ENTERTAINMENT

Τι πραγματικά συμβαίνει με την υγεία της Christina Applegate

Από insomnia στον καρκίνο κι από τη μαστεκτομή στη σκλήρυνση κατά πλάκας
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
Τι πραγματικά συμβαίνει με την υγεία της Christina Applegate
pink illustration

Η Christina Applegate γεννήθηκε για να γίνει σταρ. Κυριολεκτικά. Είναι τόσο χρονών όσο η καριέρα της στην οθόνη, η οποία ξεκίνησε όταν ήταν μόλις τριών μηνών: ένα μικρό παιδί σε μια διαφήμιση για μπιμπερό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τότε μέχρι σήμερα, λάμπει στη showbiz ως μια από τις πιο σταθερές κωμικούς της με πλήθος βραβείων που πιστοποιούν το μεγαλείο της. Αλλά ήταν αρκετά δύσκολος ο δρόμος που έπρεπε να διαβεί για να φτάσει ως εδώ σήμερα...

Από τότε που έγινε παιδική καλλιτέχνιδα στη κωμική σειρά "Married... with Children" της δεκαετίας του 1980, βρίσκεται σταθερά στο προσκήνιο, βάζοντας το επάγγελμά της πάνω από όλα. Οι θαυμαστές έχουν σημειώσει καλές και κακές ερμηνείες για την Applegate όλα αυτά τα χρόνια και η ίδια δεν έχει προσπαθήσει να αποφύγει την προβολή και τις κριτικές, προβάλλοντας ειλικρινά ακόμη και τα πιο προσωπικά σημεία της ζωής της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2021, η Applegate δημοσίευσε τη διάγνωσή της για σκλήρυνση κατά πλάκας στο Twitter, όπως είχε κάνει στο παρελθόν για την εμπειρία της με την αϋπνία και τον καρκίνο, μεταξύ άλλων παθήσεων. Αν και οι επιπτώσεις πολλαπλών επιπέδων της σκλήρυνσης κατά πλάκας ήταν ομολογουμένως σκληρές για την Applegate, η αστεία γυναίκα δεν έχει χάσει το καλό της χιούμορ. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη να συμβαίνει από κάποιον που, μετά από διπλή μαστεκτομή, είχε το πνεύμα να κοροϊδέψει: "Θα έχω ωραία βυζiά μέχρι τα 90"!

Η Christina Applegate έχει ζήσει μια επιτυχημένη καριέρα και πολλά προβλήματα υγείας

Μια σειρά αγώνων για την υγεία, το εύρος των οποίων ο κόσμος πιθανώς έχει δει μόνο ελάχιστα, έχει διαδραματιστεί παράλληλα με την εξαιρετική θητεία της Christina Applegate στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Η αϋπνία, ο καρκίνος και τώρα η σκλήρυνση κατά πλάκας φαίνεται να ακολουθούν την ηθοποιό χωρίς να επισκιάζουν την καριέρα της. Ένα επίτευγμα που μόνο η ίδια η Applegate θα μπορούσε να καταφέρει. «Το θέμα είναι να βρω αυτό που μπορώ να κάνω», είπε αφού διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ ήταν απόλυτη για την ολοκλήρωση της σειράς της «Dead to Me». Και δείχνει ότι είναι ικανή να κάνει πολλά.

Η καριέρα της απογειώθηκε τη δεκαετία του 1980, όταν ήταν έφηβη — στη μεγάλη οθόνη με τα "Jaws of Satan" και "Beatlemania", και ταυτόχρονα στην τηλεόραση με εμφανίσεις σε εκπομπές όπως το "Charles in Charge" και το "Heart of the City, " πριν από τον οριστικό της ρόλο στο "Married... with Children". Σε όλη την καριέρα της είχε περισσότερες από 50 υποψηφιότητες και αρκετές νίκες στις Χρυσές Σφαίρες και στα Emmy. Είναι τόσο αξιόπιστο το ταλέντο της που το μόνο που της χρειάστηκε για να κερδίσει ένα Emmy ήταν ένας ρόλος guest σε δύο μόνο επεισόδια της πολυσυζητημένης κωμικής σειράς "Friends". Η κατάσταση της υγείας της, ωστόσο, μπορεί να καταστήσει το "Dead to Me" το κύκνειο άσμα της. Ευτυχώς, το αμέτρητο έργο της Applegate μπορεί να μας συντροφεύει για πολλά χρόνια ακόμα.

Η ηθοποιός αντιμετωπίζει χρόνια αϋπνία

Ένα υγιεινό πρόγραμμα ύπνου είναι μια πολυτέλεια που δεν έχει η Christina Applegate. Η ηθοποιός ομολογουμένως πάλευε να κοιμηθεί αρκετές ώρες για χρόνια. «Στα 20 και τα 30 μου, δεν μπορούσα ποτέ να κοιμηθώ και απλώς έμενα ξύπνια όλη τη νύχτα», είπε στο People το 2020. Η Christina προφανώς δεν μπορεί να κοιμηθεί περισσότερες από τρεις ώρες κάθε βράδυ, παίρνοντας την ο ύπνος γύρω στις 6 π.μ., η Applegate έχει μιλήσει για το ψυχικό και συναισθηματικό τίμημα που μπορεί να έχει η αϋπνία σε ένα άτομο, προτρέποντας να αυξηθεί η συζήτηση για το θέμα. Για τον σκοπό αυτό, έδωσε τα χέρια με τον φαρμακευτικό οργανισμό και τον οργανισμό υγειονομικής περίθαλψης Merck για να ενθαρρύνει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την αϋπνία, λέγοντας ότι είναι «πρόθυμη να πειραματιστεί με διαφορετικά πράγματα για να βρει μια λύση που λειτουργεί καλύτερα» για εκείνη.

Διαγνώστηκε με καρκίνο στα 36 της

Το 2008, η Christina Applegate ήταν έτοιμη για πολλές υποψηφιότητες, συμπεριλαμβανομένου ενός Emmy, για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην κωμική σειρά "Samantha Who?" Αλλά δεν ήταν τόσο ρόδινα όλα για την ηθοποιό, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο την ίδια χρονιά σε ηλικία 36 ετών. Η Applegate φαινομενικά περίμενε ένα τέτοιο γεγονός να είχε κάνει εμφάνιση στα 30, δεδομένου ότι η μητέρα της Nancy Priddy έχει επιζήσει από καρκίνο δύο φορές. Η ανατομία της κατέστησε τις μαστογραφίες κάπως ανεπαρκείς και της συνέστησαν να κάνει μαγνητική τομογραφία. Τα ιατρικά αποτελέσματα έδειξαν αυτό που η ίδια αποκάλεσε «funky» πράγματα να συμβαίνουν στο αριστερό της στήθος. Η μητέρα της ήταν μαζί της όταν η Applegate έλαβε θετική διάγνωση καρκίνου του μαστού. «Ξάπλωσα στην αγκαλιά της και απλώς ούρλιαζα και ούρλιαζα», θυμάται αργότερα ο ηθοποιός.

Ο καρκίνος δεν είχε εξαπλωθεί και ευτυχώς είχε εντοπιστεί έγκαιρα. Ο γιατρός της Applegate την παρότρυνε να ξεκινήσει αμέσως θεραπείες: «Είμαι Τοξότης», εξήγησε απλώς στην Oprah Winfrey σε μια συνέντευξη εκείνη τη χρονιά. Αν και ήταν «δύσκολο να ζεις ήσυχα», είπε, η Applegate κράτησε τη διάγνωσή της ιδιωτική και συνέχισε να εργάζεται ως συνήθως. Έδωσε κάποια εύσημα στην τύχη, αλλά αποδίδει συνεχώς την επιβίωσή της σε έγκαιρες, συχνές εξετάσεις που βοήθησαν στην έγκαιρη ανίχνευση. Αν και ήταν μια περίοδος συναισθηματικής αναταραχής για εκείνη, η Applegate αποκάλυψε αργότερα εκείνο το έτος ότι ήταν απαλλαγμένη από καρκίνο. «Σίγουρα δεν πρόκειται να πεθάνω από καρκίνο του μαστού», είπε.

Υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή 

Η διάγνωση καρκίνου της Christina Applegate έφερε μαζί της μερικές δύσκολες αποφάσεις. Θα μπορούσε είτε να συνεχίσει να επισκέπτεται το γιατρό κάθε λίγους μήνες για θεραπεία είτε να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία μια για πάντα. Εκείνη διάλεξε το δεύτερο. Όταν τα αποτελέσματα των τεστ της Applegate ήταν θετικά για καρκίνο του μαστού το 2008, η ασθένεια εντοπίστηκε μόνο στον αριστερό μαστό. Λόγω του οικογενειακού της ιστορικού καρκίνου, η Applegate φρόντισε να μην παραμείνουν αφύλακτες θέσεις ελέγχου. Η διάγνωση του καρκίνου ακολουθήθηκε από ένα δεύτερο θετικό τεστ, αυτή τη φορά για μετάλλαξη BRCA. Όπως σημειώνεται από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο που είναι κληρονομικός. Συνέστησε μια μαστεκτομή, αλλά η Applegate, η οποία ήταν 36 ετών τότε, το απέρριψε.

"Έκλαψα και είπα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνω αυτό", αποκάλυψε. Τελικά, ήρθε μετά από ζύγιση των επιλογών της. "Είχα μια πιθανότητα υποτροπής που ήταν πολύ πάνω από 50%," που την ώθησε να υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή. Η αστεία γυναίκα αποχαιρέτησε τα φυσικά της περιουσιακά στοιχεία με την πρώτη της γυμνή φωτογράφιση. Η προληπτική χειρουργική επέμβαση διαδέχθηκε μια χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης του μαστού: «Δεν είχα ποτέ ξανά μια χρονιά που να χτυπήθηκα τόσο πολύ», είπε στο Women's Health. Στις προσωπικές μάχες της Applegate δόθηκε ειδικός χρόνος στην επιτυχημένη εκπομπή της "Dead to Me", η οποία έδειξε ότι ο χαρακτήρας της Jen υποβλήθηκε σε παρόμοια διαδικασία - μια ιδέα που διατύπωσε η ίδια η Applegate.

Αφαίρεσε και τις ωοθήκες της

Η διπλή μαστεκτομή δεν σήμαινε το τέλος του καρκίνου για την Christina Applegate. Η σταρ του «Anchorman», που επέζησε από τον καρκίνο του μαστού το 2008, απέτρεψε με επιτυχία την εξάπλωση της κακοήθους ασθένειας την πρώτη φορά, χάρη σε προσεκτικές εξετάσεις. Αλλά δεν ρισκάριζε πια. Έτσι, το 2017, προχώρησε και αφαίρεσε τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες της. "Η ξαδέρφη μου πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών το 2008. Θα μπορούσα να το αποτρέψω. Έτσι έχω πάρει τον έλεγχο των πάντων", είπε στο Today. Η μητέρα της Applegate είναι επίσης δύο φορές επιζήσασα από καρκίνο, γεγονός που τη βοήθησε να παραμείνει προσεκτική σχετικά με την υγεία της από νεαρή ηλικία. Όταν το τεστ της για μεταλλάξεις BRCA βγήκε θετικό, θέτοντας την σε υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, δε το πήρε ελαφρά τη καρδία. 

«Θέλω να το έχω αυτό πάνω από το κεφάλι μου για το υπόλοιπο της ζωής μου;» αναρωτήθηκε η ίδια. Αποφασίζοντας να μην ζήσει με το φόβο να αντιμετωπίσει ξανά την ασθένεια, πήρε μέτρα για να την αντιμετωπίσει. Η επίγνωση ότι το μοναχοπαίδι της, η Sadie Grace LeNoble, κινδυνεύει από τη μετάλλαξη του γονιδίου BRCA, οδηγεί την Applegate να είναι ιδιαίτερα συνετή για τον τρόπο ζωής της οικογένειάς της, διατηρώντας υπό έλεγχο τα επίπεδα άγχους και τις διατροφικές συνήθειες. «Ανάπνευσε βαθύτερα», συμβουλεύει τον εαυτό της.

Διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας στα γυρίσματα του Dead to Me

Το 2021 έφερε άλλη μια διάγνωση για την Christina Applegate - αυτή, που άλλαξε σημαντικά τη ζωή της. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της τελευταίας σεζόν της σκοτεινής κωμωδίας της "Dead to Me", η Applegate ανακάλυψε ότι έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας. "Μακάρι να το είχα προσέξει. Αλλά πώς θα μπορούσα να ξέρω;" δήλωσε. Τα ήπια συμπτώματα της αυτοάνοσης νόσου εμφανίζονταν προφανώς για μερικά χρόνια πριν από τη διάγνωση, αλλά δεν ήταν δυνατό να εντοπιστούν. Η ενημέρωση για την υγεία της Applegate προκάλεσε μια παύση στα γυρίσματα της σειράς, αλλά η πρωταγωνίστρια ήταν αποφασισμένη να δει το έργο μέχρι το τέλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Entertainment
13 / position1: 225 / position2: 801
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb