TRUE STORIES

Ήταν η πρώτη που σκηνοθέτησε ταινία και όμως την ξέχασαν όλοι

Alice Guy-Blaché

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν ήταν εύκολο για την Alice Guy-Blaché να κάνει ταινίες.

Ήταν η τελευταία δεκαετία του δέκατου ένατου αιώνα και η τεχνολογία παραγωγής ταινιών ήταν ελάχιστη, πρωτόγονη. Και κανένας δεν την ενθάρρυνε να συνεχίσει ποτέ. 

Κι όμως, εισήγαγε τεχνικές που κανένας δεν τολμούσε να εισάγει, σκηνοθέτησε με διαφορετικό για πρώτη φορά στα χρονικά τρόπο τη μυθοπλασία, και έβαλε τα γυαλιά σε όλους.

"Η νιότη μου, η έλλειψη εμπειρίας μου, το φύλο μου, συνωμότησαν όλα εναντίον μου", έγραψε αργότερα στις σημειώσεις της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, οι ειδικοί του σινεμά πιστεύουν ότι η Guy-Blaché έχει γυρίσει περίπου 1.000 ταινίες. Γιατί λοιπόν η ξεχωριστή ιστορία της ξεχάστηκε;

Το 1896 σκηνοθέτησε το πρώτο της φιλμ, και σε αντίθεση με όλους τους άντρες σκηνοθέτες που μέχρι τότε απλώς γυρνούσαν με φιλμ θεατρικά έργα μπροστά σε ένα στούντιο, εκείνη ζήτησε από τους ηθοποιούς να φέρονται φυσιολογικά και αυτή θα έβρισκε τον τρόπο να τους προβάλλει σωστά. Ήταν η πρώτη που πρόσθεσε χρώμα (με έναν πρωτόγονο τρόπο) σε στοιχεία του φιλμ της, ενώ ήταν η πρώτη που ασχολήθηκε με θέματα φεμινισμού!

Ήξερε πως δεν λάμβανε την αποδοχή που της άξιζε όμως σίγουρα δεν περίμενε πως, όταν θα αναζητούσε τα φιλμ που είχε γυρίσει, θα διαπίστωνε πως, δεν υπήρχαν κόπιες!

Μόνο 3 ταινίες της διασώθηκαν, από τις 1.000 που είχε γυρίσει, και η αναγνώρισή της ήταν σχεδόν ελάχιστη από το κοινό.

Πρόσφατα, το Hollywood αποφάσισε να αναγνωρίσει το ταλέντο και την σημαντικότητα της δουλειάς της. Το 2014 ένα ντοκιμαντέρ ονόματι "Hell is for Hypnates" αφιέρωσε ένα κομμάτι για να εξερευνήσει την καριέρα της Alice Guy-Blaché ενώ το 2012 γυρίστηκε η ταινία "The Lost Garden: The Life and Cinema of Alice Guy-Blaché" για τη ζωή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
8 / position1: 62 / position2: 602
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb