BETTER LIFE

Αυτό το καλοκαίρι μάθε πώς θα απογειώσεις την υγεία σου

5+1 πράγματα που πρέπει να κάνεις για την υγεία σου όσο είσαι νέα
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
Αυτό το καλοκαίρι μάθε πώς θα απογειώσεις την υγεία σου
unsplash

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ζωή είναι δύσκολη - το ξέρουμε αυτό- ειδικά όταν προσπαθείς να βρεις δουλειά ή να πάρεις προαγωγή, να αφιερώνεις χρόνο στην κοινωνική σου ζωή (το FOMO είναι πραγματικός εφιάλτης) και ίσως να βρίσκεσαι σε σχέση ή παντρεμένη και να κάνεις οικονομία για μεγάλες αγορές όπως σπίτι, παιδί ή σκύλο (το badget για τον κτηνίατρο δεν είναι αστεία υπόθεση).

Έτσι, λοιπόν, στις εποχές που ζούμε, κανένας δεν έχει το χρόνο και τα χρήματα για να δώσει προτεραιότητα σε ατέλειωτες επισκέψεις σε γιατρούς για εξετάσεις και check-ups. 

Αν και τα 20 πρέπει να τα απολαμβάνουμε στο έπακρο (όπως και όλες τις άλλες δεκαετίες), είναι επίσης μια κρίσιμη στιγμή για να αρχίσεις να ασχολείσαι με την υγεία σου και να δημιουργήσεις συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις καθώς μεγαλώνεις. Σκέψου το σαν μια επένδυση: Αυτό που κάνεις για το σώμα σου τώρα όχι μόνο θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα αλλά θα βοηθήσει και τον μελλοντικό σου εαυτό να είναι και πιο υγιής.

Διάβασε παρακάτω τα 5+1 πράγματα που πρέπει να κάνουν οι γυναίκες για την μελλοντική υγεία τους.

Δώσε προτεραιότητα στο αναπαραγωγικό σου σύστημα

Με αυτό εννοούμε ότι σε όποια φάση κι αν βρίσκεσαι – είτε έχεις δηλαδή σύζυγο, παιδιά, είτε δεν ξέρεις εάν θέλεις να γίνεις μητέρα, είτε δεν είσαι εντελώς σίγουρη- θα πρέπει να πάρεις την υγεία σου στα χέρια σου. Ενημερώσου! Κλείσε ραντεβού στο γυναικολόγο που εμπιστεύεσαι και λύσε όσες απορίες έχεις, μάθε πράγματα που μπορεί να σε αφορούν σχετικά με το αναπαραγωγικό σου σύστημα, τις επιλογές που έχεις και πως θα το φροντίζεις καλύτερα.

Προγραμμάτισε τακτικά ραντεβού με το γιατρό σου

Κι όταν λέμε τακτικά, δεν εννοούμε κάθε 2-3 χρόνια. Εάν σου είναι δύσκολο να το θυμάσαι, ξεκίνα να κρατάς ημερολόγιο και φρόντισε να επισκέπτεσαι μια φορά το χρόνο τουλάχιστον το γυναικολόγο σου για τεστ ΠΑΠ, κάθε εξάμηνο τον οδοντίατρο, κάθε χρόνο τον καρδιολόγο, δερματολόγο (ανάλογα και με το οικογενειακό σου ιστορικό).

Πάρε στα σοβαρά την ψυχική σου υγεία

Ευτυχώς, η γενιά έχει αποτινάξει τις παλιές πεποιθήσεις και δε διστάζει να ζητήσει βοήθεια από ειδικό όταν αισθάνεται την ψυχική της υγεία να καταρρέει. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να υπάρχει μια ρουτίνα σε αυτή, είτε αυτό σημαίνει εβδομαδιαία sessions με ψυχολόγο, είτε καθημερινό meditation, χαλαρωτικό μασάζ, αποσύνδεση από συσκευές, κ.π.λ.

Φάε για τη μελλοντική σου υγεία

Μπορεί όσο μεγαλώνεις να κατανοείς και μόνη σου ότι το Junk food δεν είναι υγιεινή τροφή και σίγουρα καθόλου ωφέλιμη και να τρέφεσαι ολοένα και πιο σωστά. Το θέμα είναι ότι αυτό δεν αφορά μόνο το βάρος και το πόσο καίει το σώμα σου, αλλά να του δίνεις ωφέλιμες τροφές για το μέλλον: αβοκάντο για την υγεία της καρδιάς, μαύρη σοκολάτα για ενέργεια και μνήμη, μούρα για μακροζωία, κ.α.

Φόρα αντιηλιακό

Και το επαναλαμβάνουμε: Φόρεσε αντιηλιακό! Κάθε μα κάθε μέρα που βγαίνεις έξω. Ο ήλιος είναι τρομερά επικίνδυνος για το δέρμα σου και πρέπει να προφυλαχτείς. Γι’ αυτό ενυδάτωσε το πρόσωπό σου και βάλε αντηλιακή κρέμα χειμώνα καλοκαίρι. Θα μας ευγνωμονείς!

Κοιμήσου καλά, κάθε βράδυ

Συγκεκριμένα, καθιέρωσε μια καλή ρουτίνα ύπνου, κατά την οποία θα κοιμάσαι 7-9 ώρες κάθε βράδυ και μην τη χαλάς τα Σαββατοκύριακα όσο γίνεται. Μια σωστή ρουτίνα ύπνου θα βοηθήσει στη διάθεσή σου και στην ενέργειά σου μακροπρόθεσμα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
1 / position1: 968 / position2: 0
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb