ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πως να ξεπεράσεις έναν χωρισμό με τις συμβουλές ειδικών στις σχέσεις

Είναι μια δύσκολη φάση, που όμως αν βοηθήσεις τον εαυτό σου θα περάσει και θα βγεις πιο δυνατή
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Πως να ξεπεράσεις έναν χωρισμό με τις συμβουλές ειδικών στις σχέσεις
Φωτογραφία από τον χρήστη cottonbro στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο χωρισμός είναι μια δύσκολη φάση στις ζωές μας, ακόμα και αν δεν έχουμε αισθήματα για τον άλλον ή αν ήταν δική μας απόφαση, γιατί υπάρχει στη μέση η συνήθεια, ο αποχωρισμός, η ματαίωση.

Όπως και να έχει, ξέρεις ότι μόνο εσύ μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου περισσότερο από όλους, επομένως και στον χωρισμό, είναι στο χέρι σου να βοηθήσεις τον εαυτό σου να τον περάσει και να βγεις ακόμα πιο έμπειρη και δυνατή από αυτό το γεγονός.

Παρακάτω, θα διαβάσεις τις συμβουλές ειδικών για το πως να στηρίξεις εσένα σε έναν χωρισμό και να βιώσεις όλην την διαδικασία, προκειμένου να την αφήσεις πίσω σου.

Δημιούργησε έναν υποστηρικτικό κύκλο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσπάθησε να έχεις γύρω σου φίλους και γενικά ανθρώπους που σε αγαπούν και σε κάνουν να νιώθεις καλά και ο εαυτός σου. Τα θετικά συναισθήματα που θα σου δημιουργήσουν είναι αυτά ακριβώς που χρειάζεσαι.

Απέφυγε να πεις το όνομα του πρώην σου

Κάθε φορά που λες το όνομα του πρώην φορτίζεσαι και σου έρχονται αναμνήσεις, οι οποίες προκαλούν θλίψη. Απέφυγε λοιπόν ολόκληρο το όνομα ή κάποιο παρατσούκλι που του είχες δώσει και χρησιμοποίησε τα αρχικά του όταν μιλάς ή γράφεις για αυτόν.

Υιοθέτησε έναν ουδέτερο τόνο όταν μιλάς για την πρώην σχέση σου

Στην αρχή που ξεσπάς, είναι λογίκο να μιλάς με θυμό ή κακία για την πρώην σχέση σου, αυτό όμως πρέπει να το λήξεις όσο περνάει ο καιρός γιατί δεν σε βοηθάει. Αν σε ρωτήσουν γιατί χώρισες, να απαντάς ότι δεν ταιριάζατε, αντί να κακολογείς τον πρώην. Όλο αυτό, θα σε βοηθήσει να πας παρακάτω, χωρίς να επιτρέπεις στον άλλον να "ασκεί" έλεγχο στην ψυχολογία σου, ακόμα και μετά τη σχέση.

Αγκάλιασε τον πόνο

«Οι άνθρωποι υιοθετούν πολλές διαφορετικές στρατηγικές για να κρύψουν τον πόνο και τη θλίψη τους. Αλκόολ, πάρτι, φαγητό, και γενικώς η άρνηση είναι ένας από αυτούς», εξηγεί η Hilda Burke, ψυχοθεραπεύτρια και συνεχίζει «Αν θέλουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό, πρέπει να αναγνωρίσουμε τον πόνο, να τον αγκαλιάσουμε, να κατανοήσουμε τι συνέβη, χωρίς να προσπαθούμε να παραπλανήσουμε τον εαυτό μας. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε παρακάτω».

Γυμνάσου

Η έντονη και πολλή γυμναστική, όχι μόνο θα σε εκτονώσει συναισθηματικά και θα δώσει ενδορφίνες, για να νιώθεις καλύτερα, αλλά θα σε κάνει και κορμάρα, ενώ παράλληλα θα θα διασκεδάζεις. Δοκίμασε έναν έντονο χορό ή κάτι σε spinning.

Φτιάξε μια λίστα με τα αρνητικά της σχέσης

Μην αφήνεις άλλο τον εαυτό σου να εστιάζει στα θετικά της πρώην σχέσης. Θύμισε του τα αρνητικά, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει.

Φτιάξε μια -άλλη- λίστα με τα χαρακτηριστικά που επιθυμείς να έχει ο σύντροφός σου

Τι καλύτερο από το να πάρεις τις εμπειρίες σου και να πας παρακάτω πιο δυνατή και σίγουρη για εσένα και τα θέλω σου; Γράψε σε μια λίστα λοιπόν πως θέλεις να είναι ο επόμενος σύντροφος. Μπορεί να εκπλαγείς βλέποντας πόσο έχει αλλάξει ο τρόπος που σκέφτεσαι και οι ανάγκες σου.

«Καλόπιασε» τον εαυτό σου

Αν αυτό σημαίνει να μείνεις στο σπίτι και να ακούσεις μουσική ή να διαβάσεις, τότε κάνε το. Αν πάλι θέλεις λίγο παραπάνω ύπνο, τότε κοιμήσου. Κάνε ό,τι σε ευχαριστεί γενικά και άσε τον εαυτό σου να ζήσει αυτήν την εμπειρία.

Βγες έξω

Όχι μόνο θα φτιάξει η διάθεση σου, αλλά και μπορεί να υπάρξει κάποιο βλέμμα ή μια γνωριμία που θα ανεβάσει την αυτοπεποίθηση σου. Ακόμα, όσο πιο πολύ εκτίθεσαι έξω, στο φυσικό φως, τόσο περισσότερο μειώνεις το άγχος σου και βελτιώνεις την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.

Εστίασε στον εαυτό σου

Να θυμίζεις πάντα στον εαυτό σου πόσο σημαντική είναι η ψυχική του υγεία και να απολαμβάνεις τον χρόνο που είσαι single, γιατί όταν θα δεσμευτείς ξανά, θα αλλάξει το πρόγραμμα σου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
21 / position1: 445 / position2: 675
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb