WELLNESS

Οι ειδικοί σου αποκαλύπτουν τον μόνο τρόπο για να κόψεις μια κακιά συνήθεια

Τόσο χρόνο χρειάζεσαι πραγματικά για να κόψεις μια κακή συνήθεια: Και ο τρόπος που σίγουρα πιάνει
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΜΑΡ 13, 2023
Οι ειδικοί σου αποκαλύπτουν τον μόνο τρόπο για να κόψεις μια κακιά συνήθεια

Όλοι έχουμε κακές συνήθειες. Ο Tom Cruise δαγκώνει τα νύχια του. Η Marilyn Monroe άργησε περίφημα στα γεγονότα. Ο Barack Obama σπάνια κοιμάται αρκετές ώρες τη νύχτα. Το να έχεις κακές συνήθειες είναι απλώς μέρος του να είσαι άνθρωπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα θέλουμε να αλλάξουμε κάποιες από αυτές τις ανεπιθύμητες συνήθειες. Η συνεχής αυτοβελτίωση είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Λοιπόν, γιατί κάνουμε αυτές τις συνήθειες εξαρχής, ακόμα κι όταν ξέρουμε ότι είναι «κακές»;

Γιατί αναπτύσσουμε κακές συνήθειες

Όπως ήταν αναμενόμενο, όλα καταλήγουν στον εγκέφαλο. Η Kiana Shelton, LCSW, αδειούχος κλινικός κοινωνικός λειτουργός στο Mindpath Health, λέει ότι οι συνήθειες αυτές συμβαίνουν όταν κάνουμε ένα συγκεκριμένο πράγμα με συνέπεια, είτε είναι καλό είτε κακό.

«Ο εγκέφαλος παίρνει αυτές τις συνήθειες και τις κάνει αυτόματα από ένα σημείο κι έπειτα", εξηγεί. "Κατά κάποιο τρόπο, ο εγκέφαλος προσπαθεί να είναι χρήσιμος, αλλά δυστυχώς, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ καλών ή κακών συμπεριφορών" χρησιμοποίησα το μοτίβο. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει το σταμάτημα ή την αλλαγή ανεπιθύμητων συνηθειών».

«Όταν φτάνουμε στη ρίζα της συμπεριφορικής απόκρισης, αρχίζουμε να βλέπουμε ότι πολλές από τις συνήθειές μας - καλές ή κακές - δημιουργήθηκαν από την αντιμετώπιση της συμπεριφοράς», λέει η Shelton. «Μερικές φορές, αυτές οι προσπάθειες μπορεί να είναι αποτυχημένες όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες λύσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την κατανάλωση άγχους. Ίσως ο εγκέφαλός σας να θυμάται ένα αγχωτικό γεγονός και να αισθανθήκατε αμέσως καλύτερα όταν φάγατε λίγο παγωτό. Την επόμενη φορά που θα αγχωθείτε, ο εγκέφαλός σας μπορεί να σας υπενθυμίσει να ξεσπάσετε σε ένα Ben & Jerry's. Και με την πάροδο του χρόνου, σε οποιοδήποτε σημάδι άγχους, μπορεί να λαχταράτε παγωτό. 

Η Jacinta M. Jiménez, PsyD, BCC, εμπειρογνώμονας συμπεριφοράς προτιμά να μην θεωρεί τις συνήθειες ως «καλές» ή «κακές». Αντιθέτως, πιστεύει ότι οι συνήθειες, ακόμη και οι λιγότερο επιθυμητές που θέλετε να κόψετε ή να αλλάξετε, εξυπηρετούν κάποιο σκοπό.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να κόψετε μια συνήθεια;

Δεδομένου ότι ο εγκέφαλος δεν κάνει διάκριση μεταξύ καλών και κακών συνηθειών και είναι δύσκολο για τον εγκέφαλο να τις ξεμάθει, μπορεί να χρειαστούν κατά μέσο όρο 30 έως 60 ημέρες για να κόψει μια συνήθεια, σύμφωνα με τον Shelton.

Κάποιες έρευνες έχουν βρει ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο 66 ημέρες για να δημιουργηθεί μια νέα συνήθεια, με τα μεμονωμένα χρονικά πλαίσια να ποικίλλουν ευρέως, από 18 έως 254 ημέρες, και να εξαρτώνται από παράγοντες όπως η πολυπλοκότητα της συμπεριφοράς.

Γι' αυτό η συνέπεια είναι το κλειδί όταν προσπαθείτε να επιτύχετε έναν επιθυμητό στόχο. 

Συμβουλές για να κόψετε μια κακή συνήθεια

Εντοπίστε το έναυσμα συνήθειας.
Χρησιμοποιήστε αυτό ως σήμα προειδοποίησης για να εφαρμόσετε μια νέα επιθυμητή συνήθεια, αλλά πρώτα, δώστε προσοχή σε αυτά τα μοτίβα αιτίου και αποτελέσματος στη ζωή σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε μια διαφωνία με τον σύντροφό σας και στη συνέχεια ξεκινήσετε αμέσως τις ηλεκτρονικές αγορές χωρίς να το εγκαταλείψετε, θα μπορείτε να το αναγνωρίσετε ως trigger για υπερβολικές δαπάνες.

Προσδιορίστε γιατί θέλετε να αλλάξετε τη συνήθεια.

Για να κόψετε μια συνήθεια, είναι σημαντικό να την ακολουθήσετε με τη σωστή νοοτροπία, λέει η Jiménez. Συνιστά ανεπιφύλακτα να αφιερώσετε χρόνο για να προσδιορίσετε γιατί θέλετε να αλλάξετε πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία μπορεί να απαιτεί λίγη αναζήτηση ψυχής, αλλά τελικά θα γίνει μια ισχυρή πηγή κινήτρων.

Ξεκινήστε με μικρές αλλαγές.

Η Jiménez λέει ότι συχνά, οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν «τεράστιες αναθεωρήσεις» όταν επιχειρούν μια αλλαγή συμπεριφοράς. Αλλά αυτός είναι ο λόγος που οι αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς συχνά δεν λειτουργούν - είναι too much, too soon. Aυτό μπορεί να είναι ο σίγουρος δρόμος για να αποτύχετε.

Όχι μεγάλες προσδοκίες.

Εκτός από τη μείωση του μεγέθους των στόχων σας, ώστε να ταιριάζουν με τις ικανότητες και τον τρόπο ζωής σας, η Jiménez προτείνει να μειώσετε το επίπεδο προσπάθειας γενικά.

«Σκεφτείτε το επίπεδο προσπάθειας και το επίπεδο πρόκλησης που θα χρειαστείτε για να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας», λέει. «Σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 10, το μηδέν είναι χωρίς προσπάθεια και πρόκληση, το 10 είναι ακραία προσπάθεια και πρόκληση, συνιστώ να προσπαθήσετε να βρείτε έναν τρόπο να τροποποιήσετε τη συμπεριφορά σας που σας βάζει σε τρία ή τέσσερα. Κάνοντας το εύκολο, δίνετε στον εαυτό σας την καλύτερη ευκαιρία να δημιουργήσετε μια νέα συνήθεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
13 / position1: 566 / position2: 1213
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb