The latest on fashion, beauty, celebrity style, entertainment, teen issues, videos and more from TeenVogue magazine on TeenVogue.com. Fashion starts here. Νέα (news) και πολύτιμες συμβουλές για την ομορφιά, τη μόδα, τον έρωτα, τις σχέσεις και tips για τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
Ομορφιά

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το γλυκολικό οξύ

Τι προσφέρει το πιο δραστικό οξύ απο την ομάδα των AHA;

Γράφει η Λουκία Σανιδά
Δημοσίευση ΜΑΙ 04, 2021

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το γλυκολικό οξύ
Freepik

Στο πλαίσιο του skincare learning, εξετάζουμε ένα ένα τα συστατικά που έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσα σε αυτά είναι και τα οξέα, με πολύ δημοφιλές το γλυκολικό οξύ. Αφού έχουμε πει για τη ρετινόλη, την βιταμίνη C και το υαλουρονικό οξύ, σειρά έχουν και τα AHA.

Τι πρεπει να γνωριζεις για το γλυκολικο οξυ

Το γλυκολικό οξύ ή υδροξυαιθανικό οξύ είναι το απλούστερο και δημοφιλέστερο από τα άλφα υδροξυοξέα (AHA) και προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο. Εμφανίστηκε την δεκαετία του ’90 και χρησιμοποιήθηκε σταδιακά στις φόρμουλες των καλλυντικών. Σήμερα, είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένο, καθώς περιλαμβάνεται σε πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούμε. 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη EIGHTH & EDEN® (@eighthandeden)

Τι προσφερει στην επιδερμιδα 

Το γλυκολικό οξύ (όπως γενικότερα τα AHA) είναι γνωστό για την απολέπιση που προσφέρει στο δέρμα. Πρόκειται για ένα απο τα συστατικά με τα οποία μπορείς να κάνεις χημική απολέπιση στο σπίτι. Τα οξέα, αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα από την εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας, χωρίς το γνωστό peeling, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η ανανέωσή τους και η επιδερμίδα να είναι πιο καθαρή, λαμπερή και υγιής.

Για τον λόγο αυτόν, είναι κατάλληλο και για την αντιμετώπιση της ακμής, καθώς αφαιρεί το σμήγμα και διατηρεί τους πόρους καθαρούς. Σε κάθε περίπτωση ακμής, πάντα χρειάζεται να συμβουλευόμαστε τον δερματολόγο μας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Taleya Hines (@butterflies_esthetics)

Χάρη στο χαμηλό μοριακό του βάρος, το γλυκολικό οξύ εισχωρεί στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Έτσι, λειαίνει τις λεπτές γραμμές, τις ρυτίδες και καταπολεμά τις δυσχρωμίες και τα σημάδια. Επιπλέον, βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, που την χρειαζόμαστε ιδιαιτέρως μετά τα 30. Το γεγονός αυτό, το καθιστά σημαντικό για την αντιγήρανση, αλλά και την φωτογήρανση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΓιατί ακούς συνέχεια για τη Ρετινόλη;  ΑΠΡ 14, 2021

Πως να ενσωματώσεις στη ρουτίνα σου το γλυκολικό οξύ

Αρχικά, όπως με όλα τα νέα προϊόντα που ξεκινάς να χρησιμοποιείς και ειδικότερα τα οξέα, καλό είναι να ξεκινήσεις με μία φορά την εβδομάδα, ώστε να παρακολουθήσεις τα αποτελέσματα. Στη συνέχεια, αν η επιδερμίδα σου το δεχτεί, μπορείς να το χρησιμοποιείς και δύο φορές την εβδομάδα.

Τα οξέα τα χρησιμοποιούμε μόνο τις νυχτερινές ώρες. Επομένως και το γλυκολικό οξύ, εντάσσεται στην βραδινή ρουτίνα μας μετά τον καθαρισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο της ευαισθησίας στον ήλιο. Γι’αυτό, το επόμενο πρωί, δεν ξεχνάμε ποτέ να εφαρμόσουμε το αντηλιακό μας. Βεβαίως, όπως έχουμε ξαναπεί, το αντηλιακό δεν το ξεχνάμε πριν βγούμε από το σπίτι καθημερινά.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ashley Michelle @missashley90 (@lewmiskin)

Τι πρεπει να προσεχεις

Αρχικά, πρέπει να διαβάζουμε καλά τις οδηγίες των προϊόντων που χρησιμοποιούμε και να μην κάνουμε υπερβολική απολέπιση στο πρόσωπό μας. Στη συνέχεια, είναι καλό να εφαρμόσουμε κάποιο προϊόν που θα ενυδατώσει το δέρμα μας, όπως το υαλουρονικό οξύ, για παράδειγμα.

Το γλυκολικό οξύ ενδείκνυται για όλους τους τύπους δέρματος, ωστόσο, μπορεί να ερεθίσει πολύ τις ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες, οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ή και αποφυγή της χρήσης του.

Τα προϊόντα που είναι καλό να χρησιμοποιούμε στο σπίτι, πρέπει να έχουν μέγιστη συγκέντρωση γλυκολικού οξέος 10%. Υψηλότερα ποσοστά εφαρμόζονται μόνο από τους δερματολόγους. Σε ξηρές επιδερμίδες, προτιμάμε και χαμηλότερη συγκέντρωση, 5% και κάτω.

Διαβάστε Ακόμη
Skin care Πριν 9 εβδομάδες
Γιατί ακούς συνέχεια για τη Ρετινόλη; 
Ένα απο τα πιο δημοφιλή συστατικά του skincare σήμερα
Λουκία Σανιδά
Περισσότερα Θέματα Ομορφιά
× PINK.GR
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ NEWSLETTER
GET CONNECTED
Nextweb