ΒΙΒΛΙΑ

H blogger Σοφία Αλεξίου μόλις έγραψε το πρώτο της παιδικό βιβλίο

Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα»
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
H blogger Σοφία Αλεξίου μόλις έγραψε το πρώτο της παιδικό βιβλίο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο βιβλίο της δημιουργού της blogger, Mom and the city, Σοφίας Αλεξίου, «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα»,  μόλις κυκλοφόρησε και μιλάμε μαζί της.

Το πρώτο σας βιβλίο είναι παιδικό. Πώς προέκυψε αυτή σας η ανάγκη ν’ απευθυνθείτε σε μικρούς αναγνώστες και ποια ήταν η καθοριστική στιγμή που σας έκανε να προχωρήσετε στην υλοποίησή της;

Από μικρή είχα στο μυαλό μου διάφορες ιστορίες. Άλλες τις έλεγα, άλλες τις έγραφα κι αυτό συνέχισε να συμβαίνει όσα χρόνια κι αν περνούσαν. Όταν όμως γέννησα την κόρη μου ένιωσα την ανάγκη να γράψω ιστορίες που θα της χαρίσουν μια σφαιρική οπτική του κόσμου με έναν τρόπο χιουμοριστικό. Ένα βιβλίο που θα έχει μέσα τις πιο γλυκές μου παιδικές αναμνήσεις ταξιδιών. Σαν εκπαιδευτικός είναι πάντα πρόκληση να κάνεις τα παιδιά να αγαπήσουν τις γνώσεις, πόσο μάλλον όταν αποδέκτης είναι και το παιδί σου. Αυτό το γεγονός μου έδωσε ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια για να συνθέσω κάτι όσο πιο άρτια μπορώ. Έτσι ξεπρόβαλλε η ιδέα της δημιουργίας ενός ταξιδιωτικού οδηγού για να γνωρίσουν τα παιδιά τον κόσμο, την Ελλάδα, τις ομορφιές της και την αξία της φύσης. Να ταξιδέψουν με μια παρέα που «γιορτάζει» τις απλές χαρές τις ζωής- απολαμβάνοντας ένα ηλιοβασίλεμα, κάνοντας βουτιές με φίλους, ανακαλύπτοντας αρχαία μνημεία, περπατώντας στη φύση που είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός της Γης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Έλλη και ο Ερμής Ταξιδεύουν στην Ελλάδα». Τι θα μάθουν τα παιδιά από αυτό το οδοιπορικό;

Από αυτό το οδοιπορικό τα παιδιά ευελπιστώ να μάθουν πως τα ταξίδια είναι μαγικά και μας γεμίζουν σπουδαίες εμπειρίες. Αναμνήσεις που μας συντροφεύουν μια ζωή. Μας δίνουν χαρά στα δύσκολα, ανανεώνουν τη ρουτίνα μας και χαρίζουν μια προσμονή ευτυχίας στην αναμονή τους. Στα ταξίδια μαθαίνουμε γνώσεις και αξίες, γινόμαστε «πλούσιοι» πνευματικά κι αυτάρκεις. Στόχος μου ήταν ένα βιβλίο που θα δώσει στους αναγνώστες γεωγραφικές, λαογραφικές, ιστορικές, πολιτισμικές και περιβαλλοντικές γνώσεις με τρόπο χαρούμενο, εικόνες γεμάτες χρώματα ώστε να αγαπήσουν το διάβασμα και να επιθυμήσουν να μάθουν κι άλλα μεγαλώνοντας. Στις σελίδες του έχω προσθέσει έννοιες όπως ο πολιτισμός, η διαφορετικότητα, το κάλλος, αρχαίες και σύγχρονες σοφίες που με βοήθησαν να ανακαλύψω τον εαυτό μου και να πατήσω γερά στα πόδια μου. Μνημεία που με εντυπωσίασαν, πηγή έμπνευσης για όλον τον κόσμο, εκδρομές ιδανικές για οικογένειες και ταξιδιωτικά μυστικά για να εξερευνήσουν πανέμορφα μέρη και την ιστορία τους. Με αφετηρία την Αθήνα η Έλλη και ο Ερμής παρέα με τον Ντίνο μας ξεναγούν στα μνημεία της πόλης και τα ταξίδια συνεχίζουν στο Σούνιο, στην Αίγινα, στις Σπέτσες, στην Ύδρα, στο Ναύπλιο, στην Επίδαυρο, στις Μυκήνες, στην Αρχαία Ολυμπία, στη Μονεμβασιά, στην Κρήτη και σε άλλα μέρη με ανεκτίμητες ομορφιές φυσικές και πολιτισμικές.

Οι δύο πρωταγωνιστές έχουν μαζί τους έναν σκύλο οικολόγο και ένα μυρμήγκι που κάνει σκανταλιές. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτούς τους σπουδαίους «δευτεραγωνιστές».

Δεν υπάρχει τίποτα πιο αθώο από τα ζώα και πιο αρμόδιο για να μας μιλήσει για την αξία του περιβάλλοντος από τον σκύλο μας, τον Ντίνο. Είναι η οικολογική φωνή του βιβλίου και οι σκέψεις του πάντα μας θυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να βοηθήσουμε όλοι μαζί για να κρατήσουμε την ισορροπία της φυσικής ευημερίας όλων των πλασμάτων. Ο Ντίνος είναι ανεξάρτητος και κεφάτος μα η καλύτερή του είναι όταν αναπνέει καθαρό αέρα ανάμεσα σε δέντρα και ρυάκια που κυλούν σαν μουσική. Το μυρμήγκι είναι σκανταλιάρικο και αν και μικροσκοπικό, όπως όλα τα ανθρωπάκια που γεννιούνται στη Γη, θέλει να είναι μέσα σε όλα και δε σταματάει πουθενά. Όλο παίζει και εξερευνά ακολουθώντας παντού τους υπόλοιπους της παρέας και παρόλο το μικρό της ηλικίας του έχει ένα μεγάλο καημό, να γυρίσει η έκτη Καρυάτιδα δίπλα στις αδερφές της. Πιστεύει πως ήρθε η ώρα να διεκδικήσουν τα παιδιά της Ελλάδας όλους τους θησαυρούς τους που μετακινήθηκαν στα μουσεία ανά τον κόσμο και είναι πεπεισμένο πως θα τα καταφέρει. Του το εύχομαι ολόψυχα!

Τι κάνει κατά τη γνώμη σας ένα παιδικό βιβλίο επιτυχημένο;

Δεν ξέρω να υπάρχει κάποια μαγική συνταγή για να κάνει ένα βιβλίο επιτυχημένο. Το μόνο σίγουρο είναι πως για να κερδίσεις το ενδιαφέρον των παιδιών πρέπει να μιλήσεις στην καρδιά τους, να έρθεις σε επαφή με την παιδικότητά σου, να θυμηθείς πως αισθανόσουν σαν παιδί και ύστερα να ψάξεις τον πιο ωραίο και άμεσο τρόπο για να πεις την ιστορία σου. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η εικονογράφηση για αυτό και αισθάνομαι ευγνώμων που συνεργάστηκα με την Αλεξία Λουγιάκη. Έδωσε ζωή στους ήρωές μας και σχέδιο σε όλες τις εικόνες που είχα ονειρευτεί. Μια καλή συνεργασία με όλους τους συντελεστές -όπως η δική μας με την εκδότρια Δομινίκη Σάνδη μπορεί να απογειώσει ιδέες και να δημιουργήσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!

Τα παιδιά είναι όλη μέρα μπροστά από μια οθόνη, ιδιαίτερα τώρα με την τηλεκπαίδευση. Πώς μπορεί ένας γονιός να τα μυήσει στο διάβασμα βιβλίων;

Πιστεύω πως το βιβλίο πρέπει να προσφέρεται στα παιδιά σαν ένα σπουδαίο δώρο από μικρή ηλικία. Υπάρχουν βιβλιαράκια ασπρόμαυρα που μπορούμε να δείξουμε στα παιδιά από όταν είναι μόλις 3 μηνών. Να τα αγγίξουν, να έρθουν σε επαφή με τις σελίδες τους και μεγαλώνοντας να δωρίζουμε όσα πιο πολλά βιβλία μπορούμε στα παιδιά. Να αναπτύξουμε παρέα τους μια καθημερινή συνήθεια διαβάζοντας ιστορίες, παραμύθια δημιουργώντας ένα «διάλογο» γονιών και παιδιού. Να χτίσουμε ένα τελετουργικό ανάγνωσης -που αν αποκτήσει γερές βάσεις- είναι πιθανό πως θα συνεχίσει να υπάρχει εφ’ όρου ζωής. Σε αυτήν την διαδικασία σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε κι εμείς τα βιβλία χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να διαβάζουν οι γονείς καθημερινά για να γίνουν τα παιδιά τους αναγνώστες. Σημασία έχει όταν διαβάζουμε να νιώθει το παιδί την χαρά που προσφέρει ένα καλό βιβλίο. Ως προς την τηλεκπαίδευση είναι πραγματικά ένα αναγκαίο στην προκειμένη περίοδο και θέλει προγραμματισμό για να μην εξοκείλει το παιδί. Μόλις η τηλεκπαίδευση τελειώνει οι οθόνες πρέπει να κλείνουν και να αφήνουμε το παιδί να βρει νέους τρόπους να απασχοληθεί. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει να κάθεται αμήχανο και να έχει το χρόνο βαρεθεί. Τότε είναι που το μυαλό γεννάει την ανάγκη να ενεργοποιηθεί η φαντασία. Χρειάζεται θέληση, υπομονή και επιμονή από εμάς τους γονείς γιατί τα παιδιά δεν αφήνουν αμαχητί τα θέλω τους. Μόνο εμείς όμως μπορούμε να τα ωθήσουμε να διαμορφώσουν υγιείς συνήθειες. Να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν τη μαγεία των βιβλίων. Να τους δώσουμε ωραία ερεθίσματα που θα ξυπνούν το μυαλό. Κίνητρο για να μην βουλιάζουν σε ένα κυβερνοχώρο γεμάτο με άχρηστες πληροφορίες που μπορεί να τα αποπροσανατολίσουν και να τα αποχαυνώσουν.

Ποιο ήταν το δικό σας αγαπημένο βιβλίο όταν ήσασταν παιδί;

Το Παραμύθι χωρίς όνομα της Πηνελόπης Δέλτα που γράφτηκε το 1910, αλλά είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Γεμάτο με αλληγορικές σοφίες, ένα παραμύθι που αξίζει να διαβάσεις αρκετές φορές.

Υπήρχε κάποιος ήρωας με τον οποίο είχατε ταυτιστεί και αν ναι, γιατί;

Μου άρεσαν πολύ οι σκέψεις της κυρά -Φροσύνης για ομόνοια και προσπάθεια για το καλύτερο που εμφυσούσε στον πρίγκηπα Συνετό. Από εκείνη εμπλουτίστηκαν στην κρίση μου οι έννοιες συλλογικότητα, ανδρεία, ατομισμός, αδικία, δικαιοσύνη, παραίτηση. Τα λόγια της εξέφραζαν την επιθυμία να δράσουν οι νέοι άνθρωποι και να ξαναγεννηθούν στην πατρίδα τους μακριά από μικροπρέπειες -νόημα που κατάλαβα βαθύτερα όταν ξαναδιάβασα το βιβλίο στην εφηβεία μου.

Ποιο είναι το μότο σας, το σύνθημα που χαρακτηρίζει περισσότερο τη φιλοσοφία της δικής σας ζωής;

Το μότο μου είναι πως κάθε ένας από εμάς έχει τον δικό του Γολγοθά για αυτό και οι επιφανειακές κρίσεις ανθρώπων με αφήνουν παντελώς αδιάφορη. Κυνηγάμε τους στόχους μας σεβόμενοι τους γύρω μας και βάζουμε στόχο να πραγματοποιήσουμε όσο πιο πολλά όνειρα μπορούμε σε αυτήν τη ζωή. Κοιτάμε εμάς και προσπαθούμε να διορθώσουμε ό,τι δεν μας αρέσει. Αν δούμε κάτι ωραίο σε άλλους το επικροτούμε και το θαυμάζουμε. Αν κάποιος μας ενοχλήσει, εξηγούμε διεκδικούμε σεβασμό και αν δεν δούμε προκοπή που λένε από εδώ παν κι οι άλλοι… Η ζωή τρέχει σα νεράκι και η χαρά πηγάζει από τις μικρές καθημερινές μας ικανοποιήσεις. Μικροί σημαντικοί στόχοι, σταθερά βήματα και όπως μου αρέσει να λέω και στην κόρη μου στη ζωή όλα είναι δυνατά αν κάνεις εκείνο που αγαπάς. Αυτή η σκέψη «κουμπώνει» σε όλα -από συναισθηματικές μέχρι εργασιακές σχέσεις.

Ποιος είναι το πρώτο μέρος που θέλετε να επισκεφτείτε με την κόρη σας όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν;

Το πρώτο μέρος που θα επισκεφτώ με την κόρη μου όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν είναι η Πελοπόννησος -Μάνη, Μονεμβασιά, Ελαφόνησος- μέρη πολύ αγαπημένα. Δεν χορταίνω την άγρια ομορφιά τους και τις εναλλαγές τοπίων, βουνών και θαλασσών, πετρόκτιστων ηρωικών χωριών, μνημείων με τόσα μυθολογικά παραμύθια που ανυπομονώ να πω. Ύστερα από αυτήν την δύσκολη περίοδο που κανείς δεν περίμενε πως θα ζήσει στο τώρα του… υπήρξε και ένα καλό. Μου έγινε απόλυτα σαφές πως η λύτρωση στις δύσκολες στιγμές θα έρχεται πάντα μέσα από τα βιβλία, τη φύση και τα ταξίδια μας δια ζώσης ή περιπλανήσεις του μυαλού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
17 / position1: 319 / position2: 1517
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb