5 φούρνοι της Αθήνας που λειτουργούν πάνω από 6 δεκαετίες

Φούρνοι που καθημερινά φτιάχνουν μικρά έργα τέχνης από αλεύρι και νερό!
Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ
Δημοσίευση ΜΑΡ 27, 2023
5 φούρνοι της Αθήνας που λειτουργούν πάνω από 6 δεκαετίες
@tiligadisbakery

Σε όλες τις γειτονιές θα βρεις κι από έναν καλό παραδοσιακό φούρνο, αλλά οι φούρνοι που κάνει ουρές η πελατεία, είναι αυτοί που λειτουργούν πάνω από 6 δεκαετίες και βάλε! Το ψωμί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης. Δεν υπάρχει μέρα που να μην το εντάξουμε στο πρωϊνό ή στο μεσημεριανό μας. Με σούπες, με λαδερά, με κρέατα, με σαλάτες, με νόστιμες μαρμελάδες ή μέλι. Ακόμα και αν απέχουμε κάνοντας διατροφή, δε λείπουν από την καθημερινότητά μας οι επιλογές με αλεύρι ολικής ή άλλες παραλλαγές του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιεροτελεστία του ψωμιού απαιτεί γνώση, αγνότητα και αγάπη και αυτά είναι και κάποια από τα συστατικά που έκαναν τους παρακάτω φούρνους να αντέξουν στο χρόνο και να μπουν στην καρδιά μας. Αν θες να μάθεις ποιοι είναι, συνέχισε να διαβάζεις, για τους φούρνους της Αθήνας που λειτουργούν πάνω από 6 δεκαετίες.

Άρτιστον

Οι Φούρνοι Άρτιστον έχουν μακρά ιστορία στο αθηναϊκό σκηνικό και τη φήμη μιας άριστης ποιότητας. Με αφετηρία το 1910, η τέταρτη πλέον γενιά των φούρνων «Άρτιστον» έχει αναλάβει την ευθύνη να μεταφέρει τις παραδοσιακές αξίες της γεύσης, με σύγχρονες διατροφικές προσθήκες και επιρροές από διεθνείς κουζίνες. Μόλις δοκιμάσεις ψωμί ή κάποια νοστιμιά από εκεί, θα καταλάβεις ότι πρόκειται για αγνές πρώτες ύλες και χειροποίητες παρασκευές.

Αυτός άλλωστε είναι ο αξεπέραστος συνδυασμός που χαρακτηρίζει τα εύγευστα προϊόντα του. Θα βρεις καθημερινά, νόστιμα φρέσκα καρβέλια με ηπειρώτικο προζύμι, χειροποίητες σφολιάτες (η σπανακόπιτα και η κολοκυθόπιτά του είναι τοπ), αλμυρά σνακς, βουτήματα, κουλουράκια και φυσικά φρέσκους χυμούς, καφέδες και διάφορες ζαχαροπλαστικές επιλογές. Το μιλφέιγ του είναι αξεπέραστο! Μιας και είναι περίοδος νηστείας, μάθε πως θα βρεις εξαιρετικά κρητικά σκαλτσούνια, ροζέδες με χειροποίητη αμυγδαλόπαστα και τούρτα χαλβά με πορτοκάλι και σύκο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σπυρίδωνος Τρικούπη 61 | Σόλωνος 91 | Σκουφά 41 | Χαριλάου Τρικούπη 80, Αθήνα

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Artiston (@artiston.bakery)

Καρράς

Το 1928 άνοιξε ο χωριάτικος φούρνος Καρράς στον Άγιο Στέφανο, ο οποίος μέχρι σήμερα φουρνίζει τα ψωμιά του σε αυθεντικό ξυλόφουρνο, γεγονός που τον έχει κάνει δημοφιλή στα βόρεια προάστια. Εδώ και 9 δεκαετίες βρίσκεις παραδοσιακό ψωμί, πολύσπορο, χωριάτικο, ολικής άλεσης και πολλές άλλες επιλογές.

Εκτός από ψωμί, πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε το τσουρέκι του και συγκεκριμένα αυτό με τις στρώσεις σοκολάτας. Θα απολαύσεις ακόμα χορταστικά σφολιατοειδή και σνακς, βουτυρένια κουλουράκια και διάφορα γλυκά, σιροπιαστά, ταψιού και πολλά άλλα.

Λεωφόρος Μαραθώνος 58, Άγιος Στέφανος

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ΚΑΡΡΑς Χωριατικο Ψωμί στα Ξυλα (@karras_1928)

Ο Φούρνος του Ρεμούνδου

Ο πιο παλιός φούρνος της Κυψέλης, είναι οικογενειακή υπόθεση. Ο Γρηγόρης Ρεμούνδος άνοιξε τον φούρνο του, το 1953 στη γωνία των οδών Κυψέλης και Τήνου. Εκεί μέχρι σήμερα λειτουργεί από την τρίτη πλέον γενιά, δηλαδή τα εγγόνια του, οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από το National Bakery School στο Λονδίνο.

Έτσι, οι δυο τους πια, ετοιμάζουν καθημερινά 15 διαφορετικά είδη πεντανόστιμου μοναδικού ψωμιού όπως καλαμποκόψωμο, χαρουπόψωμο και φυσικά προζυμένιο. Αυτά που θα βρεις εκεί βέβαια δεν περιορίζονται μόνο στο ψωμί. Θα βρεις ένα σωρό λιχουδιές όπως το χαρακτηριστικό τσουρέκι με συνταγή του παππού – που μοσχομυρίζει αγελαδινό βούτυρο και μπόλικη μαστίχα – λουκουμάδες, παξιμάδια Άνδρου με γλυκάνισο και μαστίχα, σμυρναίικα κουλούρια και ξεροψημένα μπισκότα με μέλι, καρύδι και σταφίδα. Συχνά αλλάζουν τα προϊόντα τους, ανάλογα με την εποχή και τη διαθεσιμότητα των υλικών, ενώ τα Χριστούγεννα γίνονται ανάρπαστοι οι κουραμπιέδες!

Κυψέλης 37, Κυψέλη

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη kypseli guide (@kypseli.guide)

Φούρνος Τυλιγάδη

Άνοιξε το 1955 και καθημερινά ευωδιάζει την οδό Επτανήσου με τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού. Τα βουτυράτα κρουασάν και τα χειροποίητα σφολιατοειδή είναι περιζήτητα, ενώ τα μπριός με μέλι και κράνμπερις φεύγουν από νωρίς με τον καφέ. Εκεί θα βρεις ακόμη και εξαιρετικό ψωμί με παντζάρι και καρύδι, φρέσκα σάντουιτς, μαστιχωτό τσουρέκι και ένα μοναδικό σοκολατένιο κέικ κατά τα βιεννέζικα πρότυπα. Φυσικά, όλα αυτά θα τα συνοδεύσεις άψογα με εξαιρετικό καφέ και ό,τι άλλο ρόφημα προτιμάς.

Επτανήσου 72, Αγ. Παρασκευή

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Φουρνος Τυλιγαδη Mon pere (@tiligadisbakery)

Φούρνος Καλλιμάρμαρο

Σε μία ιστορική γειτονιά, κοντά στο Καλλιμάρμαρο, θα συναντήσεις τον εμβληματικό φούρνο που μετρά στην πλάτη του 127 χρόνια λειτουργίας! Αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή και συγκεκριμένα για την πλατεία Βαρνάβα, μένοντας απαράλλαχτος στην ποιότητα και την αγνότητά του. Γι’ αυτό άλλωστε διαθέτει ένα μεγάλο κοινό που μένει πιστό στις δημιουργίες του και στο παραδοσιακό προζυμένιο του ψωμί.

Το φρεσκοψημένο ψωμί, θα το απολαύσεις σε διάφορες παραλλαγές – νόστιμο ψωμί από τη Θράκη και Ζαγοριανό με κουρκουμά και σιμιγδάλι – ενώ παράλληλα οι σφολιάτες, τα σιροπιαστά, τα κουλουράκια, ο χαλβάς, τα τυλιχτά κεράσματα και ό,τι άλλο βρεις σε αυτό το εθιστικό αρτοποιείο θα είναι πεντανόστιμο. Εκτός από αυτά, ο φούρνος φημίζεται για τα χρωματιστά και ιδιαίτερα μπισκότα του με ζαχαρόπαστα, που μπορείς να βρεις σε διάφορα σχέδια ανάλογα με εποχές, γιορτές και σημαντικές ημέρες.

 Πλ.Βαρνάβα 2, Παγκράτι | Μ.Μουσούρου 28, Μετς

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ΚΑΛΛΙΜάΡΜΑΡΟ (@kallimarmaro.bakery.pastry) 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
14 / position1: 393 / position2: 1376
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb