THINK

Η Clara Bow ήταν το πρώτο it girl του κόσμου και έγραψε ιστορία

Η ταπεινή καταγωγή, οι σχέσεις της με τον Χίτλερ και η πτώση ενός ειδώλου
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Η Clara Bow ήταν το πρώτο it girl του κόσμου και έγραψε ιστορία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεννημένη σε μια φτωχογειτονιά του Μπρούκλιν, η Clara Bow δεν ήξερε ποτέ την ακριβή της ηλικία, καθώς γεννήθηκε από μητέρα με ψυχιατρικά θέματα και πιστεύεται ότι αυτό έγινε ή το 1905 ή το 1907. Και ο πατέρα της όμως είχε σοβαρά θέματα, μιας και φημολογείται ότι την κακοποιούσε σeξουαλικά όταν ήταν παιδί, αλλά και δημιουργούσε συχνά προβλήματα στην γειτονιά, με αποτέλεσμα η οικογένεια να αλλάζει σπίτια κάθε τόσο.

Και μπορεί οι γονείς της να μην είχαν κάποια σχέση με την τέχνη, όμως βρήκαν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την ομορφιά και την προσωπικότητα της κόρης τους, για να κερδίσουν χρήματα σε βάρος της. Ξεκίνησαν λοιπόν να την στέλνουν σε διάφορους διαγωνισμούς που έκαναν περιοδικά της εποχής και αφού κέρδισε σε έναν από αυτούς, της προσφέρθηκε καριέρα στον κινηματογράφο. Στην αρχή η μητέρα της ήταν αρνητική, όμως ο πατέρας της επέμενε να αδράξει την ευκαιρία και έτσι, εκείνη ξεκίνησε να κυνηγά αυτήν την καριέρα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Clara Bow (@clarabowbrooklyn)

Ο δρόμος όμως προς την δόξα, δεν ήταν εύκολος, αφού δεν την δέχονταν σε καμιά ταινία, ενώ όταν γύρισε την πρώτη της με το όνομα «Beyond of Rainbow», η παραγωγή έκοψε όλες τις σκηνές που εμφανιζόταν η Bow. Αφού δεν έβλεπε την πρόοδο να έρχεται, εκείνη ξεκίνησε να δουλεύει σε ένα γραφείο, μέχρι το 1923, όπου την ανακάλυψε ένας παραγωγός μέσα από ένα περιοδικό και την κάλεσε για ακρόαση. Τελικά κέρδισε έναν ρόλο στην ταινία «Κάτω στη θάλασσα στα πλοία» και από εκεί ξεκίνησαν όλα.

Η Bow κατάφερε να γοητεύσει τον κόσμο με τα μεγάλα, εκφραστικά της μάτια και έγινε το απόλυτο it girl της εποχής. Όλα τα κορίτσια έκοβαν τα μαλλιά τους μακριά σαν εκείνη, βαφόντουσαν με τον ίδιο τρόπο και αντέγραφαν τις φιγούρες της στον χορό. Κάπως έτσι, έγινε η ενσάρκωση του «αμερικανικού ονείρου», η θεά των Flapper Girls, των κοριτσιών που έκαναν την δική τους φεμινιστική επανάσταση.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Clara Bow (@clarabowbrooklyn)

Πηγές λένε ότι κάποια περίοδο της ζωής της λάμβανε περίπου 45.000 επιστολές από θαυμαστές την εβδομάδα, ενώ η τιμή της βαφής που χρησιμοποιούσε για τα μαλλιά της, εκτοξεύτηκε λόγω ζήτησης. Κοινώς, έγινε μια από τις πρώτες influencers, όπως θα λέγαμε σήμερα.

Επειδή δε, είχε και πολλούς εpαστές και η κοινωνία τότε δεν ανεχόταν τις προγαμιαίες σχέσεις στις γυναίκες, η Bow αρραβωνιαζόταν τον έναν σύντροφο μετά τον άλλον. Βέβαια η προσωπική της ζωή ήταν συχνά πυκνά πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες, οι οποίες μιλούσαν για ναρκωτικά, αλκοόλ, δημόσιο σeξ και άστατη ζωή.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη the ‘it’ girl (@xo.clarabow)

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο που την έπληξε ανεπανόρθωτα δε, ήταν μια φωτογραφία της, στην οποία φορούσε ένα καπέλο με μια σβάστικα, ενώ είχε το ίδιο σύμβολο και στο σακάκι της. Κατηγορήθηκε για συνεργασία με τους Ναζί και λεγόταν ότι η εν λόγω φωτογραφία ήταν από συνάντηση της με τον Χίτλερ το 1932. Η αλήθεια όμως είναι ότι η Bow τράβηξε αυτή τη φωτογραφία, ενώ βρισκόταν στην Αμερική τον Απρίλιο του 1928. Τότε ακόμα, η σβάστικα ήταν απλώς ένα αρχαιοελληνικό σύμβολο ελπίδας και καλής τύχης και δεν είχε σχέση με το Τρίτο Ράιχ, γι' αυτό και εμφανιζόταν συχνά σε πολλά ρούχα.

Photo via Twitter

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1932 η ηθοποιός βρέθηκε στη Γερμανία για να προωθήσει την τελευταία ταινία που έκανε με την Paramount και τότε συνάντησε για πρώτη φορά τον Χίτλερ, ο οποίος υπήρξε φανατικός θαυμαστής της. 

Δυστυχώς, η ίδια δεν εκτιμήθηκε ποτέ από τους παραγωγούς της, οι οποίοι την χρησιμοποιούσαν για να βγάλουν λεφτά, ενώ δεν αποδεχόντουσαν την ταπεινή καταγωγή της και την υποτιμούσαν με κάθε τρόπο. Πολλές φορές δε, την πλήρωναν λιγότερα από τους συναδέλφους της και δεν την καλούσαν ποτέ τους κύκλους τους, με αποτέλεσμα εκείνη να κάνει παρέα με τεχνικούς και ενδυματολόγους.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Classic Actresses 🏳️‍🌈 (@classicactress)

Ήδη στα 26 της, η καριέρα της είχε καταρρεύσει και αν και προσπάθησε με μια τελευταία ταινία να ορθοποδήσει, δεν τα κατάφερε. Αφού την ξέχασε και το κοινό της, η Bow παντρεύτηκε έναν cowboy, απέκτησε δυο γιούς μαζί του και κατέληξε να κλειστεί στο ψυχιατρείο, όπου διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια, σαν την μητέρα της. Πέρασε έναν κύκλο με σκληρές θεραπείες και ηλεκτροσόκ, ώσπου πήρε εξιτήριο, όμως ο άντρας της της πήρε τα παιδιά και τη χώρισε, αφήνοντας την εντελώς μόνη. Τελικά, πέθανε σε ηλικία εξήντα ετών από καρδιακή προσβολή, στο πλευρό της νοσοκόμας που τη φρόντιζε τα τελευταία της χρόνια.

Η Bow έμεινε στην ιστορία για την επανάσταση που έφερε στο γυναικείο κοινό και το πόσο αγαπήθηκε για την προσωπικότητα και το style της και ακόμα και σήμερα, για πολλούς αποτελεί το πρώτο it girl της ιστορίας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alkuindreams (@alkuindreams)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
5 / position1: 3330 / position2: 8994
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb