THINK

Γιατί ενέκριναν στην Ισπανία την άδεια «εμμήνου ρύσεως»

«Είναι μια ιστορική ημέρα» έγραψε στο Twitter η υπουργός Ισότητας
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΦΕΒ 17, 2023
Γιατί ενέκριναν στην Ισπανία την άδεια «εμμήνου ρύσεως»
Φωτογραφία από Cliff Booth

Οι Ισπανοί βουλευτές ενέκριναν νόμο που προβλέπει «άδεια εμμήνου ρύσεως» για τις γυναίκες, πρωτόγνωρο για την Ευρώπη μέτρο, που έχει σκοπό, σύμφωνα με την αριστερή κυβέρνηση, να σπάσει ένα ταμπού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι μια ιστορική ημέρα» έγραψε στο Twitter η υπουργός Ισότητας Irene Montero, και συγκεκριμένα, «μια ιστορική ημέρα προόδου για τα φεμινιστικά δικαιώματα».

«Θα υπάρξει αντίσταση στην εφαρμογή του, όπως υπήρξε και θα υπάρξει αντίσταση στην εφαρμογή όλων των φεμινιστικών νόμων», είπε στο κοινοβούλιο.

Ακολούθησε το Pink.gr στο Instagram!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pink.gr (@pinkgr.official)

Το νέο νομοσχέδιο δίνει στις γυναίκες τη δυνατότητα να βάζουν άδεια στην εργασία τους, «σε περίπτωση αδυναμίας λόγω εμμήνου ρύσεως». Το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη τη δημιουργία αναρρωτικής άδειας για τις γυναίκες που υποφέρουν από περιόδους ανικανότητας, και έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που το έκανε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δίνεται σε αυτή την παθολογική κατάσταση μια ρύθμιση που θα προσαρμοστεί ώστε να εξαλειφθεί οποιαδήποτε αρνητική προκατάληψη» για τις γυναίκες «στον κόσμο της εργασίας», προστίθεται στο κείμενο.

Καμία διευκρίνιση δεν δίνεται στον νόμο για τη διάρκεια αυτής της άδειας ασθενείας, η οποία πρέπει να δίνεται από γιατρό που αμείβεται από την υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης. Αυτή «η άδεια εμμήνου ρύσεως» προκάλεσε ωστόσο επιφυλάξεις στους Σοσιαλιστές και επικρίθηκε ακόμη και από το συνδικάτο UGT.

«Ένα αλεξικέραυνο για φεμινίστριες»

«Οι μέρες που (οι γυναίκες) πήγαιναν στη δουλειά με πόνο έχουν τελειώσει», είπε η Montero πέρυσι όταν αποκάλυψε την πρόταση της κυβέρνησής της.

Αλλά ο δρόμος για την έμμηνο ρύση της Ισπανίας ήταν δύσκολος. Οι πολιτικοί - συμπεριλαμβανομένων εκείνων εντός του κυβερνώντος συνασπισμού - και τα συνδικάτα έχουν διχαστεί σχετικά με την πολιτική, η οποία ορισμένοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να αποτύχει και να στιγματίσει τις γυναίκες στο χώρο εργασίας.

Σε όλο τον κόσμο, η έμμηνος ρύση προσφέρεται επί του παρόντος μόνο σε μικρό αριθμό χωρών, όπως η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, η Ινδονησία, η Νότια Κορέα και η Ζάμπια.

Γιατί ενέκριναν στην Ισπανία την άδεια εμμήνου ρύσεως

Η «άδεια εμμήνου ρύσεως» είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα ενός πολύ ευρύτερου σχεδίου νόμου που αποσκοπεί να ενισχύσει την πρόσβαση στην άμβλωση στα δημόσια νοσοκομεία, που πραγματοποιούν λιγότερο από το 15% των αμβλώσεων στη χώρα, λόγω κυρίως της μαζικής εναντίωσης των γιατρών για λόγους συνείδησης.

Λόγω της κατάστασης αυτής, και επίσης επειδή δεν υπάρχει κάποια ειδική κλινική κοντά στην κατοικία τους, οι γυναίκες αναγκάζονται μερικές φορές να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να μπορέσουν να κάνουν άμβλωση.

Αυτός ο νόμος θα επιτρέψει, επίσης, στις ανήλικες να υποβάλλονται σε άμβλωση χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους στην ηλικία των 16 και των 17 ετών, καταργώντας μια υποχρέωση που είχε εγκαθιδρύσει το 2015 η συντηρητική κυβέρνηση.

Η άμβλωση αποποινικοποιήθηκε στην Ισπανία το 1985, στη συνέχεια νομιμοποιήθηκε το 2010, όμως η εθελοντική διακοπή της κύησης παραμένει ένα δικαίωμα με πολλούς σκοπέλους στον δρόμο της, σε μια χώρα βαθιά καθολική.

Ο νόμος που εγκρίθηκε σήμερα προβλέπει ακόμη την ενίσχυση της σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία, καθώς και τη δωρεάν διανομή αντισυλληπτικών μέσων ή προϊόντων υγιεινής περιόδου στα λύκεια.

Η Ισπανία είναι μια χώρα που θεωρείται σημείο αναφοράς στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών στην Ευρώπη, κυρίως μετά την έγκριση το 2004 ενός νόμου για τη βία κατά των γυναικών. Διεκδικώντας φεμινιστικό πρόσημο, η κυβέρνηση Σάντσεθ αριθμεί περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
11 / position1: 162 / position2: 2734
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb