Πού θα αγοράσουμε φέτος Panettone, μελομακάρονα και άλλα γιορτινά γλυκά;

Η εποχή που κάθε σπίτι έχει υπέροχα γλυκά έφτασε!
Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ
Πού θα αγοράσουμε φέτος Panettone, μελομακάρονα και άλλα γιορτινά γλυκά;
@Antonis Selekos conceptual desserts / instagram

Έφτασε πάλι αυτή η εποχή που τα γιορτινά γλυκά διεκδικούν τη θέση τους στο τραπέζι αλλά και την καθημερινότητά μας και το αιώνιο debate «μελομακάρονα ή κουραμπιέδες;» έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Αν νομίζεις ότι αυτά τα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι όλα ελληνικά και έχουν κάποια σχέση με τη θρησκευτική μας παράδοση κάνεις λάθος!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κουραμπιές για παράδειγμα έχει ανατολίτικη ρίζα και το όνομά του προέρχεται από την τουρκική γλώσσα όπου «Kurabiye»  θα πει μπισκότο. Τα μελομακάρονα έχουν αρχαιοελληνική προέλευση ετυμολογικά, «μακαρωνία» λεγόταν το δείπνο που ακολουθούσε μετά από κηδείες, όπου προσέφεραν τη «μακαρία» ένα κομμάτι άρτου στο σχήμα που έχει σήμερα το μελομακάρονο. Αργότερα το εξέλιξαν βάζοντας σιρόπι μελιού και έτσι προέκυψε το μελομακάρονο το οποίο αρχικά καθιερώθηκε από Μικρασιάτες Έλληνες με το όνομα «φοινίκια».

Οι δίπλες από την άλλη είναι καθαρά ελληνικό πελοποννησιακό επιδόρπιο και το αφράτο panettone είναι ολοφάνερα ιταλικό και συγκεκριμένα η πατρίδα του, είναι το Μιλάνο. Καθιερώθηκε τα Χριστούγεννα, διότι τα υλικά του στο Μεσαίωνα ήταν πολύ ακριβά και δυσεύρετα και ήταν δύσκολο να τα προμηθευτείς. Κατά βάση αυτά είναι τα πιο διαδεδομένα γιορτινά γλυκά, βέβαια πολλές περιοχές έχουν τα δικά τους παραδοσιακά εδέσματα για αυτές τις μέρες.

Σε γενικές γραμμές πάντως, η βασική συνταγή για όλα αυτά τα γλυκά, είναι ίδια με μικρές παραλλαγές. Όμως όλοι ψάχνουμε αυτά τα μοναδικά μαγαζιά που μαζεύονται ουρές κόσμου εν όψει εορτών και μας σπάνε τη μύτη με τα λαχταριστά γιορτινά γλυκά τους.

Antonis Selekos conceptual desserts

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα success story κρύβεται πίσω από αυτό το μαγαζί καθώς ο Αντώνης Σελέκος θέλοντας να δημιουργήσει ένα εορταστικό κουτί με τη δική του υπογραφή, του μπήκε η ιδέα του Panettone. Μετά από συνταγές, δοκιμές και υλικά, το έδωσε για έγκριση στη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη – βραβευμένη με Μichelin – εκείνη ενθουσιασμένη το ανέβασε στο Instagram και κάπως έτσι το Panettone του Σελέκου έγινε viral. Σήμερα θα τον βρεις στο Παγκράτι να ετοιμάζει παραγγελίες για delivery και pick up από το μαγαζί.

Η γαρνιτούρα αυτού του Panettone σου μένει αξέχαστη και μόλις το δεις ξέρεις ποιος το έφτιαξε. To Signature Panettone του είναι με προζύμι, χειροποίητο confit λεμόνι & πορτοκάλι, σταφίδες, cranberries και σοκολάτα 70%, ενώ μπορείς να απολαύσεις και πολλά ιδιαίτερα ατομικά γλυκά, αλλά και να προπαραγγείλεις το Panettone της αρεσκείας σου.

Εριφύλης 2, Αθήνα

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Selekos Conceptual Desserts (@selekos_conceptual_desserts)

Αφοι Ασημακόπουλοι

Εκεί θα βρεις δυο ειδών μελομακάρονα – κλασικά και ισλί. Και τα δύο έχουν φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι μαζεύονται στην Τρικούπη τα Χριστούγεννα. Είναι άψογα μελωμένα και ζουμερά, τα κλασικά  έχουν πολλά μπαχαρικά και έντονη την αίσθηση πορτοκαλιού. Στα ισλί, η γέμιση έχει τριμμένο καρύδι και η κορυφή τους στολίζεται με φυστίκι αιγίνης. Και τα δύο ποτισμένα με θυμαρίσιο μέλι από τη Λευκάδα, είναι άπαιχτα!

Εκτός από τα μελομακάρονα όμως θα βρεις και πολλές άλλες εκπλήξεις, όπως εντυπωσιακές βασιλόπιτες, τραγανές δίπλες, χριστουγεννιάτικα σπιτάκια από μπισκότο και κουραμπιέδες με φρέσκο βούτυρο. Και φυσικά, όλον τον χρόνο φτιάχνει μοναδικά γλυκά με πρωταγωνιστές το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο και τα κουλουράκια γάλακτος.

Χαρ. Τρικούπη 82, Αθήνα

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Αφοι_Ασημακόπουλοι (@afoi_asimakopouloi)

Le Greche

Μόλις μπεις στο Le Greche και δεις τα γυάλινα βαζάκια με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες οι σκέψεις σου θα είναι δύο. Η πρώτη, πόσα άραγε από αυτά μπορείς να κουβαλήσεις μέχρι το σπίτι και η δεύτερη πόσα μπορείς να φας σε μία μέρα. Σε κάθε περίπτωση και τα δύο εκλεκτά γλυκάκια διατηρούνται μέσα σε αυτό το βάζο και είναι και μια πολύ ωραία συσκευασία για να τα πας επίσκεψη. Τα μελομακάρονα είναι τραγανά χωρίς ωστόσο να λειπει το σιρόπι και οι κουραμπιέδες έχουν βουτυρένιο άρωμα και την ιδανική γλυκύτητα. Τα τελευταία χρόνια φτιάχνουν και αφράτα Panettone με σοκολάτα που λιώνουν στο στόμα!

Λ.Μεσογείων 456, Αγ.Παρασκευή | Μητροπόλεως 16, Αθήνα | Λυκούργου 2, Νέο Ψυχικό

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Le Greche (@le_greche)

Sweet Alchemy by Stelios Parliaros

Πρόκειται για το εργαστήριο του Στέλιου Παρλιάρου στο Κολωνάκι και σίγουρα δεν χρειάζονται συστάσεις. Τα μελομακάρονά του είναι στο ιδανικό μέγεθος, ούτε πολύ μεγάλα, ούτε μικρές μπουκίτσες και έρχονται σε μια ωραία συσκευασία δώρου, σε ένα όμορφο κουτί με κορδέλα. Είτε τα πάρεις για το σπίτι, είτε για δώρο, το βέβαιο είναι πως αυτά τα γλυκά θα σε τρελάνουν. Μυστικό αυτής της τελειότητας είναι η προσθήκη βουτύρου και η συνήθεια να γίνεται το σιρόπιασμα με κρύο σιρόπι και ζεστά μελομακάρονα.

Αυτό, κάνει τα μελομακάρονα τραγανά απ έξω και ζουμερά μέσα, ακριβώς όπως τα λατρεύουμε. Εκτός από μελομακάρονα υπάρχει και Panettone εκεί, σε ατομική συσκευασία για να μη χρειαστεί να το μοιράζεσαι. Θα βρεις ακόμη σοκολατένιο χριστουγεννιάτικο κορμό και πολλές μαρμελάδες σε όμορφα κομψά βαζάκια.  

Ηροδότου 24, Κολωνάκι

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη glykesalchimies_official (@glykesalchimies_official)

Ρεμούνδος

Ο φούρνος του Ρεμούνδου βρίσκεται στην Κυψέλη και από το 1953 έχει πάει το baking σε άλλο επίπεδο. Αυτό που κλέβει την παράσταση είναι οι κουραμπιέδες που είναι πλούσιοι σε βούτυρο γάλακτος και αμύγδαλο και φτιάχονται σε στρογγυλό σχήμα. Αν σου πω ότι και τα μελομακάρονά του είναι εξίσου καλοφτιαγμένα και μελωμένα όπως πρέπει, τότε σίγουρα έχεις δύο καλούς λόγους να φτάσεις μέχρι τον φούρνο.

Κυψέλης 37, Κυψέλη

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Αρτοποιείο Ρεμούνδος (@remoundos_bakery)

Μαστρονικόλας

Ο Μαστρονικόλας κάθε χρόνο, τις ημέρες των Χριστουγέννων φτιάχνει τις ωραιότερες δίπλες της πόλης. Η συνταγή είναι οικογενειακή και μετρά πάνω από 100 χρόνια, ενώ το μέλωμα γίνεται με μέλι κορυφαίας ποιότητας και μπόλικο καρύδι. Είναι αδύνατον να περιοριστείς σε μία-δύο, γι’ αυτό ο Μαστρονικόλας φροντίζει να υπάρχει ποικιλία κι έτσι η βιτρίνα του σφύζει από λαχταριστές χρυσοκίτρινες, τραγανές δίπλες. Εκτός από δίπλες θα βρεις εκεί όλα τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά αλλά και πολλά σιροπιαστά που είναι το δυνατό του σημείο. 

Καραολή Δημητρίου 68, Πειραιάς

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Μαστρονικόλας Καραολή Δημητρίου 68, Πειραιάς (@mastronikolas_karaoli)

ΑπLa baked goods

Το ΑπLa baked goods είναι στη Νέα Ιωνία κι εκεί φτιάχνουν προϊόντα χωρίς γλουτένη, χωρίς γαλακτοκομικά και ζάχαρη και παρασκευάζονται με βιολογικά κυρίως συστατικά.

Τα μελομακάρονά τους, είναι άψογα σε γεύση και σε μέλωμα, τηρώντας την παραδοσιακή συνταγή. Η διαφορά από τα υπόλοιπα ζαχαροπλαστεία είναι ότι εκεί φτιάχνουν και vegan μελομακάρονα χωρίς γλουτένη, γαλακτοκομικά και επεξεργασμένη ζάχαρη, και με φυσικές γλυκαντικές ουσίες φυτικής προέλευσης. Χρησιμοποιούν δηλαδή βιολογικό αλεύρι και τα μελώνουν με σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης. Και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα συνηθισμένα!

 Αλαμάνας 21, Νέα Ιωνία

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Taste Voice by ATHENS VOICE (@tastevoice)

Τα γιορτινά γλυκά είναι αναπόσπαστο κομμάτι των εορτών και κάθε χρόνο ψάχνουμε ξεχωριστές συνταγές και ιδιαίτερες γεύσεις. Αν δεν φτιάξεις τα δικά σου γλυκά στο σπίτι, είναι ευκαιρία να βρεις αυτές τις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, είτε σε μικρούς φούρνους της γειτονιάς, είτε σε μεγάλα ζαχαροπλαστεία και να τα απολαύσεις ή να τα προσφέρεις σε μία επίσκεψη. Σε κάθε περίπτωση οι γιορτές και τα γλυκά πάνε πακέτο!

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
22 / position1: 507 / position2: 1269
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb