Ανακαίνιση σπιτιού και Αναπαλαιώσεις κτιρίων


Ανακαίνιση σπιτιού και Αναπαλαιώσεις κτιρίων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι θα πρέπει να προσέξετε σε μια ανακαίνιση ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων

Η ανακαίνιση είναι εκείνη η σειρά εργασιών που χαρίζει έναν νέο αέρα στο σπίτι η την οικία προς ανακαίνιση.

Εν μέσω κρίσης και σε μια περίοδο που τα πάντα είναι ρευστά σε οικονομία και κοινωνία, ο κόσμος είναι συγκρατημένος στη διαχείριση των οικονομικών του. Πλην όμως ο κόσμος και η κοινωνία προχωράνε ασταμάτητα. Νέα ζευγάρια θέλουν να χτίσουν το νέο τους σπίτι ώστε να στεγάσουν τη νέα τους οικογένεια, όμως η κατασκευή κατοικίας από την αρχή είναι μια διαδικασία με μεγάλες απαιτήσεις σε χρόνο, κόπο αλλά και χρήμα. Άλλοι πολίτες επιθυμούν να αλλάξουν τόπο κατοικίας και να μετοικήσουν σε κάποια επαρχιακή πόλη όπου έχουν κάποιο παλιό ακίνητο. Οποιοσδήποτε και να είναι ο λόγος, πάντα θα υπάρχει η ανάγκη του ανθρώπου ώστε να κατοικεί σε ένα νέο και ευχάριστο περιβάλλον. Έτσι πολύς κόσμος καταφεύγει στην προσιτή για τα νέα δεδομένα των εποχών που διανύουμε λύση που δεν είναι άλλη από την οικονομική ανακαίνιση σπιτιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυστυχώς, όμως, το γεγονός ότι είναι πιο οικονομική μια ανακαίνιση σπιτιού από την εκ νέου κατασκευή μιας οικίας, πολλές φορές γίνονται λάθη σε μία ανακαίνιση από όλες τις πλευρές των ενδιαφερομένων, είτε είναι ιδιοκτήτες, είτε μεσάζοντες είτε κατασκευαστές.

Τα πιο συνήθη λάθη σε μία διαδικασία ανακαίνισης κατοικίας είναι λάθη σχετιζόμενα με το χρόνο ολοκλήρωσης του έργου, με την ποιότητα των εργασιών και των χρησιμοποιούμενων υλικών, αισθητικού αποτελέσματος, παρεμβάσεις πέραν των αρχικά συμφωνηθέντων και πολλά άλλα.

Στο άρθρο αυτό θα εξηγήσουμε ποια είναι τα σημαντικότερα λάθη σε μία ανακαίνιση και πως αυτά μπορούν να αποφευχθούν.

Κυριότερο συστατικό της επιτυχίας μιας ανακαίνισης, αλλά και κάθε κατασκευής γενικά, είναι ο ορισμός των αναγκών των ιδιοκτητών για τις οποίες επιθυμείται να γίνει η ανακαίνιση της οικίας. Άλλες φορές κάποιος επιθυμεί να προβεί σε μια οικονομική ανακαίνιση μπάνιου  ή κάποιοι άλλοι σε μια πιο ποιοτική ανακαίνιση της παλιάς κουζίνας τους. Οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για τμηματική ανακαίνιση. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου κάποιοι επιθυμούν ή χρειάζονται ολική ανακαίνιση σπιτιού.

Σε μια ολική ανακαίνιση σπιτιού διενεργούνται εργασίες με την ακόλουθη σειρά, σε διαφορετικό βαθμό κάθε περίπτωση βέβαια.

Οι εργασίες αυτές εκτελούνται με την ακόλουθη σειρά :

- Αποξηλώσεις

- Οικοδομικές εργασίες

- Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες

- Μερεμέτια οικοδομικά

- Πλακοστρώσεις

- Ξυλουργικές εργασίες

- Ελαιοχρωματισμοί

Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για μια τεράστια ακολουθία εργασιών που απαιτεί (έπειτα από τον καθορισμό των αναγκών των ιδιοκτητών) τη σωστή μελέτη για την λειτουργικότερη πρόταση λύσεων από τον μηχανικό ή τον αρχιτέκτονα. Και μόνο όταν τα έργα ανατίθενται σε κάποιον εξειδικευμένο, έμπειρο και ειδικό επαγγελματία μπορεί να αποφευχθεί πληθώρα λαθών και κρυφών ή μελανών σημείων από μη επαγγελματίες.

Για αυτό το λόγο συστήνεται η ανάθεση του έργου σε εταιρεία η οποία έχει την απαραίτητη εμπειρία αλλά και την εξειδικευμένη γνώση για το σωστό συντονισμό των εργασιών αλλά και την εκπόνηση σωστού χρονικού και οικονομικού προϋπολογισμού. Τέτοια τεχνική εταιρεία κατασκευών και ανακαινίσεων είναι η AGS Μηχανική  της οποίας τις μελέτες εκπονεί ο Διπλωματούχος Πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ Σταράκης Γιώργος, ένας από τους 100 μόνο Έλληνες περίπου που διαθέτουν διεθνή πιστοποίηση διαχειριστών έργων από το διεθνή οργανισμό IPMA.

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι κινήσεις ματ για τη σωστή εκπόνηση ενός πρότζεκτ μιας ανακαίνισης ώστε όλα τα μέλη να είναι στο τέλος ευχαριστημένα με ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα παραδοτέο στους κύριους του έργου.

Μετά λοιπόν τη σωστή πρόταση λύσεων έρχεται η επιλογή από τους ιδιοκτήτες ή αλλιώς κυρίους του έργου του κατάλληλου συνεργείου ή εταιρείας προς ανάληψη του έργου.

Ίσως, είναι και η πιο σημαντική στιγμή που θα κρίνει την έκβαση της ανακαίνισης. Γιατί; Ας δούμε μερικούς λόγους εν συντομία.

Αποφυγή κρυφών κοστών και έξτρα εργασιών που δεν είχαν συζητηθεί αρχικά.

Πάντα υπάρχει η πιθανότητα να προκύψουν ανάγκες ή επιθυμία για αναβάθμιση των εργασιών σε άλλο επίπεδο, όπως και ο αστάθμητος παράγοντας. Όταν όμως ο επαγγελματίας είναι ειδικός και σωστός δε θα σας αποκρύψει εργασίες που πρέπει και κρίνει ότι είναι απαραίτητες για τη σωστή εκπόνηση των εργασιών ώστε να παραδοθεί ένα ποιοτικό αποτέλεσμα με διάρκεια στο χρόνο αλλά κυρίως χωρίς πληγές στην κατασκευή που θα αποκαλυφτούν σύντομα στον πρώτο παράγοντα είτε είναι καιρικός είτε δυναμικός όπως ένας σεισμός για παράδειγμα.

Σε αυτή την παγίδα πέφτουν πολλοί άνθρωποι που επιθυμούν μια ανακαίνιση στο χώρο τους αλλά δυστυχώς δελεάζονται από επιτήδεια συνεργεία που ναι μεν μπορεί να παραδίδουν γρήγορα όπως ισχυρίζονται και οικονομικά τα έργα, εις βάρος πάντα της ποιότητας και της στατικότητας.

''Δυστυχώς, δεν έχω κρατήσει την φωτογραφία από μια πρόσφατη ανακαίνιση σε ένα διαμέρισμα στο Αιγάλεω όπου κληθήκαμε να συνεχίσουμε τις εργασίες από προηγούμενο συνεργείο όπου πραγματικά είχαν πατήσει/στηρίξει τον ένα χρονικό τοίχο πάνω στον οποίο στηριζόταν το πατάρι πάνω στην αποχέτευση. Προσπάθησαν δηλαδή για να είμαι πιο ακριβής, να περάσουν τη σωλήνωση της αποχέτευσης μέσα στον υπάρχοντα τοίχο έχοντας κυριολεκτικά σκάψει όλο το τούβλο και αφήσει μόνο τον σοβά. Επειδή κάποιες φορές το δοκίμασαν και πέτυχε, κάποιοι ασυνείδητοι παίζουν με τις ζωές των ανθρώπων ώστε να πετύχουν ταχύτητα και περιορισμό του κόστους. Φανταστείτε εκείνη τη στιγμή που υποχώρησε ο τοίχος με το πατάρι από σκυρόδεμα να είχαμε απώλεια ζωής η τραυματισμό εργατικού δυναμικού ή ακόμα και του ιδιοκτήτη που τύχαινε να περάσει από το σημείο''.

Άρα λοιπόν, η τιμή σε συνάρτηση με το είδος των εργασιών που Απαιτούνται με Α κεφαλαίο και που είναι απαραίτητες, είναι αυτό που πρέπει να κρίνει ο ιδιοκτήτης πριν την ανακαίνιση και όχι η τιμή μόνο.

Σωστός σχεδιασμός λύσεων ώστε να ικανοποιούν τα μέγιστα τις ανάγκες των κύριων του έργου αλλά χωρίς να βλάπτεται η αρτιότητα της κατασκευής και πόσο μάλλον όταν μιλάμε για παλιές κατασκευές προς ανακαίνιση. Δεν είναι λίγες οι φορές που συνεργεία κατά την εκτέλεση των εργασιών πλήττουν επικίνδυνα την κατασκευή επειδή βολεύει και πάλι για τη γρήγορη εκτέλεση των εργασιών, την αποφυγή πληρωμών μεροκάματων κλπ. Εδώ είναι η διαφορά με μια υπεύθυνη εταιρεία που αναλαμβάνει το έργο ώστε ο επιβλέπων μηχανικός να κατευθύνει κατά τα πρότυπα τις εργασίες και να διαπιστώνει τυχόν λάθη και να αποφεύγει εμπόδια.

Ένα τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό στοιχείο σε μια σειρά εργασιών, είναι το να γίνει σαφές και να το επικοινωνήσει σωστά ο υπεύθυνος μηχανικός στους κυρίους του έργου, ότι καθυστερήσεις μπορεί να προκύψουν.

Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί που αναλύονται σε άλλο άρθρο που εξηγεί ποιοι είναι κυρίως οι λόγοι καθυστέρησης τεχνικών έργων.

Στο σημείο αυτό είναι αναγκαίο λοιπόν να κατανοηθεί πως όποιες αλλαγές έρχονται από την πλευρά των ιδιοκτητών είτε γιατί επιθυμούν μια αλλαγή σε υλικά είτε μια μετατροπή, επιφέρουν καθυστερήσεις που όμως δεν είναι ευθείες. Δηλαδή. Το να επιθυμηθεί η εγκατάσταση ενός διαφορετικού υλικού που χρειάζεται κάποιο χρόνο προμήθειας και μόνο όταν είναι άμεσα διαθέσιμο στην αγορά, τον κατάλληλο εγκατάσταση, και την περαιτέρω καθυστέρηση των επομένων εργασιών, δεν καθυστερεί το έργο μόνο κατά το χρόνο προμήθειας και εγκατάστασης αλλά όπως λένε και οι ειδικοί στο project management "όταν η αλυσίδα των εργασιών της ανακαίνισης σπάσει από έναν έστω κρίκο, η αλυσίδα είναι και συνεχίζει να είναι σπασμένη μέχρι να ξανασχεδιαστεί σωστά η νέα πρόοδος των εργασιών κατά τα πρότυπα.

Μέσα από αυτό άρθρο επιθυμείται η αποσαφήνιση προς το κοινό των κοινών λαθών που γίνονται σε όλα τα τεχνικά έργα αλλά και παρατίθεται ένα σκεπτικό για το με ποια κριτήρια πρέπει να διαλέγουμε συνεργεία, καθώς τις περισσότερες φορές θα κληθούμε τα λάθη των οικονομικότερων και βιαστικότερων εργασιών να τα πληρώσουμε πολλαπλά όταν οι συνέπειες αρχίσουν να γίνονται εμφανείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
30 / position1: 280 / position2: 2032
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb