4 πράγματα που απασχολούν όσους σκέφτονται να γίνουν χορτοφάγοι


Δημοσίευση ΑΠΡ 05, 2023
4 πράγματα που απασχολούν όσους σκέφτονται να γίνουν χορτοφάγοι

Η χορτοφαγική διατροφή έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με ολοένα και περισσότερους να την υιοθετούν για διάφορους λόγους. Η αλήθεια είναι ότι τα οφέλη της χορτοφαγίας είναι πολλά, ιδίως για όσους κατανάλωναν μέχρι πρότινος μεγάλες ποσότητες κρέατος και ζωικών προϊόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρόλα αυτά, όσοι σκέφτονται να γίνουν χορτοφάγοι (vegetarians) ή αυστηροί χορτοφάγοι (vegans) συχνά προβληματίζονται για ορισμένα θέματα, όπως για παράδειγμα, από που θα παίρνουν πρωτεΐνη ή αν θα χρειαστούν συμπληρώματα διατροφής.

Πάμε να δούμε 4 από τα πιο συχνά πράγματα που απασχολούν όσους σκέφτονται να γίνουν χορτοφάγοι, καθώς και το πως αυτά μπορούν να λυθούν!

Από που θα παίρνω πρωτεΐνη;

Ένα από τα βασικότερα θέματα που προβληματίζουν όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν μια χορτοφαγική διατροφή είναι το πως θα καταφέρουν να καταναλώνουν αρκετή πρωτεΐνη. Η αλήθεια είναι ότι η πρωτεΐνη είναι απαραίτητο στοιχείο της διατροφής μας, καθώς μας δίνει ενέργεια, βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου σε όλο το σώμα μέσω του αίματος και είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Μπορεί οι τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη να είναι ζωικές, όπως το κοτόπουλο, τα αυγά, το μοσχάρι, και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν χορτοφαγικά φαγητά με πρωτεΐνη -κάθε άλλο. Τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, το τόφου, τα φασόλια και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι μερικές από τις φυτικές τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη!   

Χορτοφαγική διατροφή σημαίνει υγιεινή διατροφή;

Μία από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις σχετικά με την χορτοφαγική διατροφή είναι ότι είναι εξ ορισμού υγιεινή. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση! Όλα τα είδη διατροφής μπορεί να είναι υγιεινά και ανθυγιεινά, έτσι και η χορτοφαγική διατροφή. Για παράδειγμα, τα πατατάκια, η μαύρη σοκολάτα, το ψωμί και πολλά μπισκότα είναι vegan, όμως αν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και τη γραμμή μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπότε, αν σκοπεύεις να κάνεις διατροφική μετάβαση στη χορτοφαγία, σιγουρέψου ότι το διατροφικό σου πλάνο είναι ισορροπημένο και περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός σου. Ακόμη καλύτερα, απευθύνσου σε έναν διατροφολόγο που εξειδικεύεται στη vegan και vegetarian διατροφή, ώστε να σε βοηθήσει!

Θα χρειαστεί να παίρνω συμπληρώματα διατροφής;

Από τη στιγμή που μια χορτοφαγική διατροφή αποκλείει όλες (ή σχεδόν όλες) τις ζωικές τροφές, είναι φυσικό να υπάρχουν κάποιες ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Η κυριότερη ίσως βιταμίνη που λείπει από όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή είναι η Β12.

Η βιταμίνη αυτή βρίσκεται μόνο σε ζωικά τρόφιμα, όπως το κρέας, το ψάρι, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Πρόκειται για μία από τις πιο απαραίτητες για τον οργανισμό μας βιταμίνες, αφού η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει από κούραση, μέχρι αδύναμη μνήμη. Αν λοιπόν σκοπεύεις να γίνεις χορτοφάγος, καλό είναι να ζητήσεις από το γιατρό σου να σου συστήσει ένα συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη Β12 που να καλύπτει τις ανάγκες σου!

Να κάνω την αλλαγή αμέσως ή σταδιακά;

Κάτι ακόμα που ίσως σε προβληματίζει αν θέλεις να γίνεις χορτοφάγος είναι το αν είναι καλύτερο να κάνεις την αλλαγή μια κι έξω ή σταδιακά. Ο τρόπος με τον οποίο είναι καλύτερο να γίνεται μια μετάβαση διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όμως μια τόσο μεγάλη διατροφική αλλαγή όπως αυτή, είναι καλύτερο να γίνει σταδιακά, ώστε να έχει χρόνο ο οργανισμός να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ιδίως όταν πρόκειται για αυστηρή χορτοφαγία.

Μπορείς να ξεκινήσεις με το να αντικαθιστάς τα ζωικά προϊόντα της διατροφής σου με υποκατάστατα, όπως για παράδειγμα το ζωικό γάλα με φυτικό γάλα και το ζωικό γιαούρτι με plant-based γιαούρτι. Έπειτα, μπορείς να αντικαταστήσεις το κρέας με λαχανικά στα φαγητά που μαγειρεύεις και να αυξήσεις την κατανάλωση φρούτων, μέχρι να γίνει η διατροφή σου εξ’ολοκλήρου χορτοφαγική!

Αν σκέφτεσαι να γίνεις χορτοφάγος, αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν κάνεις τη μετάβαση. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται καλός προγραμματισμός και συνεργασία με το γιατρό σου, ώστε να σιγουρευτείς ότι κανένα θρεπτικό συστατικό δε λείπει από τη διατροφή σου!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
6 / position1: 235 / position2: 1887
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb