ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι θα συμβεί να δεν ανοίξετε καθόλου τα social media για μερικές ημέρες;

Μια νέα έρευνα έβγαλε τα συμπεράσματά της
Από το NEWSROOM
Τι θα συμβεί να δεν ανοίξετε καθόλου τα social media για μερικές ημέρες;
@katrinaera via Twenty20

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα Social Media δεν είναι η ζωή μας, αλλά πλέον έχουν γίνει ένα μεγάλο μέρος της. Οπότε οι μελέτες και οι έρευνες για το τι ακριβώς προκαλούν στον άνθρωπο όλο και πληθαίνουν. Μια νέα έρευνα αναφέρει πως η αποχή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμα και για μια εβδομάδα, βελτιώνει την διάθεση αλλά και γενικότερα την ψυχική υγεία, όπως τοπ άγχος ή την κατάθλιψη του ανθρώπου.

Το Πανεπιστήμιο του Bath με επικεφαλής τον Δρ. Τζεφ Λάμπερτ και την ομάδα του, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό κυβερνο-ψυχολογίας, συμπεριφοράς και κοινωνικής δικτύωσης «Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking», στην οποία συμμετείχαν 154 άνθρωποι από 18 έως και 72 ετών, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν social media καθημερινά.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δυο τυχαίες ομάδες. Η πρώτη συνέχισε να χρησιμοποιεί καθημερινά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως Facebook, Twitter, Instagram κλπ., ενώ η δεύτερη σταμάτησε για συνολικά επτά ημέρες, έχοντας έτσι κατά μέσο όρο 8 με 9 περισσότερες ελεύθερες ώρες την εβδομάδα. Η ψυχική τους υγεία αξιολογήθηκε και στην αρχή και στο τέλος της έρευνας.

Κι αυτό που διαπιστώθηκε ήταν πως μια εβδομάδα αποχής από τα social media, ήταν αρκετή για την βελτίωση της ψυχικής ευεξίας και τη μείωση συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Λάμπερτ επεσήμανε ότι «η χρήση των social media είναι τόσο γενικευμένη που πολλοί από εμάς το κάνουμε χωρίς να σκεφτόμαστε, από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι που κλείνουμε τα μάτια μας το βράδυ. Γνωρίζουμε ότι, λόγω αυτής της τεράστιας χρήσης των social media, έχουν εκφραστεί αυξανόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Η μελέτη μας έδειξε ότι πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν οφέλη από την εβδομαδιαία διακοπή των social media, εμφανίζοντας βελτιωμένη διάθεση και λιγότερο άγχος γενικά, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη κι ένα σύντομο διάλειμμα μπορεί να έχει θετική επίπτωση».

«Φυσικά», πρόσθεσε, «για πολλούς ανθρώπους τα social media αποτελούν μέρος της ζωής τους και αναπόσπαστο τμήμα του ποιοι είναι και πώς αλληλεπιδρούν με τους άλλους. Αν, όμως, αφιερώνει κανείς ώρες κάθε εβδομάδα σε αυτά και νιώθει ότι επηρεάζεται αρνητικά, έχει πράγματι νόημα να σταματήσει τη χρήση τους για να δει κατά πόσο αυτό θα τον βοηθήσει».

Η έρευνα φυσικά θα συνεχιστεί, με τους επιστήμονες να θέλουν να δουν το κατά πόσο το ψυχικό όφελος μπορεί να διαρκέσει σε βάθος χρόνου, αν η αποχή διαρκέσει ακόμα περισσότερο. Αν αυτή η υπόθεση επιβεβαιωθεί, τότε θα μπορεί να μετατραπεί σε μια κλινική – θεραπευτική επιλογή για τους ειδικούς της ψυχικής υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
5 / position1: 744 / position2: 1294
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb