Ο εμετός της φάλαινας είναι το «βρώμικο» μυστικό στα πολυτελή αρώματα

Το κιλό μπορεί να αγγίξει τα 10.000 δολάρια

Δημοσίευση ΙΑΝ 30, 2024
Ο εμετός της φάλαινας είναι το «βρώμικο» μυστικό στα πολυτελή αρώματα

Ο άνθρωπος έχει κάνει τιτάνιες προσπάθειες για να φτιάξει την «τέλεια μυρωδιά» στην αρωματοποιία και αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι πως η οσμή που παράγουν τα πολυτελή αρώματα, οφείλεται στον εμετό της φάλαινας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ουσία που ονομάζεται Ambergris, γνωστή και ως «ο θησαυρός της θάλασσας», είναι εμετός των σπερματοφαλαινών, ο οποίος σχηματίζεται στο στομάχι τους, για να τις προστατεύσει από δύσπεπτα θηράματα, όπως τα καλαμάρια.

Με τον καιρό και όσο η ουσία αναπτύσσεται, κομμάτια της απελευθερώνονται από το ζώο, με μερικά να τα παρασέρνει το νερό και να καταλήγουν στη στεριά. Όμως, υπολογίζεται ότι ο εμετός των φαλαινών προέρχεται μόνο από το 1% του συγκεκριμένου είδους.

Σπερματοφάλαινα, γνωστή ως φάλαινα φυσητήρας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τη New York Post, το 1800 έγινε δημοφιλές το κυνήγι των σπερματοφαλαινών, με αποτέλεσμα να απομείνουν οριακά 300.000 σε όλο τον πλανήτη, από κάτι εκατομμύρια. Πλέον, με απόφαση της Σύμβασης που απορρέει από το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων Ειδών, είναι παράνομη η θανάτωση φαλαινών σπέρματος.

Το Ambergris, γνωστό ως εμετός της φάλαινας

Έτσι, όσοι παράγουν πολυτελή αρώματα επίσημα στηρίζονται σε τυχαίες ανακαλύψεις του εμετού φάλαινας, αφού ένα γραμμάριο μπορεί να αγγίξει τα 27 δολάρια και το κιλό να ξεπεράσει τις 10.000.

Εντούτοις, ορισμένες χώρες απαγορεύουν πλήρως την πώληση του Ambergris, γιατί δεν γνωρίζουν αν αποκτήθηκε από τυχαία διαλογή στη θάλασσα ή από παράνομο κυνήγι. Τα πολυτελή αρώματα λοιπόν, κρύβουν ένα «βρώμικο» μυστικό από όλες τις απόψεις.

[ΠΗΓΗ]
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
6 / position1: 219 / position2: 730
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb