25 Μαρτίου: Πού τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά στην Αθήνα;

Για εσένα που θες αυθεντικές γεύσεις!
Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ
25 Μαρτίου: Πού τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά στην Αθήνα;

Έφτασε η μέρα που ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά έχουν την τιμητική τους. Τα δύο αγαπημένα μας εδέσματα γίνονται ανάρπαστα την 25η Μαρτίου κι αν δε γνωρίζεις την καταγωγή του εθίμου, μάθε πως προέρχεται από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Τον 15ο αιώνα έφτασε από τις βόρειες χώρες ο παστός μπακαλιάρος, ο αλμυρός βακαλάος, ο λεγόμενος και υγράλατος, με χοντρό αλάτι. Η εκκλησία έδωσε άφεση στη διακοπή της νηστείας για δυο μέρες, αλλά αυστηρά μόνο για την κατανάλωση ψαριού!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, αν τα μαγειρέματα δεν είναι το φόρτε σου και η διαδικασία που χρειάζεται για να φτιάξεις τον μπακαλιάρο σου φαίνεται βουνό, τότε δεν υπάρχει λόγος να πιεστείς. Ο χρυσαφένιος μπακαλιάρος θα σε περιμένει σε διάφορα μαγαζιά στην Αθήνα, συνοδευόμενος – εννοείται – από σκορδαλιά.

Γι’ αυτό τσέκαρε τα παρακάτω ουζερί, τις ψαροταβέρνες και τα εστιατόρια, τα οποία θα σε σερβίρουν μπακαλιάρο σκορδαλιά στην Αθήνα, την 25η Μαρτίου!

Ατλαντικός

Σε ένα ήσυχο δρομάκι μέσα στην πολυκοσμία του Ψυρρή, ο Ατλαντικός σερβίρει ουζάκια μαζί με οικονομικούς και τίμιους ψαρομεζέδες. Ο μπακαλιάρος βρίσκεται πάντα στο μενού και θα σου έρθει απλωμένος στη λαδόκολλα, σε χρυσαφένιο χρώμα με παχύ τραγανό κουρκούτι. Μπορείς να τον συνδυάσεις με νόστιμες πατάτες ή παραδοσιακά με σκορδαλιά!

Αυλητών 7, Ψυρρή

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Georgia Papastamou (@georgia_papastamou)

Καπετάνιος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Καπετάνιος εδώ και χρόνια είναι κρυμμένος μέσα σε ένα στενάκι, κάθετα στην Θηβών. Στα τραπέζια του θα δεις να κάθονται παρέες κάθε ηλικίας. Ο χώρος λιτός, χωρίς διακόσμηση, με τραπέζια μακριά το ένα απ’ το άλλο και μια βιτρίνα γεμάτη με ψάρια.

Στον Καπετάνιο θα πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε τις τηγανητές κουτσομούρες και την ψαρόσουπα, την οποία θα σου ετοιμάσουν με τηλεφωνική παραγγελία από πριν. Γαρίδες, καραβίδες και καλαμαράκια, είναι όλα άκρως περιποιημένα. Θα λατρέψεις τον μπακαλιάρο με σκορδαλιά και παρέα με άφθονο ουζάκι!     

Τενέδου 4, Πειραιάς

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ψαροταβέρνα Καπετάνιος (@kapetanios1978)

Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου

Μια από τις πιο ιστορικές ψαροταβέρνες της Αθήνας, στην καρδιά της Πλάκας, που σερβίρει όποτε το θελήσεις, φρέσκο τηγανητό μπακαλιάρο, απευθείας από Νορβηγία με σπιτική λαχταριστή σκορδαλιά. Εκεί το ψάρι το ξαρμυρίζουν δύο με τρεις μέρες και το τηγανίζουν σε κουρκούτι με μυστική συνταγή του παππού Δαμίγου, με τέτοιον τρόπο ώστε να γίνεται τραγανό απ’ έξω και μαλακό από μέσα. Ακριβώς δηλαδή όπως πρέπει!

Κυδαθηναίων 41, Πλάκα

Αξώτης

Ο τηγανητός μπακαλιάρος δε λείπει ποτέ από το μενού του Αξώτη! Είναι μια παλιά ταβέρνα που διατηρείται από το 1956 στο Πολύγωνο. Ο μπακαλιάρος του είναι αλμυρός τόσο όσο, με λεπτή τραγανή κρούστα. Η σκορδαλιά του; Άλλο πράγμα! Μπορείς ωστόσο να τον συνοδεύσεις με πατάτες και μία από τις υπέροχες σαλάτες του, χαζεύοντας τα κρασοβάρελα, υπό τους ήχους της ρεμπέτικης μουσικής.

Παπαρσένη 15, Πολύγωνο

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ΑΞΩΤΗΣ (@axotis_1956)

Θαλασσινός

Σε ένα ζεστό, φιλικό εστιατόριο με θαλασσινά στις Τζιτζιφιές, την 25η Μαρτίου το ψάρι δίνει και παίρνει! Εκτός από μπακαλιάρο τηγανητό με σκορδαλιά με καρύδι θα βρεις δύο ακόμη εκδοχές: μπακαλιάρος με σάλτσα ντομάτας και σκόρδου με δεντρολίβανο και μπακαλιάρος με ελαφριά μπεσαμέλ σελινόριζας, για αυτούς που αγαπούν τα εναλλακτικά πιάτα. Από το τραπέζι δεν πρέπει να λείπει η ταραμοσαλάτα, η παντζαροσαλάτα με ταχίνι και πορτοκάλι, η φάβα Σαντορίνης με καραμελωμένα κρεμμύδια, η χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο και ό,τι άλλο σου κάνει κλικ στον κατάλογο.

Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ψαροταβέρνα "Θαλασσινός" (@thalassinos_seafood_restaurant)

Τραβόλτα

Η ψαροταβέρνα των αδερφών Λιάκου, είναι γνωστή για τις θαλασσινές της δημιουργίες. Έτσι, από το μενού της 25ης Μαρτίου δεν γίνεται να λείπει ο μπακαλιάρος σκορδαλιά σε διάφορες εκδοχές. Μπορείς να τον απολαύσεις είτε τηγανητό είτε στη σχάρα, με πεντανόστιμη σκορδαλιά από πατάτες με μπόλικο σκόρδο και ελαιόλαδο, που θα ζητάς και άλλη μερίδα! Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα που θα λατρέψεις.

Αγ. Παύλου 33 & Αρκαδίας, Περιστέρι

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη E-table.gr (@etablegr)

Ψαροκόκκαλο

Ένας χώρος έξω καρδιά με χρωματιστά καθίσματα και μεγάλα τραπέζια, που κάνουν την ατμόσφαιρα οικεία και φιλόξενη. Γίνονται συζητήσεις στα αθηναϊκά πηγαδάκια, για τα ολόφρεσκα ψάρια του, τις τεράστιες μερίδες του και τις άψογες τιμές. Ωστόσο, ο πρωταγωνιστής της μέρας είναι ο μπακαλιάρος και να είσαι βέβαιος ότι εκεί θα τον απολαύσεις και με το παραπάνω.

Ελ. Βενιζέλου 19, Μελίσσια

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη psarokokkalo melissia (@psarokokkalo_)

Υπερωκεάνειον

Στον δρόμο που για χρόνια φιλοξενούσε όλες τις πειραιώτικες ταβέρνες, θα βρεις σήμερα το Υπερωκεάνειον, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για τα ωραία του ψαρικά, τους μεζέδες και τα οστρακοειδή. Σε ένα χώρο που θυμίζει κάτι από τα παλιά θα αντικρίσεις τα ξύλινα τραπεζάκια και τις χαρακτηριστικές αφίσες στους τοίχους, ενώ η διακόσμηση θα σε πάει χρόνια πίσω. Σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι η γαριδομακαρονάδα και το χταπόδι στιφάδο, αλλά για τις 25 Μαρτίου ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά μαζί με παντζάρια, θα σε περιμένουν!

Μαρίας Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Anastasia Kakagi (@anastasiakakagi)

Βρες το μαγαζί που σε βολεύει περισσότερο και κλείσε ένα τραπέζι για τον πιο λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά στην Αθήνα, την 25η Μαρτίου!

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
19 / position1: 606 / position2: 2899
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb