WELLNESS

Ταξίδι στο Πάπιγκο: Τι πρέπει να ξέρεις, τι θα δεις, τι να κάνεις

Ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας, σε καλεί να το ανακαλύψεις!
Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ
Δημοσίευση ΙΑΝ 05, 2023
Ταξίδι στο Πάπιγκο: Τι πρέπει να ξέρεις, τι θα δεις, τι να κάνεις
@dimitris_christogiannis / Instagram

Αν δεν έχεις επισκεφθεί ποτέ το γραφικό Πάπιγκο, πρέπει να μπει στο bucket list σου άμεσα. Είναι ένα μέρος που όσα και να έχεις ακούσει, όταν το δεις από κοντά θα μαγευτείς. Το Πάπιγκο είναι ένα χωριό στον νομό Ιωαννίνων και μαζί με άλλα 45 περίπου αποτελούν τα γοητευτικά και ξακουστά Ζαγοροχώρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βρίσκεται πολύ κοντά στο Φαράγγι του Βίκου και είναι πλούσιο σε φυλλοβόλα δέντρα, γεγονός που το κάνει να αλλάζει τα χρώματά του από εποχή σε εποχή.

Πηγαίνοντας στο Πάπιγκο, στο Δυτικό Ζαγόρι, θα συναντήσεις πολλές στροφές, αλλά η διαδρομή έχει φανταστική θέα άλλοτε το Φαράγγι του Βίκου και άλλοτε τον γαλαζοπράσινο ποταμό Βοϊδομάτη. Πριν πας προετοιμάσου καλά, κάνε το πλάνο σου, για να απολαύσεις στο έπακρο τις στιγμές σου εκεί. Τσέκαρε λοιπόν, τι πρέπει να ξέρεις, τι θα δεις και τι να κάνεις στο ταξίδι σου στο Πάπιγκο!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @emma_theriou

Τι πρέπει να ξέρεις

Το Πάπιγκο έχει υψόμετρο 900 μέτρα, και αυτό σημαίνει ότι την χειμερινή περίοδο θα πρέπει να είσαι ντυμένος πολύ ζεστά ενώ για τους καλοκαιρινούς μήνες να έχεις υπόψιν σου ότι είναι ένα μέρος με αρκετή υγρασία. Τα μονοπάτια του είναι πέτρινα και κάποιες φορές δύσβατα, οπότε να είσαι σωστά εξοπλισμένος με άνετα παπούτσια και ρούχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Πάπιγκο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα Ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής κι έτσι τα πέτρινα σπίτια του 18ου και 19ου αιώνα, βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με τους βράχους που τα περικλύουν. Πρόκειται για διώροφα ή τριώροφα κτίσματα που πολλά από αυτά έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία, καθώς η οικονομία του χωριού εξαρτάται κατά βάση από τον τουρισμό.

Οι κάτοικοι στο Πάπιγκο σήμερα, έχουν διατηρήσει την παραδοσιακή ζαγορίτικη αρχιτεκτονική των κτιρίων, ωστόσο τα έχουν ανακαινίσει εσωτερικά, προσφέροντας και πολυτέλεια αλλά και παράδοση.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Valantis M (@minogiannisvalantis)

Τι θα δεις

Το Πάπιγκο φημίζεται για τα πανέμορφα γραφικά πετρόχτιστα σπιτάκια και καλντερίμια και για την απαράμιλλη φυσική του ομορφιά. Είναι ένα μέρος που συνδυάζει τα πάντα. Την άγρια ομορφιά και το υγρό στοιχείο, την ηρεμία της φύσης μαζί με ένα πλήθος δραστηριοτήτων και extreme sports. Μπορείς να το επισκεφθείς είτε αναζητάς μία απόδραση από την καθημερινότητα, είτε ψάχνεις για περιπέτειες στο βουνό.

Θα δεις τη θέα προς τον ορεινό όγκο της Τύμφης, που θα σου κόψει την ανάσα και τους 5 γιγαντιαίους βράχους, τους «Πύργους της Αστράκας» που στέκονται πάνω από το Πάπιγκο και ειδικά πάνω από το Μικρό Πάπιγκο, του οποίου τα σπίτια μοιάζουν με μικρές γκρι κουκκίδες μέσα στην πρασινάδα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 💙▫️GREECE PHOTOGRAPHY▫️💙 (@greecelover_gr)

Στη διαδρομή από το (Μεγάλο) Πάπιγκο μέχρι το Μικρό, θα δεις τις κολυμπήθρες του Πάπιγκου. Πρόκειται για κοιλώματα στα ασβεστολιθικά πετρώματα που δημιουργήθηκαν από τα νερά του ρέματος Ρογκοβού και μοιάζουν με φυσικές πισίνες. Είναι πολύ εύκολα προσβάσιμες με αυτοκίνητο και αφήνοντάς το στο πάρκινγκ που θα συναντήσεις εκεί, θα διασχίσεις ένα μονοπάτι που οδηγεί στις πρώτες κολυμπήθρες. Σε απόσταση περίπου 10 λεπτών φτάνει κανείς και στις επόμενες, όμως χρειάζεται προσοχή γιατί οι βράχοι είναι ολισθηροί.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kafetsis A. Fotis 🇬🇷 (@kafetsis.a.fotis)

Από το Μικρό Πάπιγκο, ξεκινάει και το περίφημο μονοπάτι που οδηγεί στο καταφύγιο της Αστράκας. Βρίσκεται περίπου 3 ώρες μακριά, δηλαδή 3 ώρες πεζοπορίας, που θα ανακαλύπτεις διαδοχικά μικρές πινελιές αυτού του μαγευτικού τοπίου. Η διαδρομή είναι σχετικά απλή αλλά ξαφνικά θα βρεθείς σε υψόμετρο 2 χιλιομέτρων. Εκεί θα δεις και την ξακουστή Δρακολίμνη της Τύμφης ή Γκαμήλας, μία εντυπωσιακή αλπική λίμνη που θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της Ελλάδας. Αν θελήσεις να κάνεις αυτή τη διαδρομή καλό θα είναι να ξεκινήσεις πολύ πρωί και με την προοπτική ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκές.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη George Portokaloglou (@gpkal)

Πολύ κοντά βρίσκεται και ο ποταμός Βοϊδομάτης, το ποτάμι με τα πιο καθαρά νερά στην Ελλάδα, όπως λένε. Ο Βοιδομάτης πηγάζει ανάμεσα από το Πάπιγκο και το χωριό του Βίκου και με τα παγωμένα του νερά τροφοδοτεί το ομώνυμο φαράγγι.

Τι να κάνεις

Πέρα από όλο αυτό το φυσικό κάλλος που θα ανακαλύψεις στο ταξίδι σου στο Πάπιγκο, θα βρεις και πολλά μαγαζιά, καφετέριες και ταβέρνες, για να ξεκουραστείς από τις βόλτες, να ζεσταθείς πλάι στο τζάκι ή να απολαύσεις ένα παραδοσιακό γεύμα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη lovemagicalgreece🇬🇷 (@lovemagicalgreece)

Με το που πατήσεις το πόδι σου στο χωριό και αφήσεις το αυτοκίνητό σου, περπατώντας στα σοκάκια θα βρεις ένα σωρό μικρά παραδοσιακά καφενεία και ταβερνάκια και αμέσως θα νιώσεις τη ζεστασιά του τόπου από την άψογη εξυπηρέτησή τους. Μπορείς να αρκεστείς σε βόλτες και αγνάντεμα για όσο θα είσαι εκεί, και γερές δόσεις καθαρού αέρα. Αν όμως είσαι τύπος που αγαπάει τις δραστηριότητες, τότε σε περιμένουν ευχάριστες εκπλήξεις αφού το Πάπιγκο είναι ένα μέρος που μπορείς να κάνεις πεζοπορία, rafting και canyoning στο Βοϊδομάτη, ιππασία και φυσικά ορειβασία και περιήγηση στα βουνά και στα φαράγγια.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ꜰᴏᴄᴜꜱ ᴇᴘɪʀᴜꜱ® (@focus_epirus)

Η κάθε εμπειρία στο Πάπιγκο μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το τι θα επιλέξεις να κάνεις, όμως σίγουρα θα είναι ένα ταξίδι που θα σου μείνει αξέχαστο και οι φωτογραφίες σου από εκεί θα σου ξυπνάνε την ανάγκη να επισκεφθείς ξανά αυτό το παραμυθένιο μέρος.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
9 / position1: 193 / position2: 2802
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb