ΠΡΟΣΩΠΑ

Marilyn Vos Savant, η «πιο έξυπνη γυναίκα του κόσμου» με IQ 228

Tο άτομο με το υψηλότερο IQ στον κόσμο ανακαλύφθηκε σε ηλικία 10 ετών... έχοντας την ευφυΐα μιας 22χρονης
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΙΑΝ 23, 2023
Marilyn Vos Savant, η «πιο έξυπνη γυναίκα του κόσμου» με IQ 228

Σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, η Marilyn vos Savant έχει το υψηλότερο IQ που έχει καταγραφεί ποτέ — αλλά πολλοί προσπάθησαν να αμφισβητήσουν αυτόν τον τίτλο. Η Marilyn vos Savant είναι αρθρογράφος περιοδικού της Νέας Υόρκης, επιχειρηματίας, θεατρικός συγγραφέας και πολλά άλλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H Marilyn vos Savant έζησε μια σε μεγάλο βαθμό ασυνήθιστη παιδική ηλικία. Γεννήθηκε ως Marilyn Mach στις 11 Αυγούστου 1946 στο Σεντ Λούις του Μιζούρι.

Καταγόταν από ταπεινή οικογένεια ανθρακωρύχων (και οι δύο παππούδες της δούλευαν στα ορυχεία) και οι γονείς της ήταν μετανάστες από τη Γερμανία και την Ιταλία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι ενδιαφέρον - ή ίσως τυχαίο - πως και οι δύο πλευρές της οικογένειας της Marilyn έχουν επώνυμα με «Savant» μέσα τους. Το επώνυμο της γιαγιάς της από τον πατέρα της ήταν Savant ενώ ο παππούς της από τη μητέρα της μετέδωσε το επώνυμο «von Savant» στη μητέρα της Marilyn. Η λέξη «σοφή» αναφέρεται σε «ένα λόγιο άτομο», ένα όνομα που της ταιριάζει εκ των υστέρων.

Ίσως προβλέποντας διαισθητικά το όνομα θα της έφερνε καλή τύχη, η ίδια αποφάσισε να υιοθετήσει το πατρικό όνομα της μητέρας της ως δικό της.

Μεγαλώνοντας, ως μαθήτρια διέπρεψε στις επιστήμες και τα μαθηματικά. Όταν όμως η Marilyn von Savant έγινε 10 ετών, η ζωή της άλλαξε για πάντα.

Η νοημοσύνη της δοκιμάστηκε χρησιμοποιώντας δύο τύπους τεστ IQ. Το ένα ήταν το τεστ Stanford-Binet, το οποίο εστιάζει στις λεκτικές ικανότητες χρησιμοποιώντας πέντε στοιχεία ως δείκτες νοημοσύνης και σχεδιάστηκε αρχικά για να μετρήσει τις νοητικές ανεπάρκειες στα παιδιά.

Η άλλη δοκιμή στην οποία υποβλήθηκε η Marilyn ήταν το Mega Test του Hoeflin. Το θαύμα σημείωσε εξαιρετικά υψηλή βαθμολογία και στα δύο τεστ, και το επίπεδο IQ της 228 έβαλε τη Marilyn vos Savant στη λίστα του Hall of Fame στο Βιβλίο Γκίνες για το «Highest IQ» από το 1986 έως το 1989.

Αλλά οι συζητήσεις σχετικά με την ακρίβεια της μέτρησης της νοημοσύνης χρησιμοποιώντας άκαμπτα τεστ IQ άρχισαν να εμφανίζονται, και έτσι η κατηγορία «Highest IQ» σταμάτησε από τον Guinness το 1990, καθιστώντας τον Vos Savant τον τελευταίο γνωστό άνθρωπο που κατείχε το ρεκόρ.

Παρά την υψηλή νοημοσύνη της, η Marilyn vos Savant λέει ότι οι γονείς της της συμπεριφέρθηκαν όπως κάθε άλλο παιδί που είχαν.

«Η όλη ιδέα ήταν να είμαι απλώς ανεξάρτητη, να κερδίζω τα προς το ζην, και κανείς δεν μου έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην πραγματικότητα», είπε η Vos Savant σε μια συνέντευξη σχετικά με την απλή ανατροφή της. «Κυρίως επειδή ήμουν κορίτσι».

Αλλά η Marilyn δεν ήταν μόνο καλή στις επιστήμες και τα μαθηματικά, είχε επίσης αναπτύξει ένα πάθος για το γράψιμο. Ως έφηβη, εργαζόταν στο γενικό κατάστημα του πατέρα της ενώ συνεισέφερε κλιπ σε τοπικά περιοδικά με ψευδώνυμο.

Όταν ήρθε η ώρα για το κολέγιο, η εκκολαπτόμενη διάνοια δεν έβαλε το βλέμμα της σε ένα σχολείο Ivy League όπως θα υποθέσει κανείς ότι θα έκανε ο πιο έξυπνος άνθρωπος του κόσμου. Αντίθετα, γράφτηκε στο Κοινοτικό Κολέγιο Meramec και αργότερα σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις. Ωστόσο, παράτησε το κολέγιο μετά από δύο χρόνια για να βοηθήσει στη διαχείριση της επενδυτικής επιχείρησης της οικογένειας.

Μέχρι τη δεκαετία του 1980, η φήμη της Marilyn vos Savant ως το άτομο με το υψηλότερο IQ στον κόσμο συνέχισε να την ακολουθεί. Ακόμη και μετά τη διακοπή του ρεκόρ της από το βιβλίο Γκίνες, το όνομα της ήταν ακόμα στα χείλη όλων.

Έχοντας ένα εκπληκτικό IQ και μιας και τα media πάντα δίνουν έμφαση στην ωραία εμφάνισή της, η vos Savant προσγειώθηκε στα εξώφυλλα μεγάλων περιοδικών και εφημερίδων - εκανε και ένα εξώφυλλο με τον εξίσου έξυπνο σύζυγό της, Robert Jarvik που εφηύρε την τεχνητή καρδιά Jarvik-7, και έπειτα έγιναν και αρκετές τηλεοπτικές συνεντεύξεις, συμπεριλαμβανομένης μιας μάλλον αμήχανης εμφάνισης του 1986 στο Late Night με τον David Letterman.

Η στήλη σε περιοδικό που έγινε πολύ γνωστή ονομάστηκε «Ask Marilyn» και οι αναγνώστες έγραφαν στην vos Savant για να ρωτήσουν για διάφορες ερωτήσεις που σχετίζονται με την ακαδημαϊκή κοινότητα, την επιστήμη και εξωφρενικές απορίες.

Η Marilyn vos Savant θα ήταν η πρώτη που θα πει ότι η υψηλή βαθμολογία IQ δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει τη νοημοσύνη ενός ατόμου. Σύμφωνα με την πιστοποιημένη ιδιοφυΐα, όσον αφορά τα έξυπνα, υπάρχουν πολλά πράγματα στο παιχνίδι, ακόμη και για αυτούς που θεωρούμε «ειδικούς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
17 / position1: 197 / position2: 585
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb