The latest on fashion, beauty, celebrity style, entertainment, teen issues, videos and more from TeenVogue magazine on TeenVogue.com. Fashion starts here. Νέα (news) και πολύτιμες συμβουλές για την ομορφιά, τη μόδα, τον έρωτα, τις σχέσεις και tips για τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
Style

Οι ελληνικές πάνινες τσάντες που σαρώνουν

Το 24goat δημιουργεί χειροποίητες πάνινες τσάντες (tote bags) με μοναδικά σχέδια

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΙΟΥΝ 04, 2019

Οι ελληνικές πάνινες τσάντες που σαρώνουν

Το 24 Goat είναι ένα αθηναϊκό brand που δημιουργεί χειροποίητες πάνινες τσάντες (tote bags) με μοναδικά σχέδια, τυπωμένα στο χέρι με την μέθοδο την λινοτυπίας, που βασίζεται στην τέχνη της χαρακτικής. Μιλήσαμε με την σχεδιάστρια Ειρήνη Σοϊλέ, για να μπούμε στον κόσμο της. 

Οι πάνινες τσάντες υπάρχουν εδώ και δεκαετίες ως αξεσουαρ, αλλά στην Ελλάδα δεν μπήκαν εύκολα στη ζωή μας! Αργήσαμε δεν νομίζεις;

Οι πάνινες τσάντες χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες όχι μόνο για τα ψώνια άλλα για οτιδήποτε θα ήθελε κανείς να κουβαλήσει/μεταφέρει μέσα στη μέρα του, από βιβλία, ρούχα και τάπερ, μέχρι απλά το πορτοφόλι και τα κλειδιά του.

Είναι ανθεκτικές, φιλικές προς το περιβάλλον, υπερβολικά άνετες και ταιριάζουν με όλα τα στυλ! Στην Ελλάδα μπορεί να άργησε να εμφανιστεί, όμως τα τελευταία χρόνια έχει μπει πλέον δυναμικά στην καθημερινότητα μας. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει η ανάγκη να μεταφέρουμε πολλά και διαφορετικά πράγματα μες τη μέρα μας, από το γραφείο στο γυμναστήριο, από το γυμναστήριο στο καφέ και από το καφέ στο σουπερμάρκετ.

Τώρα με την κατάργηση της πλαστικης σακούλας αυξήθηκε το ενδιαφέρον;

Αυξήθηκε πάρα πολύ. Παρατηρώ από την αρχή της προηγούμενης χρονιάς που εφαρμόστηκε το μέτρο κατάργησης της πλαστικής τσάντας, ότι όλο και περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί για τα ψώνια του πάνινες τσάντες, κάνοντας τις tote bags ιδιαίτερα δημοφιλείς στο ευρύ κοινό.

Η παρατήρηση αυτή έχει να κάνει με το ότι εδώ και ένα χρόνο άρχισα να ασχολούμαι με τη δημιουργία αυτού του είδους τσάντας, η οποία είναι εξ'ολοκλήρου χειροποίητη, από το τύπωμα και το ράψιμο μέχρι και τη συσκευασία, δημιουργώντας έτσι μια πιο προσωπική σχέση με αυτούς που θα επιλέξουν να την κρατήσουν. Κάθε μια είναι μοναδική και φτιαγμένη για τον καθένα ξεχωριστά. Με την έκλειψη της όχι και τόσο καλαίσθητης πλαστικής τσάντας και την καθιέρωση της tote, ο κόσμος αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο ότι η χρηστικότητα και η αισθητική δεν αλληλοαναιρούνται.

Πώς επιλέγεις τα σχέδιά σου;

Πιο πολύ θα έλεγα προκύπτουν παρά ότι τα επιλέγω. Έχει πολύ να κάνει με τα ερεθίσματα που δέχομαι τη δεδομένη χρονική περίοδο. Τα σχέδια είναι κυρίως εμπνευσμένα από καταστάσεις και αντικείμενα της καθημερινότητας. Μπορεί να είναι ένα τραγούδι, ένα φαγητό, ένα τυχαίο συμβάν, οτιδήποτε.

Η αλήθεια είναι ότι έχω αρκετά μεγάλο δέσιμο με τα σχέδια μου γιατί με τον έναν τρόπο ή τον άλλο για μένα κάτι σημαίνουν και κάτι αντιπροσωπεύουν. Αν καταφέρω να δημιουργήσω μια ταύτιση και με κάποιον που θα επιλέξει να κρατήσει ένα από αυτά τότε αυτό για μένα είναι επιτυχία.

Ποιες είναι οι σπουδές σου και πώς ξεκίνησες;
Σπούδασα στο τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων στη Σύρο. Η Σχολή πέρα από το θεωρητικό κομμάτι γύρω από τον σχεδιασμό είχε και πολλά πρακτικά μαθήματα γύρω από την Τέχνη.

Ένα από αυτά ήταν και η χαρακτική σε linoleum, μια τεχνική που επιτρέπει την παραγωγή ομοίων έργων σε αντίτυπα. Παρόλα αυτά, δεν είχα ασχοληθεί καθόλου με την συγκεκριμένη τεχνική. Την ανακάλεσα πρώτη φορά πριν περίπου ένα χρόνο, όταν έψαχνα να βρω έναν τρόπο να τυπώσω ένα σχέδιο σε μια μπλούζα.

Έτσι αγόρασα τα πρώτα μου εργαλεία και έκανα το πρώτο μου τύπωμα. Η διαδικασία μου άρεσε τόσο που ήθελα να κάνω κι άλλα σχέδια και να βρω και άλλα αντικείμενα να τυπώσω. Οι tote τσάντες μου άρεσαν ανέκαθεν και έτσι λίγο από περιέργεια, λίγο από ενθουσιασμό αποφάσισα να ξεκινήσω να φτιάχνω τις δικές μου.

Τι σχέδια έχεις για το μέλλον;

Στο μέλλον θα ήθελα να κάνω ότι κάνω και σήμερα, εξελίσσοντας το μέρα με τη μέρα. Σκέφτομαι πάρα πολλά πράγματα που θα μπορούσα να κάνω και όσον αφορά το κομμάτι τσάντα (σχέδια, χρώματα, τυπώματα) αλλά και τη δημιουργία νέων χρηστικών αντικειμένων.

Έχω ήδη ξεκινήσει μια σειρά από χειροποίητα σουβέρ. Εκείνο όμως που με ενθουσιάζει και θέλω πολύ να καταφέρω να κάνω στο άμεσο μέλλον είναι να βγάλω μια σειρά απο t-shirt, πάντα με το χαρακτηριστικό χειροποίητο χαρακτικό τύπωμα, καθώς το όλο εγχείρημα ξεκίνησε από τη δημιουργία μιας στάμπας για t-shirt.

LINKS

https://www.facebook.com/24goat/
https://www.instagram.com/_24goat/
https://www.etsy.com/shop/24Goat

Περισσότερα Θέματα Style
× PINK.GR
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ NEWSLETTER
GET CONNECTED
Nextweb