ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να διεκδικείς το δίκιο σου όταν σε αδικούν;

Βρήκαμε τα αποτελεσματικότερα tips!
Γράφει η MATINA KONTOY
Δημοσίευση ΙΑΝ 11, 2023
Πώς να διεκδικείς το δίκιο σου όταν σε αδικούν;
Photo by jura_felix_jrs at envato.com

Οι περισσότεροι έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστοι θέση να λέει κάποιος για εμάς κάτι ανάρμοστο ή προσβλητικό ή να κάνει κάτι που αποτελεί κατάφορη αδικία εις βάρος μας. Μία αδικία μπορεί να προκαλέσει πολλά και μπερδεμένα συναισθήματα στον καθένα. Μερικοί μπορεί να βγουν εκτός εαυτού, ενώ άλλοι προτιμούν να παραμένουν αμέτοχοι, αδρανείς αν κάποιος τους αδικήσει. Ποια είναι όμως τα αποτελεσματικότερα βήματα για να διεκδικήσεις το δίκιο σου;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναγνώρισε την αδικία πριν αντιδράσεις σπασμωδικά 

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις πρώτα τι είναι αυτό που ειπώθηκε ή έγινε εις βάρος σου. Αν περιμένεις λίγο και δεν αντιδράσεις έντονα, δείχνεις ότι αυτό που μόλις έγινε ή ειπώθηκε ήταν άδικο ή ύπουλο. H μη λεκτική γλώσσα του σώματος μπορεί από μόνη της να είναι αρκετά δηλωτική ώστε να μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα πιο αποτελεσματικά από τις λέξεις.

Κάνε μια παύση για να σκεφτείς καθαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν έχεις αιφνιδιαστεί, το μυαλό σου είναι αδύνατον να βρει την ικανότητα να απαντήσει με εκείνη τη γρήγορη και έξυπνη ατάκα που είχες σκεφτεί την τελευταία φορά που σου συνέβη κάτι αντίστοιχο. Όταν η ένταση του αιφνιδιασμού υποχωρήσει, κάνε στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις:

Ποια είναι τα δυσάρεστα συναισθήματα που με βασανίζουν;

Ποιου είδους αδικία νιώθω ότι έγινε εις βάρος μου και γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία για μένα;

Τι ήταν αυτό που έπρεπε να συμβεί ή να μη συμβεί;

Θυμήσου ότι η αδικία που έχεις υποστεί και η αρνητική εμπειρία αφορούν τη δική σου οπτική των πραγμάτων και τον τρόπο με τον οποίο εσύ βλέπεις τον κόσμο.

 

Οι διαφωνίες αποσκοπούν στη θέσπιση ορίων και όχι σε κάποιου είδους νίκη

Μην κάνεις ποτέ το λάθος να πιστεύεις ότι η αποτελεσματική υπεράσπιση του εαυτού σου εξαρτάται από το αν κερδίσεις στη μάχη των επιχειρημάτων και πείσεις την άλλη πλευρά να υιοθετήσει την άποψή σου.

Η πιο έξυπνη προσέγγιση σε τέτοιες περιπτώσεις προϋποθέτει την ειλικρινή πρόθεση από τη μεριά σου να ακούσεις και να εκτιμήσεις την οπτική του «αντιπάλου». Είναι πολύ πιθανό να έχετε τελείως αντίθετες αξίες και αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, στις οποίες κανένας δεν προτίθεται να υποχωρήσει.

 

Σχεδίασε προσεκτικά την επιχειρηματολογία σου

Τις περισσότερες φορές δεν είναι απαραίτητο να εξαντλήσεις όλους τους πιθανούς τρόπους για να εξηγήσεις και να δικαιολογήσεις τους ισχυρισμούς σου. Οι άσκοπες λεπτολογίες μπορεί να αποτρέψουν την άλλη πλευρά από το ακολουθήσει με προσοχή το συλλογισμό σου.

Το να διεκδικείς το δίκιο σου με έξυπνο τρόπο περιλαμβάνει και το να υπολογίσεις πόσο σαφή και κατηγορηματικά θα είναι τα λόγια σου.

Εστίασε στα γεγονότα και περιέγραψε τον αρνητικό αντίκτυπο που είχαν σε σένα με διπλωματικό τρόπο. Περιέγραψε ακριβώς τι έγινε σύμφωνα με τη δική σου οπτική και πως ένιωσες γι’ αυτό, καθώς και γιατί πιστεύεις ότι αυτό που έγινε αποτελεί αδικία εις βάρος σου, αποφεύγοντας τις υπερβολές. Στη συνέχεια ανέφερε τι θα ήθελες να γίνει για να αποκατασταθεί η αδικία και να βρεις το δίκιο σου.

Αν μπορείς να βρεις τον τρόπο, εξήγησε γιατί αυτό που προτείνεις θα ωφελήσει όλες τις πλευρές. Έτσι θα αυξήσεις στο μέγιστο τις πιθανότητες να γίνουν αποδεκτοί οι ισχυρισμοί σου και, σε σχετική περίπτωση, να γίνουν οι αλλαγές και οι ρυθμίσεις που έθεσες για να υπερασπιστείς τον εαυτό σου και να βρεις το δίκιο σου.

 

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
14 / position1: 109 / position2: 541
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb