μυαλό του χρόνια πριν καν γραφτεί το τραγούδι. Την ημέρα που ξεκίνησαν οι ηχογραφήσεις ήταν τα γενέθλια του Syd. Ενώ τα φωνητικά για το τραγούδι ολοκληρώνονταν, οι Pink Floyd παρατήρησαν έναν άντρα με ξυρισμένο κεφάλι και φρύδια να περιπλανιέται στο στούντιο, ήταν ο Syd, ο οποίος φαινόταν να έχει χάσει τελείως τα λογικά του. Ο Waters έβαλε τα κλάματα, όταν συνειδητοποίησε ποιος είναι. Ο Syd τους είπε ότι θα χαιρόταν πολύ να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη μπάντα αλλά ήταν προφανές στους υπόλοιπους ότι δε θα μπορούσε. Είχε σταματήσει να ηχογραφεί μουσική και να παίζει την προηγούμενη χρονιά, μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια για ένα σόλο. Έπειτα από αυτή τη συνάντηση, τα μέλη των Pink Floyd δεν είδαν ξανά τον Syd, καθώς εκείνος επέστρεψε μόνιμα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Cambridge της Αγγλίας, όπου πέθανε το 2006 από επιπλοκές διαβήτη σε ηλικία των 60 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"I shot the Sherriff" του Bob Marley

Όπως αποκάλυψε η πρώην φίλη του Bob Marley, Esther Anterson, πριν μερικά χρόνια, το τραγούδι «I Shot the Sheriff» ήταν εμπνευσμένο από τα αντισυλληπτικά χάπια, ως μια κραυγή κατά της αντισύλληψης. Σύμφωνα με την Esther, χρησιμοποιούσε χάπια την εποχή που ήταν με τον Marley με συνταγή από τον γιατρό της. Ο Bob θεώρησε αυτά τα φάρμακα ιεροσυλία, καταδικάζοντας τον γιατρό ότι «σκότωσε τον σπόρο του πριν μεγαλώσει». Οι στίχοι "killing his seed before it grows." The lines "Sheriff John Brown always hated me / For what, I don't know / Every time I plant a seed / He said kill it before it grow" indeed fit the description perfectly", ταιριάζουν όντως στην περιγραφή.

"Jump" των Van Halen

Όπως έχει περιγράψει ο ίδιος ο τραγουδιστής των Van Halen, η έμπνευση για το "Jump" ήρθε καθώς έβλεπε ειδήσεις στην τηλεόραση που έδειχναν μια ομάδα ανθρώπων να προσπαθούν να πείσουν έναν άνδρα να μην πηδήξει από ένα κτίριο. Αλλά κατά τη γνώμη του Roth, ο τύπος έπρεπε να κάνει το αντίθετο. "Υπήρχε ένας τυπάς που στεκόταν στην κορυφή των Arco Towers στο Λος Άντζελες και ήταν έτοιμος να την "κοπανήσει". Επρόκειτο να πέσει από 33 ορόφους - και υπήρχε ένα ολόκληρο πλήθος ανθρώπων στο πάρκινγκ στον κάτω όροφο που φώναζε, " Μην πηδάς, μην πηδάς» και σκέφτηκα μέσα μου, «Πήδα»», εξήγησε.

"Creep" των Radiohead

Όσο σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο του Exeter, ο frontman των Radiohead, Thom Yorke, παρακολουθούσε συνεχώς σε μια όμορφη κοπέλα, αλλά ποτέ δεν την πλησίασε κανονικά. Όντας κοινωνικά ... άβολος από τα παιδικά του χρόνια, ο York απλώς ακολουθούσε το κορίτσι τριγύρω, θαυμάζοντάς το από απόσταση με κάπως ανατριχιαστικό τρόπο. Ένα βράδυ που ο Thom έπαιζε με το συγκρότημα του On A Friday (αργότερα μετονομάστηκε σε Radiohead), το κορίτσι εμφανίστηκε ξαφνικά σε μια συναυλία, αφήνοντας τον νεαρό μουσικό άφωνο. Η μελωδία έγινε τελικά η Νο. 1 επιτυχία του συγκροτήματος, ωστόσο κατηγορήθηκε για λογοκλοπή λόγω εντυπωσιακών ομοιοτήτων με το τραγούδι των Hollies "The Air That I Breathe".

"A tout le Monde" των Megadeth

Συχνά παρερμηνεύεται ως τραγούδι αυτοκτονίας, η κλασική μπαλάντα των Megadeth ,"A Tout Le Monde", όμως εμπνεύστηκε από το όνειρο του frontman Dave Mustaine ,στο οποίο είχε μια συνομιλία με την αείμνηστη μητέρα του. Ο Dave έδωσε μια άμεση εξήγηση για το τραγούδι, λέγοντας: "Το "A Tout Le Monde" βασίζεται σε ένα όνειρο που είχα, όπου η μητέρα μου επέστρεψε από τον παράδεισο για να πει "σ' αγαπώ". Είναι σα να μιλάω εγώ σε αυτή ξανά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Entertainment
11 / position1: 1868 / position2: 3166
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb