Ποια είδη μουσικής σας βοηθούν να κοιμηθείτε πιο εύκολα

Το να ακούτε μουσική για να κοιμηθείτε είναι μια συνηθισμένη πρακτική

Δημοσίευση ΦΕΒ 02, 2023
Ποια είδη μουσικής σας βοηθούν να κοιμηθείτε πιο εύκολα

Πολλές λίστες αναπαραγωγής ήταν γεμάτες με τραγούδια, που δεν σχετίζονται συνήθως με τον ύπνο. Σε αυτή τη μελέτη, τα ευρήματα των οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από την υπηρεσία ροής ήχου Spotify για να προσδιορίσουν τους τύπους μουσικής που ακούν οι άνθρωποι για να κοιμηθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ τα δεδομένα ήταν ανώνυμα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το Spotify χρησιμοποιείται σε 92 χώρες και ότι άτομα όλων των ηλικιών χρησιμοποιούν υπηρεσίες μουσικής.

Ποια μουσική ύπνου ήταν η πιο δημοφιλής
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πρώτα μια λίστα με όλες τις λίστες αναπαραγωγής που περιείχαν οποιαδήποτε παραλλαγή της λέξης ύπνος, σε οποιαδήποτε γλώσσα και στη συνέχεια αφαίρεσαν αποτελέσματα που δεν ήταν μουσική (όπως podcast ή ήχοι φύσης), δεν προορίζονταν για ύπνο (όπως ονόματα συγκροτημάτων συμπεριλαμβανομένης της λέξης ύπνος), ή είχε λιγότερους από 100 ακόλουθους.

Αυτό, τους άφησε με 986 λίστες αναπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένων 130.150 μοναδικών κομματιών. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν στατιστικά αυτά τα κομμάτια, ομαδοποιώντας τα με βάση τα χαρακτηριστικά τους, όπως ο ρυθμός, η ένταση και η ενέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η πλειονότητα των ανθρώπων άκουγε ποπ και ραπ, πριν τον ύπνο.

Πιθανές εξηγήσεις για επιλογές μουσικής
«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναγνωρίζει μοτίβα και πραγματικά απολαμβάνει να το κάνει σωστά», είπε ο Δρ Alex Dimitriu, πιστοποιημένος στην ψυχιατρική και την ιατρική του ύπνου και ιδρυτής του Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine στην Καλιφόρνια και του BrainfoodMD.

Σύμφωνα με τον Dimitriu, τα τραγούδια που είναι πολύ χορευτικά ή δυναμικά θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να βοηθήσουν κάποιον να κοιμηθεί κάτω όμως από τις κατάλληλες συνθήκες.

«Είναι πιθανό αυτά τα τραγούδια να ήταν ακόμα δομημένα, συμμετρικά και προβλέψιμα, χωρίς ξαφνικές αλλαγές στο ρυθμό ή την ένταση», είπε ο Dimitriu στο Healthline. Για να έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να κοιμάστε σε χορευτικά κομμάτια, βοηθά επίσης αν είστε εξοικειωμένοι με τα τραγούδια. «Η καινοτομία είναι επίσης αυτή που κρατά τον εγκέφαλο σε εγρήγορση. Η μουσική, είτε γρήγορη είτε αργή, μπορεί να βοηθήσει τον ύπνο», είπε ο Dimitriu.

Ο Δρ Kuljeet (Kelly) Gill, γιατρός ύπνου στο Northwestern Medicine Central DuPage Hospital στο Ιλινόις, είπε στο Healthline, ότι «Δεν είναι περίεργο ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μουσική για να κοιμηθούν επειδή τα προβλήματα ύπνου είναι ένα εξαιρετικά κοινό πρόβλημα και η μουσική μπορεί να ηρεμήσει».

Δεν είναι απαραίτητα ο ρυθμός ή η ένταση μιας μουσικής να καθορίζει αν κάποιος μπορεί να αποκοιμηθεί ακούγοντάς την. «Η διαφορά είναι αν η μουσική προκαλεί συναισθήματα. Για μερικούς ανθρώπους, η αισιόδοξη και χορευτική μουσική μπορεί – όσο παράδοξο και αν ακούγεται- να ηρεμεί», είπε η Gill.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη μουσική για να τους βοηθήσουν να κοιμηθούν, αλλά είναι καλή ιδέα;

«Η μουσική είναι εξαιρετική επιλογή για να κοιμηθείς, αρκεί να μην είναι σε υψηλή ένταση», είπε ο Dimitriu. «Η μουσική μπορεί επίσης να ακούγεται με χαμηλό φωτισμό, κάτι που αποτελεί πλεονέκτημα για βαθύ ύπνο», πρόσθεσε ο Dimitriu.

Για να έχετε υγιή ύπνο
Να μην φοράτε ακουστικά που στη συνέχεια θα πρέπει να αφαιρεθούν ή θα μπορούσαν να μπερδευτούν σε ένα καλώδιο.

Χρησιμοποιείστε χρονοδιακόπτη ύπνου για αυτόματη απενεργοποίηση της μουσικής.

«Το πιο σημαντικό μέρος του ύπνου είναι ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα ύπνου-αφύπνισης. Ακούγεται απλό και προφανές, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να εφαρμοστεί.Ακόμα και τα Σαββατοκύριακα ή τα ρεπό, η τήρηση αυτού του πολύ αυστηρού προγράμματος είναι πολύ σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης του εαυτού μας για να κοιμόμαστε καλά»,είπε η Gill. «Η ρουτίνα ύπνου μπορεί να περιλαμβάνει ένα σήμα —την ίδια ώρα κάθε μέρα— να πάτε για ύπνο. Η μουσική μπορεί να είναι αυτό το σήμα», πρόσθεσε.

[ΠΗΓΗ]
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
13 / position1: 166 / position2: 857
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb